Tereziánska štôlňa v obci Smolník

Zabudnutý, ručne sekaný priechodný tunel v obci Smolník

Poviem Vám tajomstvo, ktoré si málokto z nás uvedomuje. Naša krajina je bohatá na zabudnuté banské diela, ktoré si zaslúžia náš obdiv. Sú dôkazom šikovnosti, vytrvalosti a umu našich predkov.

Tentokrát sme sa rozhodli navštíviť nevídané banské dielo, Tereziánsku štôlňu, známu aj pod názvom tunel Márie Terézie v obci Smolník, okres Gelnica. Len pre zaujímavosť uvedená štôlňa (tunel) je dlhá cca 2 kilometre, vysoká 1,9 metra (ale miestami je to aj menej, odhadom 1,5 metra). Tunel bol sekaný RUČNE z oboch strán naraz. Sekali ju neuveriteľných 26 rokov a bola dokončená v roku 1794. Ak sa zamyslíme nad skutočnosťou, že dielo stavali v 18. storočí, je priam fascinujúce, že sa baníkom z oboch strán podarilo stretnúť. Úplne bezproblémové to ale nebolo. Štôlňa má v mieste stretu výšku 6 metrov. Baníci teda išli presne oproti sebe, ale nie v rovnakej výške. Podľa tradovaných spomienok počuli búchanie kladív o dláta, lenže zvuk išiel zhora, na druhej strane zdola. Tak v hornej časti šachty začali kopať nadol a spojili sa.

Skôr, ako vstúpite do štôlne, je potrebné, aby ste vedeli o týchto 3 veciach.

1. POZOR NA HLAVU! Aj napriek skutočnosti, že je štôlňa vysoká cca 1,9 metra, nachádzajú sa tu úseky, v ktorých je potrebné chodiť skrčený. Zistili sme, že v stiesnených priestoroch má človek katastrofálny odhad výšky. Kamaráti Robo a Matúš by o tom vedeli povedať svoje :).

2. Celou štôlňou vedie železobetónový chodník nachádzajúci sa nad hladinou vody. V podstate celé sa to dá prejsť "suchou nohou". Ale nájdu sa úseky, v ktorých kvapká voda zo stropu v rôznej intenzite. Je vhodné si zobrať teplejšie oblečenie a ideálne aj nepremokavú bundu. Ale to je skôr záležitosť komfortu.

3. Počas prechodu zažijete širokú škálu pocitov. Od strachu až po eufóriu, keď zbadáte svetlo na konci tunela. Budete mať pocit, že tá štôlňa nemá konca. Kráčate, kráčate a pred Vami (aj za Vami) je stále len tá nekonečná čierno čierna tma. Pri pohľade na kovové výstuže Vás napadnú rôzne myšlienky o kvalite a životnosti daných podpier. Nevadí. Svojím spôsobom ide o adrenalínový zážitok, za ktorý netreba platiť. Ak je človek opatrný, tak je tento zážitok aj bezpečný.

Na záver pridávam GPS súradnice štôlne, ak by niekto nabral odvahu a rozhodol sa to tam navštíviť.

GPS Teréziánskej štôlne: N 48°43,438' / E 020°44,002'

PS: nezabudni pozrieť aj môj instagram david_ilkovic

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Poslať správu
www.krajinkar.eu

Chceš vedieť, keď davidzvýchodu pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.