4.2.2019 18:31

Zimná sezóna za polárnym kruhom

Pravá vianočná atmosféra,polárna žiara,ale aj rekordné mínusové teploty, to všetko a ešte viac zahŕňa život za polárnom kruhom

Arctic Circle v angličtine alebo Polárny kruh v našej rodnej slovenčine preniká do siedmich krajín: Kanada,Fínsko,Švédsko,Grónsko,Nórsko,Rusko a Alaska v Amerike. Dnes by som vám chcela predstaviť konkrétne Fínsko a jeho severnú časť nazývanú Laponsko, v ktorej som mala možnosť stráviť už dve zimné sezóny a mám na to tie najkrajšie spomienky.

O tejto oblasti som vedela len z kníh a v mojich predstavách sa v súvislosti s touto krajinou vynáral vždy Santa Claus a jeho najznámejší sob Rudolf, ktorý červený nos mal... Ďaleko som od pravdy nebola, nakoľko Rovaniemi je jeho oficiálnym domovom a tisícky turistov sem každý rok prichádzajú,aby ho mohli naživo vidieť, odfotiť sa s ním a povedať mu tajné priania. Z jeho oficiálneho domovu je možné mu takisto aj napísať dopis. Santov domov je otvorený po celý rok, takže je možné ho prísť navštíviť bez obmedzení. Táto návšteva nie je spoplatnená, ale fotografie áno.

Rovaniemi je veľmi ľahko dostupné mesto vďaka jeho letisku, autobusovým či vlakovým spojeniam. Čím by som chcela podotknúť skvelé vlakové spojenia za veľmi priaznivé ceny. Úplne jednoduchý príklad je spojenie Helsinki-Rovaniemi. Lístok je možné si zakúpiť online ale aj priamo na vlakovej stanici.

Príroda je hlavný dôvod, prečo som sem prišla pracovať a prečo som aj vydržala -40 stupňové teploty, keď ma z tej zimy až oči boleli a zababušená som bola presne tak akoby to moja babka chcela. Tieto teploty pretrvávali v januári a prvý februárový týždeň. Kým Američania v týchto teplotách zatvárajú školy a nevychádzaju z domu, pre nás je to tu len ďalší bežný deň. A hádajte čo, život sa nezastavuje :))

To najkrajšie, čo tu príroda vytvorila bola pre mňa polárna žiara, nazývaná aj Aurora. Nikdy nie je stopercentne garantované kedy a kde sa polárna žiara objaví. Obdobie, keď sme mali najviac turistov bol december, no Aurora bola veľmi lenivá cez toto obdobie a na oblohe sa objavila len pár krát aj to veľmi slabá. Zato koniec januára a február nám priniesol dni plné polárnej žiari a tak sme ju dychtivo prenasledovali a ona sa na nám ukazovala v plnej kráse v zelených a ružových odtieňoch.

V decembri a januári bolo slniečko veľmi lenivé vyjsť a tak sme mali najkratšie dni v roku, ktoré sprevádza Kaamos, čo Fíni nazývajú aj piate ročné obdobie, kedy je absolútna tma po celý deň. Aj práve vďaka týmto podmienkam je Laponsko lákadlom pre mnohých turistov.

Tak veľa by som vám toho ešte dokázala napísať o tomto magickom mieste, tak sa práve teraz budem snažiť zhrnúť tie najdôležitejšie body.

Dve najznámejšie oblasti pre turistov sú Levi a Saariselkä. Do Levi sa viete dostať letecky a to príletom na letisko Kittilä. Je dobré mať dopredu zabookovaný transfer, no stále je možnosť sadnúť na autobus verejnej dopravy, kde je možnosť si aj vopred zakúpiť lístok. Táto možnosť je najlacnejšia. Taxi je tu neúnosne predražené. Z letiska Kittilä sa viete dostať aj do lyžiarskeho strediska Ylläs,ktoré je vzdialené cca 40 minút jazdy autobusom. Narozdiel od Levi, ktoré je veľmi turistické miesto obohatené aj nočným životom, Ylläs je veľmi kľudné stredisko umiestnené na kopci obkolepené hotelmi a apartmánmi. A ako posledné sa dostávame k dedinke Saariselkä. Tu sa viete dostať z letiska Ivalo, vzdialené cca 30 minút autobusom. Nachádza sa tu všetko, čo turista potrebuje zahrňujúce lyžiarske stredisko, ktoré je ľahko dosiahnuteľné vďaka autobusu, ktorý tu pravidelne jazdí a vynesie vás z centra priamo na svah.

Vo vašom voľnom čase by som vám odporúčala vyskúšať aktivity ako Husky Safari (moje najobľúbenejšie HAV HAV! ), snowshoes, vďaka ktorým môžete jednoduchšie chodiť po snehu, snežný skúter a Aurora Hunting, čo je menšia túra, kde prenasledujete počas noci polárnu žiaru. A nech nezabudnem SAUNA! Typická fínska sauna je súčasťou väčšiny fínskych domovov, apartmánov či hotelov. A je to skvelý relax na záver dňa.

A nech tento článok zhrniem, Laponsko nie je lacná záležitosť. Ale stojí to za každé jedno euro. :)))

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Poslať správu
Wild Soul 🦋

Chceš vedieť, keď Malinka pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.