Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Kréta - exotická romantika, ostrov neskutočných dovolenkových možností

Kréta – exotika, romantika, dobrodružstvo, ostrov, ktorý ťa očarí

Zavrite oči a s blaženým pocitom pomyslite na romantické zákutia starých historických uličiek Talianska, zamilovaný pár v opojnom láskyplnom objatí, palmami lemované promenády s posedením v kaviarničkách, prechádzky vo dvojici, čarokrásnu opojnú atmosféru, nádherné pláže, palmy, krištáľovo priezračné more.... Jedným slovom raj na zemi. Vysnívaná romantika.

zdroj: telegraph co uk

Predstavte si vylihovanie na nikým nerušenej súkromnej pláži so zapadajúcim slnkom nad obzorom, ako stvorenej pre letné chvíle s láskou, skryté jaskynky a prekrásne prírodné scenérie všade navôkol... Myslíte si, že toto všetko môže byť iba sen? Srdce Vám isto zaplesá, keď Vám poviem, že už viac nemusíte iba snívať. To nádherné miesto ukrývajúce v sebe všetko toto skutočne existuje. Volá sa Kréta.

zdroj: ikn cz

Kréta je ostrov, ktorý má čo ponúknuť. Je to najväčší ostrov Grécka so stovkami nádherných pláží a rozpína sa medzi južnou časťou Egejského mora a severnou časťou Líbyjského mora.

Učarovala mi natoľko, že sa tam s nadšením a opakovane vraciam. Milujem ten pocit slobody, keď si zoberiete auto s a behom pár dní sa premávate s vetrom vo vlasoch preskúmavajúc všetky jej skryté a nezažité poklady. A že je ich neúrekom, je viac než isté. Raz ste v raji na zemi s ružovým pieskom a oddávate sa pocitu leňošenia a obdivu neskutočnej krásy, ktorá Vás obklopuje zovšadiaľ,

inokedy môžete zažiť zábavu, ponoriť sa do histórie, milovníkov architektúry očaria starobylé mestečká, na ktoré malo vplyv niekoľko kultúr. Čarokrásny bájny ostrov Kréta sa spája s niekoľkými prívlastkami ako perla stredomoria a kolujú o ňom aj rôzne mýty. Je miestom zrodu najväčšieho gréckeho boha Dia a kolískou európskej civilizácie vďaka civilizácii minojskej, ktorá tu pobývala tisíce rokov dozadu.

zdroj: docplayer cz

Ako môj cestovateľský dovolenkový tip, kedy si zároveň odpočiniete, nadobudnete kľud a pohodu a získate nové zážitky, odporúčam ostrov Kréta o rozlohe necelých 8300 km štvorcových. Na tejto malej ploche zažijete tak romantický nezabudnuteľný pobyt vo dvojici, ako aj dobrodružstvo, na ktoré sa partner určite nenechá dlho prehovárať. Na spoznávanie jeho krás je najlepšie ho precestovať autom. Na svoje si príde skutočne každý.

Predstavím Vám niektoré najkrajšie miesta, na ktoré sa s obľubou opakovane roky teším a kde mi moji krétski priatelia navyše prezradia k tomuto čarokrásnemu ostrovu vždy niečo nové a zaujímavé.

JASKYNE

Vydajte sa v ústrety novým zážitkom, ktoré sú na Kréte pestré ako dúha.

zdroj: tripsavvy

V jednej z jaskýň, v jaskyni Ida v pohorí Ida, sa vraj podľa bájí narodil najvyšší grécky Boh Zeus. V ďalšej jaskyni s kvapľami v dedinke Psichro sa vraj skrýval. Aj takéto mýty a zaujímavé miesta ponúka Kréta.

Zdroj: rg-resort-spa.com

Ak ste romantický dobrodružný typ, Kréta je tým pravým miestom, kde môžete zažiť nepoznané, stráviť výnimočné chvíle priamo pod holým nebom pri hviezdach a zaspávať za šumu mora. Väčšej romantiky azda niet. Zdá sa Vám takáto predstava lákavá ?

