16.1.2020 10:54

Najmenšie a najkrajšie dedinky na Slovensku

Naše malebné Slovensko ukrýva v sebe krásu, ktorú nám ľudia závidia. Či sú to Tatry, Slovenský raj, hrady alebo zámky.

Sú to dedinky s bohatou históriou a sú poznačené našou kultúrou. Bol si aspoň v jednej z nich?

Čičmany

Ako prvá dedinka sú Čičmany, ktoré si už aj mohol zaregistrovať hlavne na Instagrame. Dedina, v ktorej žije 130 obyvateľov, ma svoje čaro. História tejto dedinky siaha až do 13. storočia. Dedina sa pýši svojimi charakteristickými domami. Domčeky sú veľmi pekne namaľované z každej svojej strany. Tým sa tieto domy stali netypickými. Obec je zaujímavá aj svojím ľudovým krojom.

zdroj: sk.wikipedia.org

Telgárt

Aj túto dedinu si mohol zachytiť na sociálnych sieťach, kvôli jej viaduktu. Príroda okolo železničnej trate je naozaj krásna. Preto ak budeš vo vlaku, nepozeraj do mobilu, ale kochaj sa prírodou, ktorá sa tu nachádza. Pre zaujímavosť táto trať Červená skala- Margecany, patrí medzi najnáročnejšie železničné technické dielo na Slovensku. Telgárt leží v okrese Brezno. Mimochodom blízko sa nachádza dedinka Šumiac. Z tejto dedinky sa dokáže dostať na Kráľovú Hoľu.

View this post on Instagram

Vlakom naprieč Slovenskom . @zssk_official @zeleznice_slovenskej_republiky . Jeden z mojich x vlakopohľadov na tento viadukt. Už sa teším na jeseň a zimu, vtedy to cestovanie touto trasou býva najkrajšie ☺️ Moje fotocesty sú zatiaľ otázne, no ak sa mi bude dať, určite sa aj sem vyberiem. Som zvedavý, čím ma prekvapí ďalšia fotocesta. Stále ma tu niečo prekvapilo, potešilo, no niekedy sklamalo. Ďakujem železniciam, že si vybrali moju fotku do mapy ako aj vám fanúšikom, že si pri tomto viadukte či trase spomeniete na mňa. 🙂 V neposlednom rade aj portálom, ktoré o mne písali články 😍 . #slovakia #snow #train #travel #journey #europe #discovereu @youdiscovereu #telgart #winter #bestof #trainview #lines #architecture #history #zssk #zsr #praveslovenske #thisisslovakia #journey #interezsk #dnescestujem #favourite #photo #follow #vacation #landscape

A post shared by Matty "makbedrik" 🚇 (@makbedrik) on

Vlkolínec

Obec neďaleko Ružomberka. Do tejto dediny som chcel zavítať aj ja, no nepodarilo sa. Každopádne, čo v tejto dedine nájdeš? Znova ako v Čičmanoch, v tejto dedinke nájdeš domy, ktoré ale nie sú nafarbené rôznymi vzormi. V týchto domoch nájdeš architektúru našich predkov. Uvidíš, presne to ako žili. Nájdeš aj studňu, ktorá v minulosti slúžila ako jediný zdroj pitnej vody alebo drevenú zvonicu.

Vígľaš

Osobne som túto obec už zaregistroval, no viac som sa jej nevenoval. Tak, túto dedinku nájdeš 14 kilometrov od mesta Zvolen. Táto dedinka dosiahla veľmi zaujímavý a chladný rekord. V roku 1929 tu namerali teplotu -41°C. Aj vďaka tomu tu vznikol pamätník. Tak, čo v tejto dedinke nájdeš? Nájdeš tu zámok, ktorý prešiel veľkou rekonštrukciou a slúži ako hotel.

Uvidíš tu aj meč v kameni ako vo filmoch, párnu lokomotívu, ktorá sa nachádza pri hlavnej ceste. A čo je ešte zaujímavejšie? Most z vagóna. Tento most sa nachádza nad riekou Slatina. Je vytvorená bez jediného zvaru na konštrukcii. Je spájaná len pomocou nitov.

zdroj: hoppeyr.com
Verím tomu, že najbližší výlet chystáš do jednej z týchto dediniek.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Stano pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.