Thajsko – 15 netradičných tipov, ktoré musíte vedieť

Od dovolenky v Thajsku ubehol bez mála pol rok a ja som sa až teraz dokopal k tomu, aby som dorobil fotky, resp. napísal blog, ktorý som plánoval písať hneď ako sa vrátime.

Thajsko ma tak pohltilo do dovolenkovej nálady, že som sa na všetky „povinnosti“ okolo, jednoducho vykašľal. Najskôr som chcel nudne pokračovať v písaní cestovateľského denníka, tak ako v prvých dvoch blogoch z dovolenky ( Thajsko 1, Thajsko 2 ), ale to sa mi nechce a popravde po polroku už nemám na všetko dokonale 100% spomienky. Navyše takýchto blogov je plný internet.

Rozhodol som sa, že spíšem zaujímavosti, ktoré by ste mali vedieť než sa prvý krát rozhodnete vstúpiť do Thajska.

1. Jedlo majú vynikajúce. Bola by škoda, aby ste sa tam kŕmili viedenskými šniclami (áno aj to tam bez problémov zoženiete). Moja rada, ako sa adaptovať na thajskú kuchyňu je takáto – začnite vegetarianským Pad Thai (rezance zo zeleninou) toto jedlo chutí všade vynikajúco a tým vás posmelí k ďalším thajským jedlám. Z vege padthai skúste s kuracím mäsom, neskôr s krevetami. Ďalej v podobnom duchu skúšajte Tom Yum, Tom Kha, Pannag curry, Green curry a podobne.

2. Ak zamierite na trh , tak pamätajte nato, že čím viac je jedlo obalené v trojobale, tým viac nechcete vedieť čo to je :-D a tie dobre vyzerajúce žlté poskladané tortilky, to je vyprážaná kuracia koža. Čím chcem povedať, že parádne, v chutnej omáčke, opražené kuracie kocečky, môžu byť napr. kuracie chrupavky. Proti gustu žiaden dišputát, ale ja som zostal pri jedlách, ktoré som popísal o odstavec vyššie.

3. TAXI , TAXI, TAXI, Du ju níd Taxi? Toto počujete takmer stále, ak sa rozhodnete kráčať po vlastných nohách. Na Koh Lante som si požičal motorku a tento zvuk som 10 dní nepočul, inak sa ho nezbavíte. Najviac ma pobavilo, keď som hovoril Natálii, že sa teším na Phi Phi Island, lebo tam nie sú cesty a tým pádom mi nikto nebude ponúkať taxík. Aká bola realita? Z každej strany som počul : Heeej ma frend , Taxi boat ? du ju níd taxi boat?

4. Biele ksichtíky sú top. Čo to je? Viete ako u nás všetky ženy vybehnú na slnko ihneď ako nejaké po zime zasvieti? Len preto, aby chytili krásny hnedý bronz. Thajky ho majú v sebe prirodzene a nepáči sa im to. Natierajú si tváre bieliacimi krémami. Nevedel som si na to po celý čas zvyknúť :D . Prišlo mi to smiešne, asi ešte viac, ako ženy u nás premalované hnedým mejkapom.

5. Tááj masáš ju laky bóój! Áno, Thajsko je známe sex biznisom a veľa ľudí tam smeruje so všelijakými chúťkami, ale v mojom prípade som na svadobnej ceste naozaj hľadal klasickú thajskú masáž. A užil som si jej do sýtosti. Vyhnite sa masérskym salónom v pofidérnych uličkách a nechajte sa vymasírovať rovno na pláži. Možností je tam neúrekom a cena od 4 – 7€ za 90minutovú masáž je len trochu viac ako zadarmo.

6. Vykašlite sa na luxusné ubytká – aj tak vám neposkytnú taký štandard ako v Európe, ale v prvom rade trávte čas vonku. My sme bývali vo všetkých typoch ubytka a najviac sa nám páčilo v bambusovej chatrčke s elektrikou a sprchou pod holým nebom. Nebolo v nej čo robiť a tak sme celé dni výletovali a večer trávili v plážových baroch pri západoch slnka a nočných bonfire ohňových šow !

