Madrid - poklad Španielska

Madrid počas dvoch dní ? Prečo nie!? Poklad Pyrenejského polostrova nás očaril aj za takú krátku chvíľu.

Pri lúskaní netom medzi ponukami mnohých aeroliniek sme našli skvelé lety na ostrov Tenerife, ktorý bol našim pôvodným plánom avšak s prestupom v Madride. Najprv mi napadlo, že to bude problémom ale potom som si uvedomila – veď problém to vôbec nieje, nemusíme sa hnať priamočiaro iba za cieľom, pretože počas cesty si toho môžem užiť rovnako veľa. My sme sa chytili príležitosti a kúpili letenky z Bratislavy do Madridu a odtiaľ na ostrov, pričom nás to cenovo vyšlo ešte lepšie ako priamy let z Viedne na Tenerife.

Náš tip – Radi využívame prehliadač leteniek Azair.com . Asi nieje nič ľahšie ako nájsť si tam vhodnú letenku. Jednoducho sa obsluhuje a po zadaní pre Vás vhodného termínu a cieľovej destinácie XXX alebo Anywhere vyhľadá tie najvýhodnejšie letenky do mnohých miest cez nízkonákladové spoločnosti.

Aj keď to bola len zastávka pred našim pôvodným plánom, hlavné mesto Španielska nás úplne očarilo. Už pri vytváraní itineráru bolo ťažké rozmyslieť si kde sa zastavíme a čo si obzrieme. Ešte ťažšie bolo tento harmonogram dodržať, pretože keď ste už priamo na mieste a cítite úplný pokoj a len nasávate atmosféru je ťažké pohnúť sa len tak ďalej.

Prvý deň sme začali doslova kráľovsky a to pred kráľovským zámkom Palacio Real de Madrid a chladili sme sa v tieni Catedral de la Almudena, ktorá stála priamo oproti, pretože hneď ráno nám už bolo poriadne teplo.

Dostali sme sa tam cez Plaza de Sol, ktorá bola preplnená turistami aj domácimi, žijúcimi futbalom, pretože večer pred našim príchodom sa tu hralo finále Ligy majstrov. Cestou sme sa predierali veľkými davmi ľudí a vôňou z reštaurácií, ktoré boli na každom kroku.

Neviem ako, ale nakoniec stále skončím v kráľovských záhradách a je jedno v ktorom meste alebo štáte sa nachádzam. Zbožňujem ten pokoj a predstavu o tom ako trávim svoj čas tak trošku kráľovsky. Tentoraz to boli presnejšie Sabatini Gardens za palácom. Tu sme strávili celkom dlhú chvíľu a popohnala ma len vedomosť toho, že ideme do ďalšieho krásneho parku. Dôležité boli veľké stromy ponúkajúce príjemný tieň v naozaj horúcom dni. Konkrétne išlo o Parque del Oeste v blízkosti Mirador de la Montaňa de Principe Pío čo je vyhliadkový spot na časť mesta. Nebude vás mrzieť ani keď sa mu otočíte chrbtom, lebo sa ocitnete takmer priamo pred Temple de Debod čo je chrám zo starovekého Egypta, ktorý bol rozobratý a znova postavený v Madride ako poďakovanie od Egyptského štátu za záchranu chrámu Abu Simbel.

Vstup je zdarma ale musíte si počkať chvíľu v rade, pretože vstup je obmedzený na určitý počet ľudí a aj keď chrám nieje obohnaný plotom, strážnici si dávajú dobrý pozor na to aby ste tam neliezli kade nemáte.

V tom istom parku sa nachádza Rosaleda del Parque del Oeste teda Záhrada ruží. Pre-nád-her-ná záhrada ruží. Veľmi odolných ruží, ktoré sa v tých horúčavách statočne držali.

Blízko Rosaledy je nástupná stanica lanovky vedúcej cez polovicu mesta , Teleférico de Madrid, ktorú sme využili a vyviezli sa na stanicu Country House station v prírodnej rezervácii Casa de Campo, pričom cesta trvala asi 10-15 minút.

Počas cesty si užijete pekný výhľad, aj keď rezervácia bola počas nášho tripu trochu vyschnutá ( čo sa dalo predpokladať ). Z hornej stanice ste dovideli až do zábavného parku Parque de Atracciones de Madrid, a ak by ste sa tam chceli zastaviť, lístky si treba kupovať dostatočne včas. Čo sa týka lanovky, lístok si dopredu kúpiť nemôžete, máte iba možnosť ho kúpiť priamo na mieste na stanici. Obojsmerný lístok stojí 6 €. Nemusíte sa obávať že by bol niektorý čas vypredaný, my sme nezažili žiadne rady pri ceste hore ani dole.

