Problémy s chrbtom? Vždy je jednoduchšia prevencia ako riešenie následkov

S bolesťami chrbta sa už stretol snáď každý. Bohužiaľ, ja niesom výnimkou. Potrápili ma už nejedenkrát, a to statočne.

Napriek môjmu mladému veku, mám s bolesťami chrbtice bohaté skúsenosti. Sedavé zamestnanie, nesprávne cvičenie, svalová dysbalancia a nakoniec nešťastný úraz si vyžiadali svoju daň a dôsledky sa so mnou vlečú doteraz. Moje problémy vyústili do operácie platničky, nakoľko podľa lekárov by som inak už asi nestála na nohách. Vtedy som prvý krát začala uvažovať, čo spôsobuje bolesti chrbtice a ako im predchádzať.

Pri sedavom zamestnaní je veľmi zložité jednostranne nezaťažovať chrbticu. S bolesťami chrbtice sa stretáva každý druhý človek so sedavým zamestnaním. V mladom veku ide možno len o obyčajné seknutie, no s pribúdajúcim vekom, dochádza čoraz viac aj k opotrebovaniu platničiek a problémy môžu narastať. Kancelárske zamestnania a dlhé hodiny sedenia sú dnes štandardom. A predpokladám, že málokto, by sa vzal svojho pohodlného miestečka v teplej kancelárií. Ani ja by som to nespravila. Ani to nie je potrebné. Aj pri sedavom zamestnaní sa dá predchádzať bolestiam chrbtice. Chce to len dodržať zopár zásad:

1. Seďte na kvalitnej stoličke

2. Pravidelne striedajte polohy (sedenie na stoličke, chôdza, stoj, sedenie na fitlopte...)

3. Stoličku aj monitor počítača nastavte do správnej výšky

4. Doprajte si 2 krát do dňa krátku rozcvičku pre ľudí so sedavým zamestnaním

Pamätajte. Prevencia je vždy jednoduchšia ako riešenie následkov. Dodržiavanie týchto 4 zásad nie je extra zložité a vaša chrbtica sa vám rozhodne poďakuje. Pretože, pokiaľ si prejdete peklom dlhodobých bolestí chrbtice, či operácie, bude už neskoro a budete si dennodenne búchať hlavu, že ste na niektoré veci nemysleli skôr.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Som mladá, 25 ročná, tak trošku bláznivá baba, plná snov a ideálov, ktorá si ide rada za svojím a snaží sa to v živote niekam dotiahnuť aj keď vo vnútri je krehká romantická duša, ktorá nerozumie plytkosti dnešnej doby.

Chceš vedieť, keď lalala pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.