Miles Kane nám chce novým albumom zasadiť ranu z milosti

Meno Miles Kane nie je v našich končinách až tak prevarené a známe, ale kto má rád Arctic Monkeys, ten ho už určite počul.

Miles a Alex Turner od arktických opíc tvoria dvojku, ktorá stojí za projektom The Last Shadow Puppets a taktiež ide o dobrých kamarátov už z pubertálnych čias. Miles sa napríklad podielal na tvorbe jednej z najlepších piesní od Opíc 505, ktorú si z kapelou často zahrá aj na ich koncertoch.

Kým Alex si užíva status skoro až rockového Boha britskej gitarovej scény, Miles je ešte len na ceste k tomuto titulu. Určite však na to má! V týchto dňoch vydáva nový, v poradí už tretí album s názvom Coup De Grace - čo je výraz pre poslednú ranu z milosti, ktorú zasadíme niekomu, aby sme ho dorazili a zbavili zbytočnej agónie.

Posledný album The Last Shadow Puppets sa svojim spôsobom odrazil a podpísal na novom albume Arctic Monkeys - Tranquility Base Hotel & Casino, preto som bol zvedavý, ako sa to podpíše na ďalšej tvorbe Milesa Kanea. Či taktiež odloží gitaru a pustí sa do pomalších klavírnych melódii.

Miles na novinke začal pracovať už 3 roky dozadu, čiže ešte predtým ako sa pustil do projektu Last Shadow Puppets. S materiálom však absolútne nebol spokojný a tak musel začať odznova. Následne však prišiel ťažký rozchod a ďalší tvorivý blok. Zo všetkého sa dokázal vyhrabať a natočiť novú dosku. Stačilo to na dobrý album?

Úvodný trojlístok piesní Too Little Too Late, Cry On My Guitar a Loaded plní svoj účel "vtiahnuť poslucháča do svete Coup De Grace" na výbornú. Svižné gitarové riffy, ktoré sa skvelo počúvajú. Posledná menovaná síce trochu spomalí nastavené tempo, ale kvalitou určite nezaostavá za predchádzajúcimi piesňami.

Za pozornosť stojí aj eponymná Coup De Grace, ktorá má jemne tanečný feeling a ide asi o jedinú pieseň, kde je cítiť snahu o posun v tvorbe. Na Wrong Side Of Life zas parádne vynikne Milesov hlas. rozhodne ide o jednu z najrockovejších piesní, aké zatiaľ stvoril.

Keď si porovnáme Alexa Turnera a Milesa Kanea ako skladateľov, tak Alex ma jasne navrch. To neznamená, že Miles nemá čo ponúknuť. Je však počuť, že jeho schopnosť tvoriť má menší rozsah. No hlas ma rozhodne lepší, než jeho známejší kamoš. Aj preto sa tak dobre dopĺňajú v projekte The Last Shadow Puppets.

Na jednej strane je novinka od Milesa Kanea veľmi príjemným rockovým počúvaním. Problém nastáva až, alebo len vtedy, ak poznáte aj staršiu tvorbu tohto interpreta. Vtedy si uvedomíte, že ide o prešľapovanie na mieste, ktoré sa dá ešte tolerovať. Občas sa však nezbavíte pocitu, že tento riff, alebo túto melódiu ste už niekde predtým počuli. Záverečné hodnotenie bude určite pozitívne: 8/10.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
...a kumšt nevyjde nazmar

Chceš vedieť, keď kulturnybarbar pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.