Oslavuješ tento rok 18? Máš šancu cestovať po Európe zadarmo!

Projekt Európskej únie s názvom DiscoverEU má za sebou v roku 2018 už 30 000 osemnásťročných Europánov!

Teraz však prichádza prihlasovanie do tretieho kola! V hre je najmenej 20 000 Interrail lístkov, vďaka ktorému môžeš mesiac cestovať ZADARMO po Európe, a to aj vrátane najbližších letných prázdnin!

Prečo iba 18-roční? Akcia sa výslovne zameriava na osemnásťročných, lebo tento vek je vo všeobecnosti významným krokom k dospelosti a európskemu občianstvu. O iniciatívu DiscoverEU bol už dlhší čas veľký záujem. Potvrdilo to aj prvé kolo, a tak Európska komisia navrhla rozpočet až 700 mil. Eur na budúce obdobie Erazmus v ďalšom dlhodobom rozpočte EÚ po roku 2020. Ak Európsky parlament a rada bude s návrhom súhlasiť, v rokoch 2021-2027 sa až 1,5 milióna 18-ročných dočká Interrail lístka a účasti v tejto iniciatíve.

View this post on Instagram

Obklopený prírodou na Azorských ostrovoch. ❤️ TOTO je HAVAJ EURÓPY!! 😲🌍 Doteraz som si myslel, že toľko prírody na jednom malom ostrove je nereálna záležitosť, zrazu som sa ocitol na Azoroch, konkrétne na ostrove Sao Miguel a otváral som ústa každú sekundu. Stovky odtieňov zelenej, všade samé jazerá, vyhliadky, vodopády, termálne pramene a gejzíry, čajové, ananásové, likérové a tabakové plantáže a fabriky... Zrazu sa ocitnete na ostrove, kde sa ako keby zastavil čas. 😇 Zrazu pochopíte, že ten uponáhľaný život nie je taký skvelý. Zrazu pochopíte, že to, čo príroda vytvorila, je niečo prekrásne. Niečo, čo si musíme vážiť. Zrazu pochopíte, že ku šťastiu Vám chýba iba ZÁŽITOK. ✌🏻 Sadnúť si niekde na vyhliadku a pozerať západ alebo východ slnka, veľké vlny a užívať si každú sekundu, ktorá Vám bola ponúknutá. Z môjho subjektívneho hľadiska sú práve Azorské ostrovy tým najkrajším miestom v Európe, ktoré som doteraz navštívil. 🙏🏻 📸👨🏼‍💻 - @martin_palkovic • • • • • • #portugal #portugal🇵🇹 #portugaltravel #azores #azoresislands #visitazores #acores #acoresislands #saomiguel #portugal_lovers #europe #discovereu #europa #azorskeostrovy #cestovanie #travel #traveling #solotravel #lake #nature #atlantic #studenttravel #slovensko #slovakia #czechrepublic #photooftheday #world #spring #student #traveldestination

A post shared by Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel) on

Čo je INTERRAIL LÍSTOK?

Interrail je synonymum pre cestovanie vlakom naprieč Európou s jedným lístkom na vlak. Európan tak môže cestovať naprieč 30 krajín. V súčasnosti je Interrail Pass využívaný viac ako 250-tis Európanmi. Tento program je možný vďaka kooperácii až 35 vlakových a lodných spoločností. V programe DiscoverEU môžete získať dva tipy lístkov. FLEXIBILNÝ, ktorý je určený pre nerozhodných, a to v tom prípade, ak nemáte dopredu stanovený cieľ vašej cesty. Alebo FIXNÝ, v ktorom môžete navštíviť dva členské štáty EÚ. Ten je určený pre tých, ktorí poznajú presný dátum a plán svojej cesty.

Kto sa môže prihlásiť do tohto projektu?

Základnou podmienkou registrácie je tvoj vek. Musíš mať k 1. júlu 2019 dovŕšený vek 18 rokov. Ide teda o mladých ľudí, ktorí sa narodili v období od 2. júla 2000 (vrátane) do 1. júla 2001 (vrátane). Druhou základnou podmienkou registrácie je tvoja národnosť. Musíš mať občianstvo v jednom z členských štátov EÚ.

Ako sa zapojiť?

Registrácia bude prebiehať od štvrtku 2. Mája 2019 od 12:00 (SEČ) na oficiálnej stránke Europského portálu pre mládež. Prihlasovanie bude trvať do štvrtku 16. Mája 2019 opäť do 12:00 (SEČ).

Nakoľko momentálne nie je možné darovať tento lístok každému Európanovi, ktorý v tomto roku oslávil svoje osemnáste narodeniny, registrácia bude opäť prebiehať formou kvízu, v ktorom máte odpovedať na základné otázky týkajúce sa EÚ (napríklad: Kedy sa konajú voľby do Europského parlamentu).

