Kŕčové žily trápia aj mladých ľudí

Ochorenie kŕčových žíl si väčšina ľudí spája najmä so staršími generáciami. Tento problém sa však môže rozvinúť aj u ľudí v dvadsiatych alebo tridsiatych rokoch.

Ochorenie kŕčových žíl nemusí byť vôbec tak viditeľné ako si ho mnohí predstavujeme. Ako pri každom ochorení, aj v prípade kŕčových žilách platí pravidlo včasnej diagnostiky. Čím skôr tento problém vy alebo váš lekár identifikujete, tým je jeho liečba efektívnejšia a menej invazívna.

Prečo kŕčové žily trápia čoraz viac mladých?

Kŕčové žily sú ochorením, ktoré úzko súvisí nielen s našou genetikou, ale aj celkovou životosprávou. Presne preto existuje niekoľko rizikových faktorov, kedy sa toto ochorenie môže objaviť aj u ľudí mladších ako tridsať, resp. dvadsať rokov. Medzi tieto rizikové faktory môže patriť napr. tehotenstvo, sedavý spôsob života, dlhodobé pasívne státie, rodinná anamnéza, obezita a pod.

Kŕčové žily a tehotenstvo

Tehotenstvo je jednou z najčastejších príčin vzniku tohto žilového ochorenie, ktoré poznáme ako kŕčové žily. Ženské telo počas deviatich mesiacov tehotenstva prechádza množstvom hormonálnych zmien. Prináša tak so sebou najmä zvýšenie hladiny estrogénu, no aj uvoľnenie a rozťahovanie žilových stien. Tento jav zabraňuje spätnému prietoku krvi.

Dlhodobé státie alebo sedenie

Mnoho mladých ľudí pracuje v kancelárskych priestoroch. Sedením za počítačom trávi väčšinu času. Aby sa krv dostala späť do srdca, využíva iba kontrakcie svalov z lýtok a štvorhlavého svalu stehna. V prípade sedavého zamestnania sú tieto svaly nečinné a chlopne zlyhávajú. Práve preto spôsobuje dlhodobé státie či sedenie vznik týchto nepríjemných kŕčových žíl.

Kŕčové žily v rodine

Niektorí ľudia sú prirodzene náchylní na ochorenie kŕčových žíl. Riziko vzniku kŕčových žíl je znásobené rodinnou anamnézou. Zvýšte pozornosť najmä vtedy ak sa vo vašej blízkej rodine toto ochorenie vyskytlo.

Jednoduché riešenie!

Pred niekoľkými rokmi liečba kŕčových ešte neponúkala veľa možností, ako sa s týmto problémom vysporiadať. Buď sa ľudia rozhodli trpieť, alebo podstúpili invazívnu operáciu.

V priebehu niekoľkých rokov však kardiovaskulárna medicína pokročila a v súčasnosti ponúka niekoľko rýchlych, účinných a bezbolestných zákrokov vrátane endovenóznej laserovej terapie, skleroterapie alebo ambulantnej flebektómie.

Tieto procedúry v Blumental Clinicmenej invazívne, časovo nenáročne a pacient je schopný chodiť a plnohodnotne fungovať už po hodine či dvoch od skončenia zákroku.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
19
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Zoe V. pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.