Pre tento typ dovolenky zvoľte preto južnú časť ostrova, kde je príroda rozmanitejšia a vyhnete sa tak hotelovým komplexom pre turistov, ktoré sú početné na severe. Krásnych zákutí s kamennými prevismi a jaskyňami, kde sa dá bývať priamo pod holým nebom nájdete na Kréte veľa. Jednou z takýchto oblastí je Sougia na južnom pobreží Kréty. Je preferovaná pre možnosť voľného campingu na pláži. Táto oblasť ukrýva jedno miesto, kde môžete bývať priamo pod hviezdami a to kamienkovú menšiu pláž s jaskyňou, kam sa dostanete, ak prebrodíte more do výšky pásu. Plavky Vám tu ani nebudú potreba, pocítite skutočný súzvuk s prírodou.

Kréta je ostrov plný srdečných pohodových ľudí s nádherným morom, plážami, plný rôznych kultúr a jazykov. Narazíte na nádhernú prírodu, starodávnu architektúru, vychutnáte si exotiku, romantiku, turistiku a ochutnáte lahodné miestne dobroty.

Tento ostrov skrýva v sebe miesta, ktoré sú prezývané aj raj na zemi a tu je jeden z nich ako stvorený pre romantickú dovolenku s partnerom, priateľmi aj pre rodiny s deťmi.

ELAFONISI – Európske Tichomorie, krétsky klenot - raj na zemi

Môj prvý raj za zemi, ako som to nazvala pri prvej návšteve a pohľade na toľkú krásu. Pre toto miesto sa nadchnete. Rovnako sa tento prívlastok používa aj všeobecne. Elafonisi leží 82 km severozápadne od Chanie, na západnom pobreží Kréty a možno sa k nemu dostať aj loďou z Paleochory alebo autom z dediny Vathi. Tejto nádhernej oblasti Kréty tiež patrí pomenovanie európske Tichomorie. Ak túžite zažiť piesok farby dúhy, ktorý po pobozkaní slnkom mení nádherne odtiene, kúpanie v čarokrásnom mori a v objatí prírody, rozhodne navštívte pláž Elafonisi.

Nielen, že Vás očarí ružový a biely piesok a prekrásna dlhá pláž, Elafonisi nie je iba pláž. Je to prírodný útvar, ktorý vznikol spojením ostrova Elafonisi s Krétou a tým je veľmi výnimočným miestom.

Privíta Vás kryštálovo čisté priezračné more, ružový piesok a sopečné kamene, ktoré dekorujú celú túto prírodnú scenériu. Voda je plytká, do veľkej diaľky a more príjemne vyhriate. Pláž Elafonisi by mala byť rozhodne jednou zo zastávok pri návšteve ostrova Kréta.

Po celej dĺžke pláže môžete nájsť prekrásne miesta a zákutia s nádherným výhľadom na túto prírodnú krásu ako aj súkromné miestečká a zákutia pre páry a časti pre naturistov.

Pokiaľ si chcete užiť romantiku vo dvojici prípadne pohodovú dovolenku, kedy sa chcete len oddávať nič nerušenému leňošeniu na pláži, zvoľte návštevu tohto miesta pokojne aj v neskorších termínoch.

Na Kréte ak sa výrazne nezmení počasie, býva pekne aj koncom septembra a aj v októbri. Keď na tejto pláži zájdete ďalej, môžete nájsť miestečká s prírodnou rajskou scenériou úplne odlišné od bežných dovolenkových destinácií s množstvom slnečníkov, lehátok a turistov čľapkajúcich sa na jednom mieste. Azúrové more a ružový piesok je proste neskutočné.

K pláži od parkoviska, kde môžete zaparkovať na voľnej ploche prakticky kdekoľvek, vedú drevené chodníčky a na konci Vás privíta rozľahlý priestor s plytčinou.

Spojenie medzi ostrovom Elafonisi a Krétou je piesočná panva hlboká približne 10 – 40 cm. Severnú a južnú časť pláže spájal ešte nedávno malý podvodný kanál hlboký cca 1 – 1,2 metra, čo je najhlbším miestom. Tento bolo treba prebrodiť, čo nebolo náročné a toto spojenie prejsť. Na Elafonisi býva ale obvykle veľký vietor, no ja som niekoľkokrát vychytila úplne bezvetrie a nádhernú pohodu bez návalu turistov, ktorých tam v sezóne býva zvyčajne veľa.

