13.7.2018 10:12

Potulky po krásach Slovenska 16

Dobrá Voda – dedinka so zrúcaninou hradu nad pamätníkom Jána Holého

Ahojte, tak po dlhšej odmlke prichádzam s novým blogom a teda s novým tipom na výlet. Tentokrát sa vydávam do dedinky známej skôr pamätnou izbou Jána Holého, ako zrúcaninou hradu. Mňa však teraz viac zaujíma hrad.

S kamoškou prichádzame do cca stredu dediny a parkujeme hneď vedľa kostola, odkiaľ je len pár metrov umiestnená tabuľa vyznačujúca smer cesty. Pripájame sa k pár turistom na cestu za hradom.

Cesta k hradu

Začíname po asfaltke a po pár minútach prichádzame k miestnemu cintorínu. Na pár sekúnd som si neistý, či ideme správne, ale žiaden strach, brána je otvorená a turisti idú dosť jednoznačne cez cintorín, tak neistota opadáva. Po prejdení druhej brány sa dostávame na lesnú cestu, ktorá už ide iba jedným smerom, takže sa zablúdiť nedá. Cesta vedie väčšinu času cez les, tak letné slniečko nám nevadí. Cesta je nenáročná a po asi 25-tich minútach cesty lesom sa zrazu ocitáme pred vežou a múrom hradu.

Hrad

Zrúcanina hradu je akoby zasadená do lesa, a tak ho z ďaleka nie je ani vidieť. Na začiatku vás upúta veža a za ňou vysoká hradba. Na prvý pohľad sa zdá, že je to také nič. Stačí však trocha vystúpať vyššie a areál hradu sa vám pomaly odhaľuje. Keďže je s hradom takmer nehýbané, vyzerá akoby ho pomaly pohlcoval les. Neznamená to, že nie je udržiavaný. Práve naopak, cestička je výborne priechodná a kde treba je aj malý rebrík. Takmer celý sa nachádza v tieni. Hlavne cez deň, aký sme mali my, to bolo vítané.

Ideme teda vyššie a dostávame sa do hlavnej časti, ktorá je už nad horizontom lesa a je vidno prvý výhľad na okolie. Tu sa nachádza múr asi kedysi hlavnej citadely hradu. Ideme teda ešte kúsok, schádzame po rebríku a dostávame sa do zadnej časti. Tu už vidno aj lešenie a nejaký stavebný materiál, ktorý slúži na opravu práve zadnej časti hradu.

My prichádzame až na okraj, kde nás čaká aj nádherný výhľad na okolitú krajinu. Pre odvážnejších je pri okraji zaujímavý pohľad popri múre a smerom dole pod hrad. Až tu si uvedomujem tvar hradu, ktorý je viac dlhý ako široký a dá sa povedať, že sa tiahne celým vrchom malého pohoria nad dedinkou. Tak sadáme a vychutnávame výhľad a aj zopár slnečných lúčov.

Keď sa vraciame, ideme po cestičke popod hlavný múr hradu a ešte lepšie vidno ako je tu upravené a udržiavané okolie. Príjemné prírodné sedenie, stoly, ohnisko a smetné koše sú samozrejmosťou. Odhadom aj pre 50 ľudí. Ideálne aj na návštevu s deťmi a opekačku v prírode.

TIP : Dnes mám pre vás hneď 2 tipy.

1. Ak máte čas určite sa zastavte na zámku v Smoleniciach, kde je taktiež krásne prostredie a vstup na nádvorie je voľný.

zdroj: smolenice.com

2. Neďaleko (pri obci Naháč) sa nachádza aj zrúcanina kláštora Katarínka. Dá sa ísť s autom veľmi blízko, čiže cesta od auta vám zaberie len chvíľu. Nie je to veľký areál a keď budete mať šťastie, dobrovoľníci vás prevedú aj s krátkou prednáškou.

zdroj: PlanetSlovakia.sk

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.