31.7.2018 10:00

Rytmus a Tina – Tak to pochop, už je konec...

Keď ste niekedy od roku 2009 zažívali obdobie rozchádzania sa, určite v repertoári „smutných pesničiek“ v playliste nemohol chýbať hit od Tiny a Rytmusa – Príbeh.

Nevieme, či existuje na Slovensku i v Čechách človek, čo nepozná legendárnu vetu: Tak to pochop, už je konec...

Sisa:

Tejto hudbe som ja moc na chuť neprišla. Ale napriek tomu text ovládam viac menej celý. A to aj napriek tomu, že som nikdy neprežila silný a citovo intenzívny rozchod. Taký ten stav, aby som si dala pieseň do mobilu a po večeroch ju so slzami v očiach počúvala. Rytmusa moc nemusím, ale takú Zlatokopku tiež celkom slušne ovládam. Ale len Zlatokopku. A tým mám na mysli, že ovládam text piesne, nie praktiky zlatokopky, aby sme si rozumeli. Potom už nič iné.

Tinu tiež moc nesledujem a nepoznám jej piesne. Poznám len jej fotky na instragrame. Jaaaaj a teraz ma Juraj nakopol, metaforicky, nie doslovne, že poznám ešte pieseň Si sám! V nej to niekomu riadne naložila...Nechcela som, aby mi táto pieseň bola venovaná. Lebo ten text je na slučku.

Toľko na úvod.

No čo ja viem.... Napadlo mi pri tvorení tejto piesne len to, či Rytmus povedal aj Dare, že nech pochopí, že je konec. A že sa to už nedá a nedá. Cítila aj Dara blízky pád? Neviem. A je Rytmus ten, čo spravil chybu a odíde? Neviem, ale asi áno, veď odišiel z ich domu on a Dara zostala.

Ale spravil chybu!

Hovoril všade aká to je láska medzi ním a Darou, však ako dlho boli spolu, dom mali spolu, na titulkách boli stále spolu a potom bááác. A dal sa tak veľmi, na môj vkuse veľmi, rýchlo dokopy s druhou...A hneď vypisuje po instagrame, aké to je medzi nimi silné a že sa nebránia deťom. No čo ti ja viem...trošku proti môjmu gustu a mojím zásadám.

Jaj, aha, my v našom blogu hodnotíme piesne, nie život našich celebrít....

Pardon, že som sa tak odviazala.

Juraj:

Patrik Rytmus Vrbovský sa sám pasuje za kráľa, či ako sa hovorí v raperskej sfére – KINGA. Nemôžem povedať, že by v tom Paťo nevedel šľapať. To vôbec nie. Len teraz som na pochybách. Čoho je to kráľom ten Rytmus? Pred pár rokmi to bola predovšetkým hudba, ktorou sa prezentoval a zapĺňal prázdne miesto na trhu. Rap mu sadol ako „riť na šerbeľ“ a aj keď niečo zaspieval dalo sa to počúvať.

Teraz mi to pripadá tak, že je to skôr „mediálny guru“ a cestovateľ ako hudobník. Oveľa viac o ňom počuť z médií a zo sociálnych sieti, nie však v súvislosti s hudbou. Čo by však človek neurobil pre získanie nových followerov :)

Rytmusova sláva od jeho začiatkov stále viac naberala na obrátkach, čo sa stupňovalo aj jeho porotcovaním v známej speváckej realityshow, či filmom Sídliskový sen. Veľký boooom prišiel, keď sa dal dokopy s Darinkou Rolincovou. A takisto rovnako veľký boooom, alebo ešte väčší booooooom, keď sa rozišli. A potom prišiel nový boooooooooom a to, že sa dal dokopy s Jasminou Alagič a.... Nie, už radšej nepokračujem!

Tu sa môžeme pozastaviť pri piesni, ktorú sme si na dnes so Sisou vybrali. Dara Rolins si možno tiež pieseň Príbeh počas svojho smetného obdobia vypočula a zaradila do svojho playlistu, aby lepšie pochopila, že je konec. Či?

To poznanie sa však určite prehlbovalo a zrelo. Pretože, tak ako sa rozchádzali ako „dospelí ľudia“, ktorí sú veľmi dobrými kamarátmi, tak si už nevedia na meno prísť ani na sociálnych sieťach z toho veľkého kamarátstva. Možno si len povedali, že budú natoľko dospelí, že im stačí iba priateľský rozhovor z očí do očí, či stretnutia... Nechcem nikomu krivdiť.

Prepáčte mi ten zdĺhavý úvod, no nedalo mi to. Pieseň Príbeh je vyznaním a vykričaním si vecí tesne pred koncom vzťahu. Každý z účastníkov vzťahu, ktorý je na spadnutie, si začne uvedomovať chyby a sypať si popol na hlavu. Väčšinou ale už býva neskoro.

Text piesne je písaný dosť priamočiaro a jednoducho. Veľa poetiky by som tam nehľadal. Práve preto je možno tak blízky ľuďom. Je to takmer akoby rozprával príbeh. Najlepšia pasáž pre mňa prichádza v refréne.

„Tak to pochop, už je konec,“ a „Sa to nedá a nedá.“ Pre mňa sú to nezabudnuteľné vety hneď od prvého vypočutia piesne. Keď by som tom mal povedať v Rytmusovej terminológii , tak by som povedal, že naozaj zabil. Tým svojim hlasom a štýlom, akým je to vyslovené, no pre mňa nezabudnuteľné.

Až teraz som si všimol, že som úplne zabudol na Tinu...

FOTO: zdroj Pixabay

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Sme dvaja kolegovia, dajme tomu, že sa voláme Sisa a Juraj a každý deň si popri práci počúvame rádio. Rozhodli sme sa preto zamyslieť nad textom našich evergreenov, ktoré hrávajú stále dokola... Vždy si radi vypočujeme aj váš názor :)

Chceš vedieť, keď sisa.juraj pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.