Barcelona - srdce Katalánska

Ak chceš trošku opiecť telo ale zároveň si užiť ruch mesta, rozhodne sa vyber do Barcelony. Nekonečne dlhá pláž a ruch mesta je dokonalá kombinácia.

Prečo Barcelona ?

Kde v Barcelone ?

Čo sme videli ?

Ako sme zmokli...

Prečo sme od hladu nepomreli ?!

Naplánovanie tohto výletu bola vlastne jedna veľká šťastná náhoda. A ešte väčšia bola tá, že to vyšlo práve na moje narodeniny 😊 Prečo náhoda ? Tak ako pri výbere aj iných našich dovoleniek sa s priateľom riadime tým, že destináciu vyberáme podľa aktuálnej akciovej ponuky z rôznych stránok ( letenkyzababku, fly4free a iné ). Inak tomu nebolo ani teraz, keď nám počas túry prišlo upozornenie o neskutočnej akcii z leteckej spoločnosti Level, ktorá ponúkala letenky do rôznych destinácií v rámci Európy za pár centov. Presnejšie nás ako pár vyšli lety Viedeň-Barcelona-Viedeň s príručnou batožinou 0,04 € ( nie, nie je to preklep ). Bez rozmýšľania sme si bookli letenky a pustili sme sa do hľadania ubytovania, čo je moja obľúbená úloha 😊 Na letisko vo Viedni sme sa dopravili veľmi jednoducho a tiež celkom lacno – z bratislavskej autobusovej stanice autobusom Flixbus priamo pred terminál na letisko ( so zľavovým kupónom nás cesta Bratislava-Viedeň-Bratislava vyšla 10€/ osoba. )

Náš tip – okrem Flixbusu, ktorý má celkom často rôzne akcie, má spoločnosť SlovakLines možnosť pri nakupovaní lístku cez aplikáciu kúpiť prvý za symbolické 1€ ).

Ako študenti cestujúci low-budget sme si veľmi obľúbili možnosť ubytovania cez stránku Airbnb, ktorá je určite mnohým známa. Ak si o nej nepočul rozhodne stojí za to ju preskúmať.

Náš tip – v tomto linku môžete získať zľavu na pobyt cez Airbnb . Po registrácii môžete získavať ďalšie kredity na cestovanie 😊

Prespávali sme v byte vzdialenom iba pár staníc metrom od centra v úžasne krásnej štvrti blízko ulice Passeig de Maragall. V blízkosti bola skromná malá pekáreň, kde sme si zvykli dať na raňajky kávu s čerstvým pečivom a nasávať atmosféru. A večer sme si po celom dni oddýchli v malej krčmičke tiež neďaleko od nášho ubytka a okrem atmosféry sme nasávali ( hlavne teda ja ) aj sangriu. Ceny v takýchto podnikoch, myslím vzdialených od turistického ruchu centra, boli veľmi prijateľné a našemu low-budget výletu vôbec neuškodili. Pre predstavu, za cappuccino s croisantom sme zaplatili do 2,5€, čo nám na raňajky bohate stačilo. Večer sme zase za posedenie pri 6 pohároch ( silnej :D ) sangrie a rôznych tapas ( rozumej niečo ako predkrm u nás, ale keď si dáš také dva, tri dá sa z toho plnohodnotne navečerať ) zaplatili asi 20€.

Náš tip – mimo oblastí preplnených turistami bol celkom problém dohovoriť sa po anglicky. Pred výletom som sa naučila pár fráz španielsky a niektoré si nahrala aj do telefónu. Samozrejme plynule som sa za týždeň nenaučila, ale minimálne ma tých pár viet zachránilo pred prehnanou gestikuláciou a ukazovaním na obrázky. A myslím, že to ocenili aj domáci, alebo boli naozaj všetci veľmi ústretoví a trpezliví aj bez toho 😊

Okrem spomínaných malých lokálnych podnikov blízko ubytovania, boli na každom kroku minimarkety, supermarkety, fastfoody, stánky s jedlom, reštaurácie či krčmičky, ktoré ponúkali na výber rôzne tapas. Čo sa týka cien, potraviny v supermarketoch boli v rovnakej cenovej kategórii ako u nás, rovnako ľahko sa dali nájsť reštaurácie za rozumné ceny a so skvelým jedlom. Ak si sa napríklad prechádzal po Passeig de Joan de Borbó , našiel si podniky s výbornými lokálnymi špecialitami, hlavne rôzne druhy paelly, či morské plody, kde sa ceny pohybovali na jednu porciu okolo 15 €. Ak však prejdeš bezpečne okolo týchto reštaurácii bez toho aby ťa do nich stiahol uvádzač, a dostaneš sa do bočnej uličky, nájdeš tam mnoho ďalších reštaurácii s rovnako skvelým jedlom a cenami od 4-10 € podľa náročnosti tvojho gusta. Pre predstavu 😊 na výber je toho veľa.

Nachodili sme pešo veľa kilometrov ale tiež sme využívali sieť metra či autobusov, ktorá bola skvelo poprepájaná a bolo veľmi jednoduché dostať sa na každý bod nášho itineráru. Priamo z letiska viedlo metro cez terminál 1 a 2 až do mesta. Cestovanie nám dosť uľahčila 3-dňová Barcelona travel card, ktorú sme si online zakúpili tu . Ďalšou možnosťou, veľmi obľúbenou hlavne medzi turistami, bolo prenajatie bicykla a premávanie sa po promenáde pozdĺž pláže, ktorej časť sme si ale radšej prešli peši.

