Trojica krátkych výletov v okolí Trnavy

Poloha Trnavy vznikla tak, že stojí na križovatke starých obchodných ciest. Bohužiaľ pre nadšencov prírody ako som ja, bola táto križovatka 20km od najbližších kopcov.

Tento blog venujem trom najobľúbenejším cieľom krátkych výletov v okolí Trnavy.

1. Molpír

Typický výlet do Smoleníc vedie prirodzene k Smolenickému zámku. Niet sa čomu čudovať. Je to nádherný malý zámok len pár  desiatok minút od centra obce s parádnym anglickým parkom. Smolenice však majú neskutočne veľa zaujímavých miest. Jediná sprístupnená jaskyňa na Západnom Slovensku - Driny, najvyšší vrch Malých Karpát - Záruby, jediný vodopád v Malých Karpatoch - Hlboča (občasný vodopád).

Z názvu vyplýva, že som nevybral žiadnu z možností. Praveké slovanské hradisko Molpír ležiaci na rovnomennom kopci je pre mňa obľúbenou vychádzkovou zónou. Vrchnú časť kopca tvorí skalné bralo nad dolinou Hlboče. Dajú sa tam nájsť parádne miesta pre odpočinok (napr. aj slávna hojdačka).

Zároveň, pri pohľade do opačnej strany vidíme asi najkrajší výhľad na Smolenický zámok. V prípade dobrej viditeľnosti bez problémov nájdete v diaľke vysielač na Veľkej Javorine, vrch Považksý Inovec, rozhľadňu na Panskej Javorine, vrch Veľký Tribeč, či vysielač na Zobore.

Okruh Smolenický kostol > park pri zámku > Molpír a dole ku kostolu má asi 3km.

2. Katarínka

Kláštor svätej Kataríny je súbor zaniknutých budov so zrúcaninou kostola. Toto miesto je doslova  “čarovné”, plné pozitívnej energie. Ihneď ako toto miesto navštívite zistíte, že ste presne na tom správnom mieste. Na Katarínke je super v každom ročnom období, či už sa sem brodíte snehom, alebo vás pripáli teplé letné slnko.

Na Katarínku vedú 3 známe trasy a všetky sú úplne easy. Ja mám najradšej trasu z dedinky Naháč. Najkratšia pešia trasa vedie z parkoviska pre Katarínku, ku ktorému vás dovedú informačné cestné tabule.

Do tretice, ak chcete v lesoch nájsť jeden pekný kaštieľ, tak začnite výlet z Planinky. Katarínka už nie len miesto so starým kostolom, ale za posledné roky postúpila obnova tejto zrúcaniny do takej miery, že počas leta slúži veža ako rozhľadňa. Milovníci železníc si prídu na svoje, lebo práve tu sa obnovuje časť trate lesnej úzkorozchodnej železnice.

Trasa z Naháča má asi 4km, z parkoviska asi 1km a z Planinky asi 2km.

3. Bezovec - prechádzka k hradu Tematín

Lyžiarske stredisko Bezovec je od Trnavy trochu ďalej, ale tým, že sa dá prejsť väčšinu trasy po diaľnici, dostaneme sa k cieľu rýchlo.

Bezovec poznáte zrejme v spojení so zimou, nakoľko sa tam nachádza jedno z mála lyžiarskych stredísk na Západnom Slovensku. Ja sem však chodím na výlety radšej na jar, či v lete. V stredisku sa dá bez problémov zaparkovať. Krátky výstup po zjazdovke nás dovedie na hrebeň kopca, z ktorého je nádherný výhľad do širokého okolia.

Po hrebeni sa dostaneme po cca 5 km na zrúcaninu hradu Tematín. Táto prechádzka je veľmi príjemná, nenáročná a plná nádherných zákutí a výhľadov. Kto tam ešte nebol, tak vrelo odporúčam.

Všetky 3 spomínané výlety sú v prírode, tak nato dbajte. Všetko, čo si do prírody donesiete, tak aj zo sebou zoberte späť (áno myslím tým odpadky). Ak by ste z prírody vyniesli aj nejaký odpad navyše budete mať zo seba ešte lepší pocit. Nezodpovedných ľudí, ktorí sa chovajú horšie ako prasce je bohužiaľ priveľa, a preto je niekedy ľahšie nájsť igelitové sáčky a plechovky od piva než chutné hríby.

Inšpirácie, nie len na zaujímavé výlety, nájdeš na mojom instagrame @zly_hipster

Ešte pár fotiek z jarného 3 dňového výletu na záver:

Smolenický zámok

Planinka

Cestou z Planinky na Katarínku

Uzkokoľajná želenica na Katarínke

Zjazdovka na Bezovci

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
9
Poslať správu
Čaute, Moje skutočné meno je Marcel a pracujem ako brand manager eshopu Aranburu. Počas voľna doslova utekám do hôr, kde spoznávam a najmä fotím.

Chceš vedieť, keď Zlý hipster pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.