View this post on Instagram

V obrovskej skale blízko malého jazierka vo švajčiarskom Luzerne 🇨🇭 je vytesaná podoba umierajúceho leva. Lev vytesaný do skaly vznikol ako pomník vojakom švajčiarskych gárd francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI, ktorí boli zabití revolucionármi v roku 1792 v Paríži. Je jedným z najznámejších pamätníkov na svete. Mark Twain o tomto pamätníku povedal, že je to najsmutnejší a najdojímavejší kus skaly na svete. Autorom tejto pamiatky je Lukas Adhorn, ktorý ju vytvoril podľa návrhu dánskeho sochára Bertela Thorwaldsena. Lev je vytesaný do pieskovca a meria deväť metrov. • • • • • • #lionmonument #lionmonumentluzern #lionmonumentlucerne #thelionmonument #lion #luzern #lucerne #switzerland #switzerland🇨🇭 #swiss #trip #travel #solotraveler #traveler #youngtraveler #slovakia #slovensko #dnescestujem #cestovanie #cestovatel #photooftheday #lake #monument #world #summer #holidays

A post shared by Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel) on

Aby bol konečný výber ľahší, na konci kvízu každého uchádzača čakala bonusová otázka – „Koľko mladých sa prihlási do prvého kola iniciatívy DiscoverEU?“ Tam ste mali napísať svoj odhad, ktorý rozhodne v prípade, že bude veľa uchádzačov, ktorí správne odpovedali na všetky kvízové otázky. Podobná doplňujúca otázka bude aj počas registrácie do tretieho kola.

Ak sa bojíš sólo cestovania, nemusíš sa báť. Môžeš sa prihlásiť aj v rámci skupiny spolu s ďalšími maximálne štyrmi kamarátmi (päť členov je maximálny počet v jednej skupine).

POZOR: Ak ste boli úspešne vybraní počas druhého kola v novembri 2018, teraz už nemáte právo opäť sa registrovať. Avšak, tí, ktorých nevybrali, majú možnosť zapojiť sa opäť, podmienkou je, aby si do 1. Júla 2019 mal/a stále 18 rokov.

Samotný výber uchádzačov bude prebiehať koncom mája, kedy zasadne hodnotiaci výbor. V období od 6. júna 2019 do 20. júna 2019 dostanú všetci uchádzači na e-mailovú adresu oznámenie, či boli vybraní alebo sú na čakacej listine.

View this post on Instagram

Eiffelova veža v Paríži ❤️ Je proste nádherná z každej strany a výšky! Postavená bola v roku 1889 pri príležitosti storočného jubilea Veľkej francúzskej revolúcie pre Svetovú výstavu EXPO. Mala byť pôvodne postavená v Barcelone, ale tam ju nechceli. Dokonca ani Parížania z nej neboli nadšení a množstvo umelcov ju označovalo za “tragickú pouličnú lampu...” Eiffelovka je vysoká 324m a váži viac ako 10 000 ton. Jej autor, Gustave Eiffel, mal povolenie na túto stavbu len po dobu 20 rokov, potom ju mali zbúrať. Keďže sa jej výška ukázala ako prínosná v oblasti medziatlantického rádiového spojenia, ponechali ju. Železná dáma tu teda stojí až do dnes a stala sa z nej jedna z najkrajších a najnavštevovanejších stavieb na svete. • • • • #paris #parisfrance #france #eiffeltower #eiffel #toureiffel #photooftheday #pariz #cestovanie #dnescestujem #cestovatel #solotravel #trip #autumn #autumnholiday #francuzsko #slovakia #slovensko #dance #gymnastics #traveling #sun #mladycestovatel 📸 @sondziis 😇

A post shared by Lukáš Chovi Chovan (@chovi_travel) on

A keď ťa vyberú?

V prípade, že budeš mať šťastie a vyberú ťa, môžeš cestovať po dobu maximálne jedného mesiaca v období od 1. augusta 2019 – 31. januára 2020. Budeš mať tak šancu stráviť až polovicu letných prázdnin niekde v zahraničí a cestovať po Európe zadarmo!

Nakoľko som tento projekt počas prvého kola absolvoval, pokojne mi môžete napísať na Instagram a opýtať sa všetky veci, ktoré vás budú zaujímať. Taktiež pracujem pre Letenky za Babku,a tak vám môžem pomôcť s letenkami, ubytovaním a rôznymi zľavami ako aj odporúčaniami na program v jednotlivých krajinách - mestách. :)

Napísal a zažil: Lukáš Chovan Instagram: https://www.instagram.com/chovi_travel

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Ahojte, volám sa Lukáš, prezývajú má ale „Chovi" Mám 18 rokov a som bláznivý cestovateľ. Aktívne cestujem už od svojich 16-tich. Ako mladší som tancoval, hral florbal a založil som najväčší medzinárodný florbalový turnaj na Slovensku.

Chceš vedieť, keď Lukáš Chovi Chovan pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.