4.12.2018 16:01

Knihy, ktoré si budete čítať dokola znova a znova

Nič nie je lepšie, ako kombinácia kníh, teplej deky a čaju či kávy, a preto ti prinášam zoznam kníh, ktoré ťa určite zaujmú :)

Myslím, že poznáš ten pocit, keď dočítaš knihu, a zrazu nevieš čo zo životom. Tento pocit mávam v poslednom čase dosť často. Od leta čítam viac ako zvyčajne a teda sa z tebou chcem podeliť o knihy, ktoré ma zaujali natoľko, že som si ich prečítala znova.

1. Selekcia - Kierra Cass

Pre niektorých je to príliš detské, no mňa to zaujalo. Hlavná postava si musí vybrať ako a s kým bude žiť po zvyšok svojho života. Nemá inú možnosť ako poslúchnuť mamu a nebrať ohľad na seba. Po pár zvratoch a ďalších rozhodnutiach sa kniha končí. Nenávidela som autorku lebo to zakončila dosť nečakane a nejasne, no hneď ako som sa pustila do druhej časti ma to prešlo. Kniha má 6 sérií, a po prečítaní šiestej som sa úplne rozplakala. Samozrejme, že som plakala aj počas čítania ostatných častí, ale toto ma dostalo. Nechcem ti prezrádzať viac ako treba a teda si ju prečítaj sám.

2. Záhrada spiacich - Lisa Heathfield

"Nikdy nie je neskoro otvoriť oči...". Takto znie citát z knihy, ktorá ma toho veľa naučila. Nie vždy je všetko také, ako sa zdá. Ani niektoré situácie nie sú také zlé. Ani ľudia, ani životy. Keď si však uzavretý v malej komunite zvanej Seed (Jadierko), žiješ v nej do narodenia a zrazu tú pokojnú rodinnú atmosféru niečo naruší, môže to byť oveľa horšie ako len zlé. Záhrada spiacich je príbehom dospievania v sekte, ktorý prevedie čitateľa cestou sebapoznania, z ktorého ti naskočia zimomriavky.

3. HOVOR - Laurie Halse Anderson

Táto kniha ťa presvedčí o tom, že veľa vecí pre nás vždy ostane ukrytých. Presvedčí ťa o tom, že sa netreba na všetko pozerať cez ružové okuliare a že žijeme v svete, kde za seba musíme bojovať. Je o znásilnení mladej školáčky. Mel v sebe všetko dusí, nikomu sa nechce zdôveriť a vysvetliť im to hoci by tak zachránila veľa svojich priateľstiev. Príbeh má určitú hĺbku hoci ma nezaujal hneď zo začiatku. Určite ti ju odporúčam.

4. Odvrhnutá - Jana Šulková

Emily si praje aby začala žiť odznova a na všetko zabudla a to sa jej ani nevie ako splní. Zrazu sa prebudí v nemocnici a nevie nič. Nepozná svoje meno, rodinu, priateľov ani svoju minulosť. Amnézia. V hlave má zmätok a ten sa zároveň zväčší no aj zmenší potom, ako sa prvý krát (od nehody) dotkne klavíra. Nič viac k tomu netreba.

5. Charlieho malé tajomstvá - Stephen Chbosky

Príbeh o dospievaní ťa presvedčí, že nie všetky knihy pre teenagerov sa majú hádzať do jedného vreca. KOnečne som čítala niečo, kde je v hlavenej úlohe chlapec. Kniha ma donútila premýšľať o svete a ľuďoch, o budúcnosti aj minulosti. Hlboko sa ma dotkla a som vďačná, že sa mi táto kniha dostala do rúk. Verím, že sa dotkne aj teba, tak behaj čítať.

6. Nezabíjajte vtáčika - Harper Lee

O tejto knihe som veľa počula. Vraj je dobrá. Ja si myslím, že je výnimočne dobrá. Nie, je skvelá. Milujem ako si ma dokázala k sebe pripútať. Nemohla som prestať čítať a úplne ma zhltla. Neviem čo by som ti ešte k nej povedala. Tá kniha je nekonečná, určite sa k nej budem vracať častejšie. Stavím sa, že si ju zamilujete. Stavím.

7. Strieborný lev na oblohe - Annabel Pitcher

Smútok som prežívala z hlavnou postavou. Nenávisť jeho otca som cítila na sebe namiesto jeho kamarátky. Nespravodlivosť ma drtila a nedovolila mi dýchať. Svojským spôsobom si ma osvojila. Nie ja ju, tá kniha mňa. Znova som sa zmýšľala nad vecami, ktoré ma trápia. Prežívala som všetko s knihou. Plakala som, keď som sa dočítala na koniec. Plakala som s ním. Kniha o trápení chlapca po odchode jeho matky a smrti jednej z jeho sestier, ktorá zomrela pri bombovom útoku je iná ako ostatné. Niekedy som smutné knihy až tak neprežívala, no táto to zmenila.

8. Kečupové oblaky - Annabel Pitcher

Knihy od Annabel Pitcher sú super. Majú v sebe väčšinou nejaké posolstvo a dokážeš si s hlavnou postavou porozumieť. V tejto knihe sebe Zoe skrýva pocity ako vinu, lásku či svoje rodinné problémy. Nie je hrdá na svoju minulosť a snaží sa pred ňou všelijako ujsť, ale tá ju aj tak raz doženie. Táto posledná kniha mi prevrátila veci naruby. Mám tak bordel nie len v izbe, ale aj v hlave. Svojou inakosťou ti pozrie až do duše. Úplne sa jej oddaj a pochopíš, čo som tým myslela. Prežívaj pocity so Zoe. Buď vinný a uži s to.

Zdroje: unsplash.com

Vďaka, že si došiel až sem. Dúfam že ti to pomôže rozhodnúť sa o tom, čo chceš pod stromček :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
14
Poslať správu
Mám 15 a píšem články o veciach, ktoré ma zaujímajú :)

Chceš vedieť, keď syrecek pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.