Pri príchode na nádhernú pláž si môžete zvoliť širokú oblasť pred pobrežím s plytkou vodou po členky, čo uvítajú najmä rodiny s deťmi, ktoré majú blízko tak k pláži, ako aj k občerstveniu, mini stánkom a tu sú k dispozícii aj lehátka a toalety.

Za touto dnes už plytčinou, pretože more kleslo (ešte pred 4 rokmi ju bolo treba prebrodiť do výšky stehien až pásu), prejdete piesočným úsekom k prekrásnej ružovej pláži s čírou priezračnou blankytnou vodou.

Ostrov Kréta je posiaty kilometrami nádherných pláží s najčistejšou vodou v Európe. Kréta, ostrov rozmanitých možností v sebe zahŕňa všeobímajúcu romantiku od talianskej predstavy a príchute cez snovú, exotickú.

Na druhej strane ružovej pláže Elafonisi zažijete nádhernú prírodnú scénu, rozbúrené more , ktoré buráca a naráža do sopečných skál. Väčšinou tam zvykne fúkať.

Ak Vás Elafonisi očarí svojou krásou natoľko ako mňa, je možné si v okolí nájsť menší typ ubytovania na krásnom tichom mieste s výhľadom na prírodu – more a zeleň. Ubytovanie poskytujú rovnako aj kúsok od pláže. Ten kľud a pohoda Vás natoľko opantá, že bežné hotelové komplexy plné turistov Vám nebudú chýbať. Zažijete nerušenú pohodu a relax v pravom slova zmysle s očarujúcim pobytom v ružovom raji.

Naokolo Vás budú vítať len krásne palmy, olivy a všade sa rozliehajúci kľud .

Zábavu tu však moc nehľadajte, najesť sa dá bez problémov v priľahlých tavernách, ktoré bývajú dlho otvorené.

BALOS - AZÚROVÁ LAGÚNA PODOBNÁ KARIBIKU

Jednou z najúchvatnejších pláží Grécka a Kréty, ktorú musíte raz navštíviť, je rozhodne Balos na severozápadnom pobreží Kréty. Patrí medzi najviac exotické piesočné pláže Kréty s kryštálovo čistou karibskou vodou. Balos Vás naplní blahom, a pocitom nádhery a romantiky pri pohľade na azúrovú lagúnu a piesočné pláže, ako keby ste sa ocitli v raji.

Vydajte sa 60 km severozápadne od mesta Chania a natrafíte na ďalší krétsky raj na zemi. Pocítite závan exotiky a dosýta si užijete slnenie a kúpanie na bielom jemnučkom piesku s mäkkým morským dnom v krištáľovo priezračnej vode. Voda v lagúne je príjemne vyhriata, môžete tu aj šnorchlovať.

Oproti sa nachádza očarujúce spojenie Gramvoussa.

GRAMVOUSSA

Skalný ostrov s benátskym hradom na vrchole s nádherným výhľadom na krajinu obohatí Vašu romantickú predstavu pohodovej dovolenky ešte viac. Vidieť a zažiť všetku túto krásu, leňošiť na piesočných kobercoch je neopísateľný pocit nádhery.

zdroj: schutterstock

Už z výšky uvidíte scenériu, ktorá sa javí skôr ako exotika. Dlhé piesočné pláže s plytkou vodou, nádherné tyrkysové more, rozsiate ostrovčeky, ružový piesok. Európska exotika vzdialená lietadlom iba dve a pol hodiny zo Slovenska. Na túto pláž sa môžete doplaviť aj loďou z mestečka Kissamos a spraviť si krásny výlet, no budete ochudobnení o tento prekrásny výhľad zhora pri ceste autom.

STAVROS

Nádherných rozľahlých piesočných pláží s prekrásnymi lagúnami bez náporu turistov a s možnosťou súkromia je na Kréte dostatok. Ďalším prekrásnym miestom, ktoré som párkrát navštívila je Stavros. Nájdete tu kryštálovo čistú vodu na plochom výbežku púštneho charakteru. Zamierte 14 km severne od historického mesta Chania, kam môžete vyraziť naopak za zábavou a bez problémov Vás sem dovedú všetky cesty.