Keď sa ohlásil hlad dostali sme sa k trhu Mercado de San Miguel ale rýchlo sme to aj vzdali, pretože bolo dosť nemožné pohybovať sa úzkymi uličkami pomedzi obrovský dav ľudí a nie to sa tam ešte najesť . Znova sa mi vyplatilo nedržať sa presne itineráru lebo sme neskôr narazili na malú útlnú reštiku El Minibar, kde som si na poradenie veľmi ochotnej čašníčky dala špecialitu podniku. Bolo to sladké, bolo to syrové, bolo to pikantné a chrumkavé, jednoducho skvelé.

Náš tip - Išlo o grilovaný kozí syr s kôrkou, roztopený na paradajkovej marmeláde a koriandrovom oleji a rozhodne Vám odporúčame navštíviť El Minibar a ochutnať toto skvelé tapas ale i mnohé ďalšie.

Veľkú časť druhého dňa sme strávili v Parque de El Retiro, ktorý bol pre mňa čerešničkou na torte ak by bol Madrid torta. Čistý, udržiavaný s mnohými skrytými skratkami a cestičkami , ktoré nás priviedli stále do novej časti parku. V jeho približnom strede ležalo jazierko Estanque grande del Retiro s monumentom Alfonsa XII, ktorý ste mohli obdivovať počas člnkovania. Bola som psychicky nachystaná na prehnanú cenu a hneď na to milo prekvapená, keď sme zistili že prenájom člna v najkrajšom parku v Madride stojí menej ako prenájom vodného bicykla na Zlatých pieskoch.

Keď sme boli dostatočne spokojní s našimi spálenými krkmi, krátkou prechádzkou sme sa presunuli k Palacio de Cristal, ktorý susedil s malým jazierkom plným ešte menších korytnačiek, ktoré sa strkali z malej lavičky na brehu pre chvíľu vyhrievania sa na slnku. Niekedy sa sklenený palác využíval ako skleník ale pôvodne bol postavený kvôli filipínskej exhibícii a dnes v ňom môžete vidieť rôzne výstavy.

Ak patríte k nákupným maniačkam, ktoré pri citybreaku neobídu žiaden obchod, Gran Via je pre Vás to pravé orechové. Obrovská a nekončiaca sa ulica plná butikov a obchodov pričom najviac z nich vyčnieva ( fyzicky vyčnieva, obrovská neprehliadnuteľná budova) 5-poschodový obchodný dom a nájdete tu rôzne svetové značky. Bola to veľmi preplnená časť mesta a necítili sme sa tam komfortne a tak sme sa radšej prešli mestom, okolo botanickej záhrady Real Jardín Botánico k vlakovej stanici Atocha Cercanias. Majú toho spolu veľa spoločného. A to nemyslím ironicky, to myslím ozaj vážne. Takto totiž vyzerala stanica.

V meste sme sa pohybovali takmer stále pešo. Metro sme využili iba na cestu z ubytka a potom večer naspať, pričom jedna cesta stála okolo 1,5 € a za cestu na letisko ste si k normálnemu lístku priplatili 3 €. A strava ? Tapas a víno na každom kroku, rozhodne sme nemali žiadny problém nájsť si niečo vyhovujúce. Večer pred našim odchodom sme sa usadili v malom bare neďaleko nášho ubytovania s príjemnou obsluhou a ku každému drinku sme dostali malé tapas zadarmo. Jeej. Takže áno, boli sme tam dlho.

Náš tip – ak bývate mimo centra nebojte sa preskúmať aj menšie bary a reštaurácie, ktoré na Tripadvisore nenájdete. Nám sa to vyplatilo viackrát v Madride, Barcelone a aj na iných miestach. Ak sa Vám tam nepáči tak po prvom kole jednoducho pôjdete hľadať niečo lepšie ale nás zatiaľ intuícia nesklamala.

S plným žalúdkom a povzbudený skvelou sangriou sme sa odobrali pobaliť na ubytovanie, pretože skoro ráno nás čakal ďalši let na ostrov Tenerife. Ak budeme mať možnosť znova navštíviť Madrid rozhodne tak spravíme a odporúčame to aj Vám, pretože sa toho dá veľa zažiť hoci aj cez predĺžený víkend.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Ivana Adamová pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.