Okrem spomínaného metra či autobusov karta platila aj na zubačky, ktoré Vás vyvezú buď na vrch Tibidabo alebo pod kopec Montjuic. Úplne na vrch Montjuic sa dá dostať pešo alebo lanovkou (za príplatok). Vrelo odporúčam využiť lanovku, pretože výhľad počas cesty bol naozaj krásny ( ak sa nebojíte výšok, tak si to ozaj užijete ). Jednosmerný lístok hore stál 8 €, obojsmerný 12 €. Na vrchole môžete navštíviť za (asi) 5€ CASTELL DE MONTJUIC so super výhľadmi na mesto a prístav, či krásnym prostredím napr. na piknik.

A ak sa vám zdá vlnobitie na pláži BARCELONETA príliš silné ( my sme mali väčšinou riadne silný vietor a veľké vlny ) blízko pri prestupnej stanici zo zubačky na lanovku, vlastne priamo cez cestu, je verejný bazén PISCINA MUNICIPAL DE MONTJUIC s výhľadom na celé mesto a celodenným vstupom za približne 6€.

Náš tip - my sme sa vyviezli na vrch a dole sme šli pešo cez park. Nie pre ušetrenie 4€ ale počas cesty sme si všimli aký krásny je park pod nami a predsa sa šľape ľahšie z kopca ako do kopca 😊 Prechádzka to bola ozaj nenáročná, vhodná aj pre detičky a po ceste boli ešte aj šmýkačky. No nešmykni sa 😊

Spolu s vyvaľovaním sa na pláži sme toho stihli celkom dosť. Jednou z prvých zastávok bola SAGRADA FAMILIA. K tejto asi najznámejšej budove netreba veľa komentárov, len jediný – lístky si zabezpečte dopredu online tu na presne stanovený čas. Na mieste bolo nemožné dostať sa dnu, a lístky sa na najbližšie 4 dni ( dĺžka nášho pobytu ) nedali dokúpiť, a tak sme zostali pri obdivovaní zvonka ( my mistake ). Jeden či dva lístky sa dali nájsť online ale bohužiaľ v rôznom čase.

Neskôr sme sa vydali do PARK GUELL, ktorého návštevu sme si veľmi užili. Počas dlhej prechádzky nás síce stihol aj dážď, ale neobávajte sa ak so sebou nemáte dáždnik. Z predavačov vody, vejárov, slnečných okuliarov a magnetiek sa v momente dlhom ako žmurknutie stali predavači pršiplášťov a dáždnikov. V parku ste sa po vystátí krátkeho radu mohli dostať na časť vyhliadky na mesto, zvyšok bol uzavretý, pravdepodobne kvôli nejakej renovácii. Tú sme ale preskočili a radšej si posedeli pri kapele, ktorá hrala v strede parku.

Z PARKU GUELL sme sa prešli do PARC DE LA CIUTADELLA. Okrem prechádzky ste mohli navštíviť ZOO a v parku sa dalo aj začlnkovať na malom jazierku plnom rôzneho vtáctva, čo sme nestihli keďže sme znova utekali pred dažďom, ale vyzeralo to veľmi romanticky 😊 A aj keď sme znova zmokli, neklesali sme na duchu. Skrytý pod strechou vrchnej časti kaskády sme si spravili mini piknik a za malú chvíľu sme pokračovali ďalej po krásnej pasáži vedúcej až ku ARC DE TRIOMF.

Náš tip – pred výletom sme dostali pár upozornení, nech si dávame pozor na zlodejov. My sme našťastie trip prežili bez ujmy na osobných veciach, avšak boli sme dosť ostražití a verím, že v radoch alebo davoch pred pamiatkami alebo aj na pláži ste o ne mohli veľmi ľahko prísť. Takže oči na stopky.

Navštívili sme dom, v ktorom niekedy žil architekt Gándi, ktorý sa preslávil práve všetkou tou skvostnou architektúrou, ktorá sa nachádza v takmer každom kúte Barcelony. Tie najznámejšie - CASA BATLLO a CASA MILA sme našli veľmi ľahko, aj keď ja som sa nechala veľmi rýchlo rozptýliť okolím, pretože sme sa zrazu ocitli na elegantnej PASSEIG DE GRACIA s ešte elegantnejšími módnymi značkami. Rozhodne všetkými desiatimi odporúčam nákupným maniačkam, ktoré ale teda necestujú low-cost ako my 😊 V budove Casa mila sa nachádza exhibícia Gáudiho tvorby a ak nechcete čakať v rade, lístok je možné kúpiť online.

Ak sa neponáhľate, potulky krížom-krážom uličkami blízko pláže mali svoje čaro. Rozhodne toho ešte bolo čo navštíviť ( park Tibidabo, akvárium, Picassovo múzeum, Gothic quarter, a iné ) my sme si však užívali chvíle, neponáhľali sme sa bezhlavo z jedného miesta na druhé a poviem Vám, že lepšie sme ani urobiť nemohli. Vysedávať v piatok večer na pláži Barceloneta a sledovať západ Slnka so živou hudbou, či tlieskať do tempa oteckovi s malou dcérkou, ktorý sa roztancovali v strede parku Guell na melódie pouličného umelca bolo naozaj úžasné. V každom prípade sa do Barcelony plánujeme vrátiť a prejsť to čo sme nestihli.

Ak sa Vám páčil náš blog o Barcelone, môžete si pozrieť aj video na YouTube, keďže sme celý trip zdokumentovali. Okrem tohto sú tam aj videá z našich ďalších výletov, ktoré sme minulý rok stihli, tak si rozhodne pozrite aj tie 😊

Celkový rozpočet (na osobu)

· Letenky, mhd, doprava na letisko – 30 €

· Ubytovanie – 75 € / 3 noci

· Stravovanie – 60 € ( variabilné )

· Vstupy a iné – 30 €

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Ivana Adamová pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.