Pokiaľ Vám niečo hovorí preslávený film Grek Zorba, práve na tejto fotke v tejto zátoke s pohľadom na vysokú skalu je zachytená lokalita, kde sa natáčal.

Na pláži Gold Coast Bay Vás dokonca privíta samotný na fotke zvečnený slávny herec Anthony Quinn.

Slávny tanec Anthony Quinna z filmu Grek Zorba natáčaného na Stavrose, zdroj: athens insider

Voda je prekrásne číra a vládne tu kľud so širokými fascinujúcimi možnosťami ubytovania v okolí, napríklad aj s takýmto nekonečným výhľadom na pokojné more, či komornejším vilovým tipom.

Ak hľadáte luxusné bývanie, je možné si prenajať vilu s bazénom a výhľadom na more napríklad vo vilovom komplexe s názvom Modern seafront villa with infinity pool in Crete. Večer sa vám naskytne úžasný pohľad na celú scenériu a nádherne osvetlenú architektúru, ktorá je zároveň prekrásne dispozične vyriešená.

PREVELI - exotická lagúna

Čo takto sa vydať s partnerom na dobrodružný výlet do exotiky? Že to je ďalší sen? Prečo nie, na Kréte je všetko možné.

zdroj: schutterstock

Pláž Preveli je oáza palmových stromov s jasnou zelenou vodou a jemným pieskom, ktorá Vám popletie hlavu. Pripomína totiž exotickú lagúnu. Nachádza sa pri nej kláštor. Zostupovanie z kopca dole po početných kamenných schodoch Vám dá možno zabrať, no poskytuje nádherný výhľad na pláž, do ktorej vteká riečka z rokliny obklopená zelenými palmami. Okrem palmových stromov ju obklopuje bujná vegetácia s riekou Kourtaliotis a z celej tejto scenérie máte pocit, akoby ste boli v rozprávke.

Palmovým hájom je krásna prechádzka pozdĺž rieky alebo priamo po nej, ak si zapožičiate šlapací čln. Poskytne sa Vám tak kúzelný pohľad na hory týčiace sa nad riekou ako z dobrodružného filmu s tým rozdielom, že tu nečíhajú krokodíly. Táto atraktívna lokalita samozrejme priláka vždy množstvo turistov, preto ak sa sem vyberiete s partnerom, pripravte sa skôr na dobrodružný výlet ako romantický.

Čarovný výhľad z kopca na šíre more a pohľad na pláž Prevelli je neskutočný zážitok.

CHANIA

Chania býva označované za druhé najväčšie mesto a zároveň najkrajšie mesto na ostrove.

Ak zamierite na severozápadné pobrežie zhruba 160 km od hlavného mesta Heraklionu, dorazíte do krásneho mesta s množstvom prírodných rezervácií a najkrajších záhrad na Kréte. Starobylé centrum je mixom niekoľkých kultúr, ktoré sa tu vyvíjali a formovali ho. Promenáda krivoľakými uličkami cez benátsky prístav zaváňa typickou krétskou atmosférou z kaviarní a kaviarničiek, privítajú Vás taverny s tradičnou kuchyňou, posedenia na krétsky štýl, vysvietené obchody a pohľad na celé vysvietené nočné mesto je uchvacujúci vizuálny zážitok.

zdroj: alargo com

Ak s partnerom či priateľmi vyhľadávate večer zábavu, Chánia bude to pravé orechové kam na Kréte zamieriť. Pripravte sa na ich tradičný nápoj ouzo, ktorý vám dajú po jedle, vraj sa neodmieta.

HERAKLION

zdroj: pinterest

Heraklion je hlavné mesto ostrova, kde pristáva väčšina letov a zároveň je priemyselným a obchodným centrom. Je predovšetkým mestom mladých a mestom zábavy. Ak hľadáte trošku povyrazenia od plážového leňošenia, či nákupné možnosti, Heraklion je tou správnou zastávkou.

Heraklion je centrum nočného života a zábavy, no nie je až taký pôvabný ako Chania. Skrýva však jednu zaujímavú pamätihodnosť z čias minojskej civilizácie s množstvami exponátov a tou je archeologické múzeum. Keď už sa rozhodnete navštíviť toto najväčšie mesto, rozhodne nevynechajte návštevu múzea. Blízko Heraklionu, zhruba 5 km, môžete pozrieť ďalšiu významnú historickú pamätihodnosť z čias minojskej kultúry, najznámejšiu krétsku archeologiskú lokalitu – zvyšky paláca Knóssos. Palác je ukážkou vyspelosti krétskej civilizácie.

