9.10.2018 11:42

Potulky po krásach Slovenska 21

Čičva – Hrad nad riekou Ondava

Ahojte,

prinášam vám ďalší blog z návštevy na východe Slovenska. Tentokrát sme sa s kamoškou vydali k mestu Vranov nad Topľou, kde sa nachádzajú hneď dve pekné zrúcaniny hradov. Ako prvý vám predstavím hrad Čičva. Hrad sa nachádza v dedinke s názvom Sedliská časť Podčičva.

Cesta na hrad

Cesty na hrad sú dve. Jedna hneď na začiatku dediny a druhá priamo v obci. My si intuitívne vyberáme prvú možnosť. Parkujeme na malom parkovisku vedľa cesty pri soche Cyrila a Metoda. Odtiaľto vedie chodník okolo cintorína priamo hore k hradu.

Prejdete okolo záhadnej budovy, ktorá mi pripomínala niečo ako dom smútku. Neskôr sme sa dozvedeli, že budova slúžila ako hrobka rodiny Barkóczy, ktorí boli poslední užívatelia hradu.

Cesta pokračuje cez les po chodníku a schodoch asi 10 – 15 minút. Našťastie cestu lemuje aj drevené zábradlie. Nie je to náročný výstup, ale mierny strmák vám dá trošku zabrať.

Hrad

Dostávame sa k prvému hradnému múru, z ktorého sa vykľuje strážna veža hradu.

Pokračujeme po akomsi pred nádvorí smerom k hlavnej časti. Pekné počasie sme nevyužili len my, ale aj niekoľko rodín s deťmi. Dá sa tu príjemne oddýchnuť aj opekať.

Prichádzame k ďalším schodíkom, ktoré vedú priamo do citadely hradu. Vidno tu už prácu dobrovoľníkov, ktorí makajú na obnove hradu a aj keď ich ešte čaká veľa práce, badať už nejaké výsledky.

Je vidno hlavne skultúrnenie okolia od náletových drevín, či schodnosť celého areálu hradu. Hrad sám o sebe nie je veľký, ale jeho hlavná časť vás upúta na niekoľko desiatok minút.

Počasie praje aj nádhernému výhľadu do všetkých strán a slniečko nás príjemne hrialo. Vďaka úprave okolia sa dá hrad prejsť dookola po jeho obvode, a teda je možnosť si vychutnať aj pohľad zdola.

My sme si ho radi prešli celý a vychutnali si výhľad z každej strany. Určite ho odporúčam nielen ako zastávku na ceste Slovenskom, ale aj ako možnosť strávenia dlhšieho času, napríklad s deťmi.

TIP: Na hrad sa dá ísť aj z druhej strany (od obce) odkiaľ je cesta prístupnejšia a miernejšia. Dá sa tadiaľ prejsť aj s kočíkom.

Vedeli ste, že? Hrad bol istý čas aj majetkom slávnej Alžbety Báthoryovej, ktorá tu mala svadobnú hostinu.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.