Slivkové rezy s červeným vínom a mascarpone – bez lepku

Sezónna sliviek je v rozpuku a s ňou začína aj čarovanie v kuchyni. Inšpiruj sa mojim slivkovo-vínovým receptom. Koláč je bez lepku a v zdravšej verzií. Ideálny na víkend či babský večer .

Foto: Alžbeta Jánošíková

Čas: 45 minút, 30 minút pečenie

Porcie: 20

Čo budeme potrebovať na slivkové rezy?

Na korpus:

4 vajcia

150 g trstinového cukru

štvrť lyžičky mletej vanilky

100 ml teplej vody

100 ml oleja

200 g bezlepkovej múky (napr.pohánkovej)

štvrť balíčka kypriaceho prášku bez fosfátov

Na slivkovú vrstvu:

500 g čerstvých sliviek

3 lyžice trstinového cukru

100 ml červeného vína (suché)

štipku škorice

2 lyžice vody

1 balíček tortového želé

Na krém:

250 g mascarpone

250 g smotany na šľahanie

2 lyžice medu

pol lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

+ maslo

+ strúhaný kokos

Foto: Alžbeta Jánošíková

Ako budeme postupovať?

Korpus:

Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Striedavo pridávajte vodu a olej. Potom po lyžiciach a za stáleho miešania pridávajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Najprv vareškou zľahka vmiešajte jednu polovicu snehu do žĺtkovej zmesi, potom druhú. Hmotu vylejte na plech (30x20cm) vymazaný maslom a vysypaný strúhaným kokosom na pečenie vo vyhriatej rúre na 175 - 180 stupňov pečte 20 – 25 minút. Poriadne vychladnutý korpus prekrojte na polovicu.

Slivková vrstva:

Slivky bez kôstky, nakrájané na malé kocky dajte s cukrom do panvice a nechajte skaramelizovať. Pridajte červené víno a štipku škorice. Nechajte 2 – 3 minúty prevrieť, aby sa odparil alkohol. V dvoch lyžiciach vody rozmiešajte tortové želé a vlejte ho do slivkovej zmesi. Nechajte minútku prevrieť a odstavte. Hneď ako slivková hmota začne jemne tuhnúť, vylejte ju na pripravenú polovicu korpusu. Rozotrite po celej ploche a dajte do chladničky na 30 minút stuhnúť.

Krém:

Príprava krému – všetky ingrediencie dajte do jednej misy a vyšľahajte do pevného krému. Potom krém natrite na slivkovú vrstvu a uhlaďte. Prikryte druhou polovicou korpusu a jemne zatlačte, aby sa korpus dotýkal krému celou plochou, a opäť nechajte chladiť - ideálne 1 – 2 hodiny v chladničke.

Foto: Alžbeta Jánošíková

Tip č.1:

Ak si chcete pripraviť krém ešte zdravšie, smotanu na šľahanie obmeňte za mäkký tvaroh.

Tip č.2:

Keď sa budú slivky s vínom variť, pridajte štipku mletého muškátového oriešku a zopár klinčekov. Tie pred vyliatím na korpus vyberte.

Tip č.3:

Pokiaľ nemáte čerstvý vanilkový struk, môžete pridať do korpusu aj trošku vanilkového cukru.

Tip č.4:

Formu na pečenie môžete potrieť aj olejom a vysypať strúhankou, v prípade ak nemáte doma ani maslo, ani strúhaný kokos.

Prajem ti dobrú chuť!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na blogy@refresher.sk.

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Alžbeta. Celiatička, vegetariánka, bežkyňa, redaktorka a študentka masmediálnej komunikácie píšuca články o jedle, kráse, móde a vzťahoch. Po žensky a pre ženské.

Chceš vedieť, keď ženuškáreň pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.