RETHYMNO

zdroj: erentals gr

Keď budete na západnej časti Kréty, rozhodne nemôžete obísť toto malebné mestečko, ktoré v sebe nesie benátskeho ducha. Rozkladá sa práve medzi mestami Heraklion a Chánia. Patrí medzi najnavštevovanejšie a najznámejšie miesta Kréty. Tu môžete prežiť romantické chvíle s partnerom pri prechádzkach úzkymi uličkami, po promenáde posiatej palmami s početnými kaviarňami, reštauráciami, tavernami, odkiaľ na Vás večer dýchne príjemná krétska atmosféra.

Kto je dobrodruch a zaujíma ho aj poznávanie nových miest, Rethymno má v tomto smere veľa ponúknuť pre svoju bohatú históriu. Benátsky prístav, pevnosť a paláce benátskych šľachticov sú zaujímavými miestami výnimočnej historickej časti tohto prekrásneho mestečka, ktoré potešia milovníkov architektúry a histórie. Ak zvolíte pobyt v tomto meste, čakajú Vás piesočné pláže a rozmanitá nočná zábava.

KOMOS

Pobrežie južnej Kréty ponúka niekoľko zaujímavých plážových miest poblíž letovísk Kalamaki a Matala. Jedným z nich je aj pláž Kommos. Môžete sa vybrať priamo aj do vychytenej Mataly, ale pre kľud a pohodlie, kde bude miesta pre všetkých bez plážových slnečníkov a tlačenice, odporúčam Kommos. Ak si zaobstaráte auto a preskúmate rôzne časti, nájdete aj osamelé plážové miesta, kde nebudete nikým rušení. Milovníci naturizmu si tu tiež prídu na svoje, sú tu pláže určené priamo pre nich.

Rovno nad plážou sa nachádzajú vykopávky minojského mestečka. Pláž Kommos je navštevovaná aj Kréťanmi, pretože tu je kľud od hotelových komplexov a turistov.

Miestni obyvatelia sú radi oslovovaní Kréťania a nie Gréci, ako ich často voláme, pretože sú hrdí na svoju kultúru, národ a históriu. Sú svojskí a majú pocit, že sú iní, sú Kréťania a pritom sú veľmi srdeční a dobroprajní.

Ak fúka vietor zažijete v Komose krásne vlny, pričom voda je tu číra a tak sa môžete radovať aj z potápania.

Pláž Komos je nádherná najmä pri západe slnka, ktoré tu zapadá priamo nad morom.

KALYPSO CRETAN VILLAGE RESORT SPA

Ak chcete zažiť luxus a nádheru architektonického riešenia ubytovacieho komplexu v spojení s prírodou, odporúčam Vám ubytovanie v Kalypso Cretan Village Resort Spa v Plakiase.

Tento rezort bol pôvodne plánovaný pre vyznávačov naturizmu, keďže v okolí sa nachádzajú aj pláže tohto typu. Je to komplex vytesaný a zasadený akoby do skalného útesu na kopci a má dokonale prepracované funkčné a dispozičné riešenie. Celkový návrh už pri pohľade zvonku ohúri, ale v širokom okolí nájdete rôzne hotely a ubytovania menšieho či väčšieho charakteru podľa Vašich predstáv.

PLÁŽE PRE NATURISTOV

Ostrov Kréta ponúka pláže všetkých druhov, rovnako aj tie pre naturistov.

PLAKIAS

Plakias je nádherné miesto s krásnymi piesočnými plážami a dychberúcou krištáľovou vodou, ktorá sa rozprestiera 40 km južne od mesta Rethymno. Na svoje si tu prídu milovníci rôznych pláží, nájdete tu aj miestečká, kde Vás nebude nik rušiť.

Plakias patrí medzi najkrajšie letoviská južnej Kréty. V stredisku Plakias nájdete zábavu, nočný život, posedenie v reštauráciách a tavernách, romantiku pri prechádzkach po osvetlenej kolonáde, čaká na Vás pohoda aj relax.

