19.10.2017 15:14

Jesenná explózia rôznorodosti

Jeseň našimi očami

Jeseň, ročné obdobie, ktoré prináša zas niečo nové do nášho každodenného všedného života. Pre niektorých príchod jesene prináša nostalgiu za skončeným horúcim letom a pre d'aľších horlivé očakávanie za miernejšími teplotami, ktoré by toto ročné obdobie malo priniesť. Áno, myslíte si správne, tvrdenie, že jeseň je definovaná iba zmenou počasia, sychravosťou a otravnou chrípkou je iba zaužívaným klišé v spoločnosti. Okrem všetkých predošle spomenutých vecí, jeseň ako ročné obdobie, za sebou ukrýva omnoho viac čím sa stáva o to viac tajomnou a nevyspytateľnou.

Závan farieb a vzorov

Neodmysliteľne sa nám pri pomysení na jesenné popoludnie, pred očami vybaví závan sýtych farieb, ktoré lemujú koruny stromov až kým sa nesplýnú so všetkým navôkol. Presne toto čarovné splynutie farieb je tým, čo by malo charakterizovať jesennú náladu. Musím sa priznať, že doposiaľ bolo veľmi ťažké, aby ten chladnejší vetrík a občasné tmavé mraky úplne nepohltili to krásne navôkol. Až kým som si nenašla tú cennú minútku a nezadívala sa na to, čo nám príroda ponúka úplne zadarmo.

Pri chladnejším ránach a o niečo viac teplejších popoludniach je ťažšie, naštartovať si myseľ o niečo pozitívnejšie a je dokonca malou výzvou zvoliť si tie spávne kúsky oblečenia. V mysli si musíme vytvoriť menší strategický plán ako nájsť ten povestný "balance" medzi teplejšími materiálmi a spomínanými farbami a vzormi, pre ktoré je jeseň ideálnym ročným obdobím. Inšpirácoiu je pre nás už samotné okolie, farby ako sýta žltá, červená, bordová, hnedá či zelená, všetko nás nepriamo volá siahnuť po týchto farbách a doplniť ich vzormi. Žeby boli farby až tak výrazným elementom, že doplnky a vzory pri nich nemajú čo hľadať? Opäť len d'aľšie zaužívané klišé. Tým, že k farbám pridáme opasok či pančuchy aj v neutrálnych farbách sa nedopustíme žiadneho veľkého zločinu, práve naopak.

Nesmieme zabúdať na spomínané chladné rána pred ktorými nás zachráni teplý pletený kardigán, kožená bunda alebo kožušinová vestička, ktrorú môžeme doplniť ako ináč farbami.

Mojím spôsobom prežitia chladných ranných tepliot je predovšetkým vrstvenie. Ak si chceme zvoliť koženku, ale zdá sa nám tenká na chladné rána, môžeme ju kľudne doplniť aj kožušinovou vestičkou. Ak sa zas na popoludnie teploty vyšplhajú vyššie, koženku môžeme nahradiť iba vestičkou, pod ktorú si môžeme zvoliť napríklad blúzku v hocijakej farbe či štýle. V tomto prípade som zvolila obyčajnú bielu blúzku a zemité farby, ktoré bez ohľadu na ročné obdobie či počasie ostávajú mojou srdcovkou.

Skombinovať neskombinovateľné

Na záver by som sa rada priznala, že násjť si cestu k širokej škále farieb je pre mňa nad'alej veľkou výzvou. Vždy sa nájdu nejaké tie obavy či to s kombináciami nepreženiem či nepokazím. Napriek týmto neduhom mysle sa snažím brať farebné kombinácie ako niečo hravé a nie ako niečo zastrašujúce. Skombinovať farby a ešte viac farieb so vzormi znie možno až prekombinovane, ale práve preto je obliekanie také zábavné. Odhliadnuc od ročných období je kombinácii rôznych vzorov a farbebných kombinácií stále ťažším orieškom. Čo ak to nebude spolu ladiť? Nikde sa predsa nepíše, že len to zladené môže vyzerať dobre. Práve preto sa inšpirujme jesennými farbami, ktoré sú všade navôkol, stačí sa len trošku porozhliadnuť. Ako záverečnú fotku pridávam to, čo pokladám za svoje najväčšie prekombinovanie oblečenia. Jesenný kabát, "crazy" farebné tenisky a o to viac farebný vzorovaný šál...

ps. Skutok sa stal v Londýne :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Aj napriek tmavým mrakom neprestávaj veriť v krásu okolo nás :)

Chceš vedieť, keď maria.homola1 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.