25.7.2018 09:57

IMT Smile – Budeme to stále my... Či?

Najhranejšou skladbou v slovenských rádiách je aktuálne hit od IMT Smile s názvom Budeme to stále my. Takýto song si predsa nemôžeme a ani nechceme nechať ujsť a preto sme si ho dnes zobrali na paškál

Sisa:

IMT Smile mám veľmi rada. Dobrí sú! Túto pesničku moc neovládam, vybral si ju Juraj. Takže ako píšem tieto riadky, mam v ušiach slúchadlá, nech sa mi to dostane do uší. Doslova aj metaforicky.

To, že neovládam text je spôsobené tým, že naša inkriminovaná rádiová stanica, ktorú v kancelárii počúvame osem hodín denne túto pieseň nehrá, pretože ona sa sústreďuje na iné šmakotinky, piesne ako Cudzinka v tvojej zemi a Keď muž miluje ženu. :D

Preto je moje hodnotenie založené na inom princípe ako predošlé piesne. Tie som počúvala každý boží deň. Budeme to stále my je skôr hodnotenie niečoho, čo je pre mňa celkom nové a neopučúvané.

Autor sa textom snaží povedať, že budeme stále spolu, takí akí sme aj keby traktory padali a aj keby bol celý svet proti. Pekné. Škoda, že v dnešnej dobe ľudia pri prvom probléme, ktorý sa vyskytne idú radšej od seba, akoby sa s nim mali spolu popasovať. Zvolia si tú jednoduchšiu cestu. Preto je pieseň pre väčšinu populácie asi skôr utopická a nikto nás nerozdelí už, bohužiaľ, moc neplatí.

Čo sa týka melódie, nie je to taká tá chytľavá, čo sa mi hneď dostane pod kožu a hmkám si ju celý deň. Ale keď som si teraz pieseň vypočula asi päťkrát a pozorne, aby som dokázala napísať tieto riadky, už to pomaly ide a chytám sa aj na text. Len viete, chýba tomu také to wau! Že raz počujem a už pol dňa pohmkávam a pohmkávanie „neprerazia“ ani iné piesne, ktoré mi medzitým znejú z reproduktorov.

To som mala napríklad pri Sokoloch, alebo pri Tá, ktorej niet.

Juraj:

Keďže sa jedná o pesničku od takej kapely akou je IMT Smile budem sa aj ja ozaj snažiť :) a fakt vážne. Musím však podotknúť, že ma tento hit na prvýkrát ani na druhýkrát nezaujal. Hneď od úvodu sa textovo snaží ponúkať protiklady a slovne hry. Na môj vkus sú až príliš prvoplánové a také akoby nasilu. Keby ma nadchla aspoň hudobná stránka, možno by som to tak neriešil. To sa však nekonalo a to som veľký fanúšik IMT...

Hneď som si ale spomenul na pieseň Kým stúpa dym, taktiež od tejto kapely. To je song, ktorý ti naozaj niečo povie. Po všetkých stránkach. Hra so slovíčkami je totálne na svojom mieste, dáva zmysel a navyše všetko sa to deje za doprovodu hudby, ktorá človeka hneď chytí za srdce.

Príde mi to tak, že IMT Smile tentoraz akoby svoju robotu trošku odflákli. Ale to je len môj skromný názor. Ako však už býva zvykom, všetko čo vzíde z ich pera je hitom. Aby som bol konkrétny, táto pieseň je textovo z pera Vlada Krausza a hudobne sa do nej vložil Ivan Tásler.

Stačí však niektorú z piesní počúvať niekoľkokrát denne a človek si ju či chce, či nechce, osvojí. Tomu sa nedá ubrániť :)

Autor sa snaží ponúknuť protiklady, ktoré sa nejakým spôsobom priťahujú, dopĺňajú, súvisia spolu... Možno životy a povahy muža a ženy. Niektorým protikladom som však príliš nerozumel... „lesklý lak s matným lakom“??? a ďalej „budúcnosť v minulosti“??? alebo „pokoj ukrytý v zlosti“??? či „január v strede júla“... No aspoň u mňa nechápačka...

Možno to chce len povedať to, že niektoré veci vo vzťahoch nedávajú zmysel. Vtedy by to zas dávalo zmysel mne :)

FOTO: zdroj Pixabay

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Sme dvaja kolegovia, dajme tomu, že sa voláme Sisa a Juraj a každý deň si popri práci počúvame rádio. Rozhodli sme sa preto zamyslieť nad textom našich evergreenov, ktoré hrávajú stále dokola... Vždy si radi vypočujeme aj váš názor :)

Chceš vedieť, keď sisa.juraj pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.