Ak Vás nebude baviť iba toto mestečko, zamierte do oblasti Damnoni. Sú tu hotely s veľmi prijateľnými cenami a ubytovanie na podobný štýl hotelov sa dá nájsť prakticky všade v okolí.

V Damnoni beach nájdete pohodu, prekrásny výhľad na more a pláže, ku ktorým je ľahký prístup krátkou prechádzkou cez skalné cestičky a prírodu.

Z Plakiasu je možné podniknúť rôzne výlety, napríklad na spomínanú prekrásnu pláž Prevelli loďou.

AMMOUDI

V Plakiase sa nachádza nádherná pláž Ammoudi aj so slnečníkmi a ďalšie priľahlé pláže a tie určené priamo pre nudistov.

Privíta vás kryštálovo číra blankytná voda a nádherné výhľady.

Niektoré pláže sú skryté akoby v skalných roklinách, k jednej treba obtiažnejšie, ale o to dobrodružnejšie zostupovať a potom sa pred vami vynorí takýto pohľad.

Pri veternom počasí zažijete krásne prílivové vlny na druhej pláži, ktoré narážajú do skál a ktoré Vás budú vás príjemne pohojdávať na hladine. Vlny sú divoké ale dá sa tam vtedy krásne "hojdať".

pokojný stav mora v zálivovej pláži s priezračnou azúrovou vodou

Voda v týchto zátokách je nádherná a dá sa tu šnorchlovať.

Všade v Plakiase poskytujú kurzy na potápanie a predávajú potrebnú výbavu.

Na šnorchlovanie a potápanie sú výborným miestom najmä západné pláže Plakiasu . West Plakias s takýmito skalnými útesmi, útvarmi a členitosťami pod hladinou s množstvom rýb, čo poteší milovníkov podmorského života.

Ostrov Kréta je ostrovom nespočetných dovolenkových možností. Kréta od východu na západ oplýva tými najkrajšími a najrozmanitejšími plážami. Každá je niečím výnimočná a všetky sú nádherné.

Na letnú romanticko-dobrodružnú dovolenku pri preskúmavaní jeho skrytých pokladov Vám nebude stačiť ani plných štrnásť dní. Vždy sa nájde niečo, čo budete chcieť prežiť opakovane, pričom zažijete prekrásne nezabudnuteľné chvíle. Predstavila som Vám iba časť z toho, čo ostrov skrýva, najmä jeho západnú polovicu.

Východné pobrežie nie je tak prebádané a okupované turistami a ponúka obrovské piesočné pláže aj s exotickými palmami. Stačí zájsť do lokality Vai s palmovým hájom určenej aj pre rodiny s deťmi. V tejto lokalite na jednom mieste rastie najviac paliem v Európe, celkovo asi 5000 stromov. Môžete si tu zajazdiť aj na vodných lyžiach a windsurfingu.

Hrejivé slnečné paprsky počas dlhého obdobia, nádherné pláže, leňošenie v objatí prírody, či luxus, exotika, romantika, história, súkromie aj zábava, to všetko nájdete na Kréte. Je to ostrov nekonečných krás, neprebádaných lákavých výziev a možností nádherného prežitia letných dovolenkových chvíľ.

Vďaka nádherným plážam, tradičnému životnému štýlu miestnych obyvateľov, ktorí sa hrdo nazývajú Kréťania a krásnej prírode, je Kréta veľmi obľúbenou.

Pre zamilované páry prahnúce po romantických zážitkoch je tento ostrov priam stvorený. Kto sa vydá po trase jeho pokladov, podľahne čaru tohto nádherného miesta a bude sa chcieť opakovane vrátiť, či tu rovno zostať.

Mya Mirell

insta: myamirell a

mya_mirell

Facebook: Mya Mirell Fashionista

www.myamirell.eu

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Vitajte na fashion blogu Mya Mirell zameranom na všetky aspekty Módy, Krásy, Životného Štýlu a môjho osobného náhľadu na módu. Prinášam pohľad predovšetkým zo sveta módy v Miláne, módne reporty z Milan Fashion Weeku.

Chceš vedieť, keď mvanharova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.