Máš tento rok 18 rokov? Môžeš cestovať mesiac po Európe zadarmo!

Stal si sa alebo staneš sa tento rok oficiálnym dospelákom? Od Európskej únie môžeš dostať skvelý darček v podobe lístku Interrail, vďaka ktorému môžeš mesiac cestovať vlakom po Európe úplne ZADARMO!

Pilotný projekt Európskej únie s názvom DiscoverEU má po tomto lete úspešne za sebou 15 000 osemnásťročných Europánov. Európska únia vyčlenila na prvé kolo prihlasovania 12 miliónov Eur.

Teraz však prichádza prihlasovanie do druhého kola! V hre je 12 000 Interrail lístkov, vďaka ktorému môžeš mesiac cestovať ZADARMO po Európe, a to aj vrátane letných prázdnin!

Prečo iba 18-roční? Akcia sa zameriava iba na osemnásťročných, pretože práve tento vek je vo všeobecnosti významným krokom k dospelosti a európskemu občianstvu. O iniciatívu DiscoverEU bol už dlhší čas veľký záujem. Potvrdilo to aj prvé kolo, do ktorého sa prihlásilo až 100 480 mladých Európanov. a tak Európska komisia navrhla rozpočet až 700 mil. Eur na budúce obdobie Erazmus v ďalšom dlhodobom rozpočte EÚ po roku 2020. Ak Európsky parlament a rada bude s návrhom súhlasiť, v rokoch 2021-2027 sa až 1,5 milióna 18-ročných dočká Interrail lístka a účasti v tejto iniciatíve.

Čo je INTERRAIL LÍSTOK?

Interrail je synonymum pre cestovanie vlakom naprieč Európou s jedným lístkom na vlak. Európan tak môže cestovať naprieč 30 krajín. V súčasnosti je Interrail Pass využívaný viac ako 250-tis Európanmi. Tento program je možný vďaka kooperácii až 35 vlakových a lodných spoločností. V programe DiscoverEU môžete získať dva tipy lístkov. FLEXIBILNÝ, ktorý je určený pre nerozhodných, a to v tom prípade, ak nemáte dopredu stanovený cieľ vašej cesty. Alebo FIXNÝ, v ktorom môžete navštíviť dva členské štáty EÚ. Ten je určený pre tých, ktorí poznajú presný dátum a plán svojej cesty.

Kto sa môže prihlásiť do tohto projektu?

Základnou podmienkou registrácie je tvoj vek. Musíš mať k 31. decembru 2018 dovŕšený vek 18 rokov a byť teda narodený medzi 1.1.2000 - 31.12.2000. Druhou základnou podmienkou registrácie je tvoja národnosť. Musíš mať občianstvo v jednom z členských štátov EÚ.

Ako sa zapojiť?

Registrácia bude prebiehať od DNES štvrtku 29. novembra od 12:00 (SEČ) na oficiálnej stránke Europského portálu pre mládež. https://europa.eu/youth/discovereu_sk.

Prihlasovanie bude trvať do 11. decembra opäť do 12:00 (SEČ). Nakoľko z kapacitných a finančných dôvodov nie je možné, momentálne, darovať tento lístok každému Európanovi, ktorý v tomto roku oslávil svoje osemnáste narodeniny, registrácia bude opäť prebiehať formou kvízu, v ktorom budete musieť odpovedať na základné otázky týkajúce sa EÚ (napríklad: Kedy sa konajú voľby do Europského parlamentu). Aby bol konečný výber ľahší, na konci kvízu každého uchádzača čakala počas prvého kola bonusová otázka – „Koľko mladých sa prihlási do prvého kola iniciatívy DiscoverEU?“

View this post on Instagram

San Francisco alebo Rio? 🤔 Človek by pri tomto pohľade ani neveril, že som sa nachádzal v hlavnom meste Portugalska, Lisabone. 🇵🇹❤️ Most 25. Apríla, ktorý vidíte na obrázku, postavila rovnaká firma ako Golden Gate Bridge v SF. Taktiež Socha Ježiša Krista bola postavená po vzore rovnakej sochy z Ria ako poďakovanie za to, že sa Portugalsko nezapojilo do druhej svetovej vojny, resp. aby ich socha ochránila. Lisabon je úžasné a krásne mesto, ktoré odporúčam navštíviť každému, rozhodne sa sem ešte vrátim. ❤️🙏🏻 • • • • • #lisbon #lisbonportugal #lisabon #lisboa #lisboa🇵🇹 #portugal #portugalsko #cristorey #bridge25deabril #bridge25april #traveling #solottravel #solotraveler #trip #solotrip #summer #slovaktraveler #photooftheday #slovensko #dji #djimavicair #dronephotography #drone

A post shared by Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel) on

Tam uchádzači mali napísať svoj odhad, ktorý rozhodne o držiteľoch interrail lístkov v prípade, že bude veľa uchádzačov, ktorí správne odpovedali na všetky kvízové otázky. Rovnaká alebo podobná doplňujúca otázka bude aj počas registrácie do druhého kola. Do toho prvého sa prihlásilo viac ako stotisíc osmenásťročných Európanov, avšak lístkov bolo iba 15 000. Cestovať nemusíš iba sám. Môžeš sa prihlásiť aj v rámci skupiny spolu s ďalšími maximálne štyrmi kamarátmi (päť členov je maximálny počet v jednej skupine).

POZOR: Ak si bol vybratý počas prvého kola, už sa nemôžeš prihlásiť do druhého.

Samotný výber uchádzačov bude prebiehať koncom decembra, kedy zasadne hodnotiaci výbor. Výsledok, či si bol vybratý alebo či ťa zaradili na čakajúcu listinu, sa dozvieš najneskôr do polovice januára.

A keď ťa vyberú?

V prípade, že budeš mať šťastie a vyberú ťa, môžeš cestovať po dobu maximálne jedného mesiaca v období od 15. apríla 2019 – 31. októbra 2019. Budeš mať tak šancu stráviť až polovicu letných prázdnin niekde v zahraničí a cestovať po Európe zadarmo!

„Ja som bol cez leto jeden z tých úspešných, ktorí mali možnosť dostať Interrail lístok. Precestoval som Švajčiarsko aj Portugalsko, ušetril som stovky Eur iba za dopravu, spoznal množstvo skvelých ľudí, ktorí mi pomáhali, videl som dve nádherné krajiny a zdokonalil som sa opäť o niečo viac v zodpovednosti, samostatnosti, pretože som vycestoval sám a celý tento 10-dňový trip som si naplánoval taktiež sám. Túto možnosť považujem za skvelú príležitosť ako spoznať krásy Európy. Verím, že rovnaké šťastie ako ja budú mať ďalší Slováci, ktorí tak môžu zažiť úžasné prázdniny a dni plné dobrodružstva a spoznávania."

Z môjho krátkeho výletu po Portugalsku som natočil aj zábery z dronu. :) Rozhodne odporúčam navštíviť túto krajinu. Počas celého roka ponúka množstvo príležitosti, ktoré môžete spoznávať.

Všetky tipy na lacné letenky, ubytovanie, plánovanie tripov alebo moje cestovateľské zážitky nájdete na mojom instagrame chovi_travel

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Ahojte, volám sa Lukáš, prezývajú má ale „Chovi" Mám 18 rokov a som bláznivý cestovateľ. Aktívne cestujem už od svojich 16-tich. Ako mladší som tancoval, hral florbal a založil som najväčší medzinárodný florbalový turnaj na Slovensku.

Chceš vedieť, keď Lukáš Chovi Chovan pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.