7. Čašník v plážovom bare príde za vami iba raz. Naozaj je len na vás, či budete sedieť na pláži na barovom lehátku 3 hodiny len s jednou kolou. Skrátka nikto vám nedá pocítiť, že ste tam pridlho ani nič podobné. Samozrejeme ceny za jedlo sú tam 1-3€ takže to robiť ani nemusíte, ale nepamätám, kedy som si naposledy, v slovenskej reštike pospal.

8. Motorka je v Thajsku dokonalá vec. Na prvý pohľad sa doprava zdá chaotická, ale keď sa do toho pustíte, tak zistíte, že všetci jazdia veľmi ohľaduplne a pomaly. Zlobu na cetách tam robia prevažne turisti.

9. Thai chai – Čaj tí, alebo ako inak sa dostať k tej sladkej dobrote. O čo ide? V Thajsku je teplo, a tak prirodzene hľadáte nejaký svieži letný drink. Ja som hneď v druhý deň objavil tento Thajský čaj. Je to čierny čaj naliaty v shakeri, doplnený ľadom a doplna doliaty niečím čo pripomínalo karamelové salko. Viem, že to neznie lákavo, ale bolo tu úplne super.

10. Thajci nevedia anglicky. Všade som sa dočítal, že vedia, ale realita je taká že v 70% prípadoch vedeli len úplný základ a ak budete potrebovať niečo zložitejšie, tak sa pripravte, že si brutálne natrénujete pantomímovú časť hry Activity.

11. Čínsky turisti sú tupci – seriózne, nič iné ich nazaujíma len kde si spravia selfie. Sú arogantní a neprispôsobiví, a myslia si, že čím viac sa budú chovať ignorantsky, tým viac sú cool. Napr.: Prídu do národného parku kde sú opice a všade je milión tabúl, že nemáte mať zo sebou žiadne tašky a už vôbec nie igelitové. A teraz si predstavte že je okolo jednej poobede a do národného parku príde čínska rodina s veľkými igelitkami. Samozrejme opice nabehnú, roztrhajú igelitky a poberú si čo je treba. Z tohoto mi vychádza, že v Číne je úplne normálne ísť v 35 stupňovej horúčave na výlet s 10 jogurtami, 5 litrami mlieka, 20 vajcami a pod.

12. Ak pôjdete na výlet loďou, tak nechoďte na tej drevenej blbosti. Normálne choďte speedboatom. Jednoducho budete všade skôr a tým pádom máte na všetky rozchody viac času. Ja som bol na tej drevenej a z celodňového výletu som polovicu presedel v roztrasenej plťke. Ak by som šiel speedboatom, mal by som oveľa viac času na šnorchlovanie, a na kúpačky na najkrajších plážach sveta !

13. V Thajsku je akýsi nižší hygienický štandard, čím skôr si nato zvyknete, tým skôr vám to prestane vadiť.

14. Opaľovací krém je peklo. Skrátka sa nám minul opaľovací krém a kúpili sme si nejaký (čo vyzeral ako handmade) a po hodine nás spálilo 10x viac, ako keby som bol bez krému. V drogérii som našiel iba bieliacie krémy a nakoniec sme našli opalovací krém nivea, ktorý u nás stojí 4€ a tam v lekárni ma vyšiel 20€.

15. V lekárni mali 4 veci – multivitamíny, opaľovacie krémy, kondómy a tehotenské testy.

BONUSOVKA : Rada nad zlato! KOKOSUJTE - kúpte si čerstvý kokos každé ráno a pekne ho vypite. Potom zjedte aj dužinu. Kokos v Thajsku funguje ako všeliek. Vyrieši črevné ťažkosti , ale aj opicu.

Ak ste v Thajsku ešte neboli a máte dobrodružnú povahu, ostáva otázkou len to kedy vyrážate? Dúfam že sa vám moje rady páčili. Podporu mi môžeš vyjadriť napr. cez instagram @zly_hipster

Na záver prikladám pár fotiek:

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu
Čaute, Moje skutočné meno je Marcel a pracujem ako brand manager eshopu Aranburu. Počas voľna doslova utekám do hôr, kde spoznávam a najmä fotím.

Chceš vedieť, keď Zlý hipster pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.