Foto: Alžbeta Jánošíková
Čas: 45 minút, 30 minút pečenie
Porcie: 20
Na korpus:
4 vajcia
150 g trstinového cukru
štvrť lyžičky mletej vanilky
100 ml teplej vody
100 ml oleja
200 g bezlepkovej múky (napr.pohánkovej)
štvrť balíčka kypriaceho prášku bez fosfátov
Na slivkovú vrstvu:
500 g čerstvých sliviek
3 lyžice trstinového cukru
100 ml červeného vína (suché)
štipku škorice
2 lyžice vody
1 balíček tortového želé
Na krém:
250 g mascarpone
250 g smotany na šľahanie
2 lyžice medu
pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
+ maslo
+ strúhaný kokos
Foto: Alžbeta Jánošíková
Korpus:
Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Striedavo pridávajte vodu a olej. Potom po lyžiciach a za stáleho miešania pridávajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Najprv vareškou zľahka vmiešajte jednu polovicu snehu do žĺtkovej zmesi, potom druhú. Hmotu vylejte na plech (30x20cm) vymazaný maslom a vysypaný strúhaným kokosom na pečenie vo vyhriatej rúre na 175 - 180 stupňov pečte 20 – 25 minút. Poriadne vychladnutý korpus prekrojte na polovicu.
Slivková vrstva:
Slivky bez kôstky, nakrájané na malé kocky dajte s cukrom do panvice a nechajte skaramelizovať. Pridajte červené víno a štipku škorice. Nechajte 2 – 3 minúty prevrieť, aby sa odparil alkohol. V dvoch lyžiciach vody rozmiešajte tortové želé a vlejte ho do slivkovej zmesi. Nechajte minútku prevrieť a odstavte. Hneď ako slivková hmota začne jemne tuhnúť, vylejte ju na pripravenú polovicu korpusu. Rozotrite po celej ploche a dajte do chladničky na 30 minút stuhnúť.
Krém:
Príprava krému – všetky ingrediencie dajte do jednej misy a vyšľahajte do pevného krému. Potom krém natrite na slivkovú vrstvu a uhlaďte. Prikryte druhou polovicou korpusu a jemne zatlačte, aby sa korpus dotýkal krému celou plochou, a opäť nechajte chladiť - ideálne 1 – 2 hodiny v chladničke.
Foto: Alžbeta Jánošíková
Ak si chcete pripraviť krém ešte zdravšie, smotanu na šľahanie obmeňte za mäkký tvaroh.
Keď sa budú slivky s vínom variť, pridajte štipku mletého muškátového oriešku a zopár klinčekov. Tie pred vyliatím na korpus vyberte.
Pokiaľ nemáte čerstvý vanilkový struk, môžete pridať do korpusu aj trošku vanilkového cukru.
Formu na pečenie môžete potrieť aj olejom a vysypať strúhankou, v prípade ak nemáte doma ani maslo, ani strúhaný kokos.
Prajem ti dobrú chuť!
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď ženuškáreň pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.