Heavymetalový suterén rypoša lysého #1

Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath? Tak presne o nich reč určite nebude.

Na obzore sú oveľa hlbšie výtlky tmavej undergound-ovej močariny. Nasadiť čelovky poprosím... a hor sa za rypošom!

Downfall Of Nur (atmosférický black metal)

Keď si muzikant z krajiny pizze a lahodných špagiet zmyslí, že ide založiť metalovú kapelu je to samo o sebe dosť nezvyčajné. Talian Antonio Sanna to však povýšil na ešte väčší bizár. Presťahoval sa do Latinskej Ameriky, konkrétne do Argentíny. Svoj hudobný projekt následne ošatil ako argentínsku black metalovú smršť Downfall Of Nur. Namiesto zmietania v rytmoch samby tak okúsil zákutia nordického chladu. Prítomné slovo Nur značí pojem Nuraghe. Jedná sa o starobylú pevnosť zo Sardínie využívanú Nurgatskou civilizáciou. Lenže späť k nášmu diabolskému da Vincimu. Atmosférická hudba poslucháča priam vcucne a rozpráva príbeh aj bez slov. Keď už ráči inovatívny migrant otvoriť ústa, pojednáva zväčša o prírode či pohanskej mytológii. Jeho album Umbras De Barbagia ma dostal do kolien. Od tej doby je pravidelnou súčasťou môjho playlistu. Na veget po náročnom dni v škole alebo práci doslova ideálny parťák.

Lagerstein (folk/pirate metal)

Z ďalekej Austrálie sa k nám na pirátskej lodi plavia krčmoví štamgasti, ktorí slopú pivo na hektolitre. Lagerstein, aneb bratranci slávnejších Alestorm. Podľa môjho názoru enormne nedocenená kapela, o ktorej by sa vo svete určite malo vedieť. Chľast, ženy, pirátske historky sú predsa neresťou nejedného chlapa... ale i ženy! Posledná štúdiová placka All For Rum & Rum For All ťa o tom presvedčí... keby aj nie, smädný zaručene neostaneš. Príjemný posluch a na zdravie!

Reign (thrash metal)

Začiatkom 80-tok prišla Metallica, po nej sa vyliahli ďalší a rázom rozkvitla v USA Mekka thrash metalu, z ktorej sa stalo pútnické miesto. Paralelne s pribúdajúcimi rokmi síce stále pribúdali aj thrasheri, avšak tých novodobých, čo naozaj stoja za bujaré moshpity pod stage-om je ako šafránu. Mladé pušky Reign sú od vskutku kvalitného šafránu zadrbaní od hlavy až k pätám. Nič ale nie je dokonalé... a síce, múza originality pri vymýšľaní mena skupiny chlapcov do zadku asi nekopla. Pri slove Reign na teba v prehliadači vyskočí minimálne 10 rôznorodých činiteľov. Nehovoriac o gnómickom artefakte od kapely Slayer. Ehm, čo tam po názve... kreativitu si nechali na samotnú tvorbu. Tá je drsná, hravá a každému metalovému matadorovi v rifľovej bunde s pivkom v ruke pri nej dozaista srdce zaplesá. Ich debutová deska Destitute spred pár dní je ešte stále horúca na dotyk, no rozhodne sa oplatí ju napočúvať!

Deathcrush (death metal)

Vraciame sa na Apeninský polostrov. Ak máš birmovku a pravidelne v nedeľu ráno chodíš pokeckať s ujom farárom, s touto kapelou si zrejme tykať nebudeš. Drvivú väčšinu ich lyrického prejavu tvoria práve antikresťanské bľakoty. Za ne už neraz vyfasovali dávku kritiky od pobožne orientovaných. To je však obohratá pesnička u mnoho skupín, čiže technika jedným uchom dnu druhým von je rozhodne na mieste. Deathcrush (nemýliť s albumom od Mayhem!) ti svojím old-school nášupom prevetrajú všetky otvory v tele. Posledný album s príznačným názvom Hell je mnohými elitistami pasovaný za jeden z najlepších vôbec, čo sa death metalovej odnože týka.

Beyond Creation (technický death metal)

Basgitara je v kapele vraj ako kraslica. Pekne to vyzerá, keď na to hráte, no výraznejší účel v celku neplní. Kvílenie basáka netrhá uši ako pri ostatných kolegoch zo skupiny. Typologicky taktiež nemožno povedať, že by bol detektor na nadržané fanynky. Hlavná pozornosť sa totiž vždy ujde spevákovi či gitaristovi. Kanadskí drevorubači Beyond Creation zaužívané mýty laickej spoločnosti veľmi radi vyvrátia. Ich technicky zložité metalové symfónie, za ktoré by sa ani Mozart hanbiť nemusel, totiž stoja a padajú práve na basovom nástroji. Ten je narozdiel od iných skupín podstatné hlasnejší a udržuje celistvosť samotnej kompozície pokope (basa je vždy nesmierne podstatný artikel , len u BC je to naozaj i hovadsky počuť ). Labužníci štvorstrunových miláčikov budú teda blahom krochkať. Aktuálny počin Algorythm by si určite nemal nechať ujsť nikto, kto si dá záležať na precíznom muzikantskom kumšte... no napríklad ani taký fanúšik revolučných TOOL... čo je prakticky synonymum.

Na ďalšie objavy rypoša lysého z hlbokých útrob metalovej hudby sa môžeš tešiť už čoskoro...

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Korčok pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.