Európske unikáty na Slovensku, o ktorých vie len málokto

Na Slovensku je možné nájsť veľa zaujímavých a jedinečných miest, ktoré sa oplatí vidieť a navštíviť. A nachádzajú sa tu aj viaceré európske unikáty. Už ste o nich počuli?

Nádvorie Európy v Komárne

Nádvorie Európy je európskym architektonickým unikátom a vzniklo v období vstupu Slovenska do Európskej únie. Nachádzajú sa tam budovy reprezentujúce architektúru a stavebné slohy viac ako 30 európskych krajín ako napríklad Wales, Taliansko či Španielsko. Môžete sa tak za jeden jediný deň poprechádzať po takmer celej Európe.

Múzeum gýča v Kremnici

Múzeum gýča v Kremnici je jediným múzeom tohto druhu v Európskej únii. Mňa dostalo hneď ako som vošiel dnu a miestami som sa tam cítil ako u babky v obývačke. Ak budete v Kremnici, tak ho nevynechajte, stojí naozaj za to. Na tomto múzeu sa mi páči, okrem iného, aj to, že tam nie je zákaz fotiť, ale práve naopak, príkaz fotiť. Konečne niečo pre mňa.

Most z vagóna

Obec Vígľaš je zaujímavá aj unikátnym mostom z vagóna, ktorý sa nachádza nad riekou Slatina. Táto dnes už historická pamiatka je zaujímavá aj tým, že je vytvorená bez jediného zvaru na konštrukcii a je spájaná len pomocou nitov. Už ste o tomto unikátnom moste niekedy počuli?

Žitný ostrov

Žitný ostrov je najväčším riečnym ostrovom na Slovensku a aj v celej Európe. Zároveň je najväčšou zásobárňou kvalitnej pitnej vody, ktorá pochádza z okolitých riek. Zaujímavosťou tejto lokality je aj vysoký počet vodných mlynov.

Kremnické Bane

Obec Kremnické Bane sa nachádza približne štyri kilometre od Kremnice. Viete, čím sú Kremnické Bane zaujímavé? Práve tam, pri gotickom kostole svätého Jána Krstiteľa, sa totiž nachádza Stred Európy.

„Po troch rokoch v zahraničí som dal výpoveď v práci a vrátil som sa späť na Slovensko. Založil som si cestovateľský blog Nie je túra bez Štúra a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine. Snažím sa ukázať, že aj Slovensko má čo ponúknuť a výlet či dovolenka nemusia byť vždy len o pláži a mori.“

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
15
Poslať správu
Po troch rokoch v zahraničí som sa vrátil späť na Slovensko a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine.

Chceš vedieť, keď Nie je túra bez Štúra pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.