29.7.2018 07:52

Život s gamblerom

Život s gamblerom, resp.život podľa gamblera, nie je jednoduchý. Myslela som si, že láska spasí svet, že keď je láska, všetko ostatné je jednoduchšie, mýlila som sa.

Keď sa človek zamiluje, vidí všetko jednoduchšie a myslí si, že aj keď sú problémy, dajú sa v dvoch vyriešiť, pretože vo dvoch sa to lepšie tiahne.

Som žena, matka, partnerka. Aj tak mám kopec energie. Chodím na tenis, milujem záhradu, kvety - dobíjajú ma energiou. Život by bol ideálny, keby neboli problémy. Keby tu nebola tá choroba.

Žijem s partnerom, ktorý je abstinujúci gambler. Jeho komunikácia, rozhovory sú stále o peniazoch. Prepočítava...kalkuluje....Lieči sa. Chodí na terapie, skupiny. Odporúčam pre všetkých, ktorí buď podľahli tejto chorobe, alebo sú súčasťou života s takýmto človekom. Nikdy som nevedela, čo prináša takýto život. Nikdy som netušila, že budem viesť takýto život. Áno, dá sa z neho ujsť. Každý si je strojcom svojho šťastia, každý má svoje tri oriešky v rukáve a ťahá jokera, ako sa hovorí.

Život s gamblerom je ako na hojdačke. Je neustále nabudený, stále chce niečo podnikať. Nemôže len tak ležať jednu krásnu nedelu na gauči, či na deke pri vode. Jeho autoregulačný mechanizmus je slabý, nedokáže oddychovať, nedokáže brzdiť svoje túžby. Svoje hormóny šťastia nehľadá v sexe, v jedle, v smiechu. Svoje hormóny šťastia má vo výhre, v tipovaní, v tej slasti, keď drží tiket v ruke. Samozrejme nie za všetko môže chémia a jej zlúčeniny, ale aj okolie.

Mala by som upresniť. Môj partner nie je gambler, je patologický hráč. To už je posledná skupina v gamblerstve. Patologický hráč, ktorý naháňal peniaze v Tipose, Niké, Fortune (tenis), aby pokryl všetky dlhy svojich veriteľov. Zašlo to až tak ďaleko, že svoje dlhy spisoval do Zmeniek s úrokmi. Neuveriteľnými úrokmi. Vznikli z toho neuveriteľné dlhy a začarovaný kruh. Požičal si od jedného, aby splatil druhému, prehral všetko, nemal nič. Teraz sa lieči. V prvom rade to chce. V druhom rade vyčlenil zo svojho okolia ľudí, ktorí riešili stávky. V ďalšom rade sme museli poriešiť veriteľov, nakoľko ich nátlak by nebol prospešný pre abstinujúceho gamblera. Posledný rad je finančná kontrola, tú robím ja. Je to u nás ako v bločkovej lotérii. Dostaneš peniaze - donesieš bločky. Tak to musí byť. Tak to nechcem ja, tak to chce on. Do ničoho nie je tlačený. Je to diagnoza na celý život. Nevylieči sa. Celý život bude abstinovať.

Nechcem písať o ňom, ale o sebe. Nie je to sebecké. O patologickom hráčovi nájdete veľa odbornej literatúry. Ale o spoluzávislých (rodina, partnerky, práca) nenájdete skoro nič.

Som žena, potrebujem lásku. Potrebujem porozumenie, cit. Partner si neuvedomuje veľa vecí, resp. svoje hodnoty má nastavené inde. Samozrejme vďaka chorobe, keby tu nebola, možno by bol iný. Niekedy som zúfalá z neustáleho naháňania sa. Poďme tam, hentam, plávať, bike, skok z lietadla, spravme si viac skokov z lietadla, zoberme si trénera na plávanie, trénera na behanie, na tenis. Jednoducho začarovaný kruh. Ak prejavíte svoj názor - nie, to je drahé, platíš dlhy, nie, nepreháňaj, nie nepotrebuješ diplom na zoskoky z lietadla, akonáhle započuje negatívum vo Vašom hlase zdvihne sa mu adrenalín a jeho nálada sa v okamihu mení ako počasie. Ja by som uvítala jeden deň v týždni len tak na oddychovanie, áno, môžem ich mať aj 7, ale v tom prípade on si rieši svoje aktivity, ja si riešim svoj oddych. Ak chce oddychovať on - náhodou, zoberie sa a ide smer sauna, aj na 5 hodín, žiaden problém (extrém strieda extrém).

Došli sme do štádia, kedy som mu otvorene povedala, že je sebec, egoista. Viem, veľa invektív v jednom. No bola to odpoveď na jeho invektíva. Posledný čas je o tom kto z koho. Neprospieva to nikomu, všetkým to ubližuje. Vraví sa, že ak máte v blízkosti takéhoto človeka - s touto chorou, vycicia Vás. Chytne si silného jedinca a čerpá z neho energiu, inak by nedokázal abstinovať sám - je to slabá osobnosť.

Teraz si tak vravím. Má to zmysel? Mať partnera, s ktorým sa buď rozprávate len o ňom, alebo keď už Vám ide buchnúť "dekel" otvorene mu všetko poviete, čo cítite a on to niekedy použije proti Vám? Má to zmysel žiť život niekoho iného? Má zmysel byť s niekým, kto si Vás váži len vtedy, keď mu všetko vychádza a nie je v strese? Ak príde stresové obdobie, ste mu po ruke ako mantinel kvôli jeho slabej osobnosti.

Ja som silná osobnosť, prešla som v živote všetkých. Ale niekedy aj silný človek potrebuje podporu, oporu, prichýlenie, pohladenie. Nedá sa žiť nonstop život iného....nedá sa prispôsobovať život inému....ak si Váš človek váži, mal by brať v úvahu Vaše nálady, Vaše postoje, Váš názor, Váš stav....nikdy nič pod tlakom nevyšlo a ak hej, nemalo to dobrý dopad.

Ja som človek trpezlivý, optimistický, otvorený možnostiam. ALE....ak so mnou začne niekto mávať a myslí si, že to tak bude pernamentne, zmýlil sa. Dávam šancu. Poslednú. Takú letnú. Sezónnu. Potom odchádzam.....

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu
Tvoj úsmev neprajníka naserie a priateľa poteší.

Chceš vedieť, keď kajazu pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
26.8.2018 14:43
Kakalaka
17.8.2018 07:46
Víly
13.8.2018 07:12
Nahota