Prečo sa oplatí navštíviť Mexiko?

Krajina, v ktorej môžete vidieť niečo z Mayskej histórie, biely piesok, tyrkysové more, prírodné jazierka zvané cenoty, ale aj množstvo leguánov.

Je to štát s najväčším výskytom obezity na svete, čo sme si aj všimli. Sladené nápoje tu dokonca zabíjajú viac ako násilné trestné činnosti.

Mexiko má 68 úradných jazykov, ale najlepším dorozumievacím jazykom je španielčina. Ak plánujete návštevu týchto končín, rozhodne vám odporúčame, naučiť sa aspoň pár základných fráz. Angličtinu síce využijete, ale keď sme na nich začali „speakovať“, častokrát sa na nás pozerali ako na zjavenie.

Tu to začalo...

Po dlhočiznom 12 hodinovom lete sme úspešne pristáti na letisko v turistickom Cancúne. V tomto meste sme sa zložili v prvom hosteli Macarena, do ktorého sme sa dopravili autobusom na autobusovú stanicu ADO za 78 pesos na osobu (cca 3,50 €). Prvú noc sme zistili, že názov hostela ladil s celou atmosférou a aj neskoro v noci sa to na recepcií otriasalo hlasnou hudbou. Na druhý deň nám však zlepšil náladu majiteľ, ktorý nás hneď ráno privítal. Nízky guľatý vysmiaty pán nás vyspovedal a odporučil všetky miestne atrakcie v okolí.

Čisté pláže v Cancúne

V Cancúne je naozaj čo objavovať. „Zona Hotelera“ ponúka pre turistov tie najkrajšie pláže. Biely piesok a tyrkysové more patria podľa TripAdvisora medzi 10 najlepších pláží sveta. Okúpali sme sa na pláži Langosta, Marlín, Ballenas či Delfines. V tejto zóne sa môžete aj schladiť v preklimatizovanom nákupom centre Kukulkán alebo navštíviť Múzeum Mayov.

Cancúnsky miestny autobus tam premáva každú chvíľu a zastavuje na každej pláži. Stačí si len vybrať. Cena je veľmi dostupná (15 pesos na osobu = 0,70 €) a do 15 až 45 minút sa dopravíte kam potrebujete, stačí len zamávať na šoféra a zoskočíte, kde potrebujete. Takto sme náhodne vyskakovali, keď sme z okna autobusu zbadali krokodíla. A naše zvedavé oči nás neklamali, boli sme totiž pri lagúne Nichupté, ktorá sa nachádza iba kúsok od hotelovej zóny, kde bežne vegetia krokodíly. Našťastie bol za plotom, ale aj tak sme mali výborný výhľad.

Tulum

Neďaleko Cancúnu sa nachádza mesto Tulum. Archeologickú zónu sme navštívili autobusom z mesta Playa del Carmen. Pred vstupom sme mali možnosť zachytiť miestne „klbčenie“ nosáľov. Ruinami, ktoré sa týčili na obrovských 10 metrových skalách nad krásnou plážou nás sprevádzali miestne leguány všetkých možných veľkostí. Všade okolo bola nádherná príroda. Nevedeli sme, čo skôr fotiť a natáčať.

Ostrov Mujeres

Určite navštívte aj nejaký z ostrovov pri pobreží. My sme sa vrhli na mini ostrov Mujeres, ktorý sa nachádza cca pol hodinku loďou od Cancúnu. Tento ostrov sme si prebrázdili na malom golfovom vozíku, ktorý sme si požičali. Nevynechajte pláž Norte, ktorá sa nachádza na severe a patrí k najkrajším na svete. Tyrkysové more, biely piesok a pokojné vlny nájdete aj na plážach Lancheros a Sol.

Kukulkánova pyramída v Chichen Itza

Na spoznávanie Mayskej kultúry sme sa vydali do mesta Chichen Itza za Kukulkánovou pyramídou. Do veľkého archeologického náleziska z predkolumbovského obdobia postavené mayskou civilizáciou. Je to najvyhľadávanejšia archeologická lokalita v Mexiku a od roku 1988 je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Tiež patrí k novým 7 divov sveta.

Zaujímavosťou je, že na obrovských ihriskách s obručami hrávali kedysi Mayovia hru zvanú tlachtli. Bokmi a lakťami odrážali loptu vyrobenú z kaučuku alebo tvrdej gumy (s priemerom 15 cm a váhou od 200 g do 4 kg) do obručí, ktoré boli upevnené po okrajoch ihriska. Doteraz sa presne nevie, či bol obetovaní tím, ktorý vyhral alebo prehral. Obeta bohom bola pre nich totiž česť.

Nevynechajte cenoty

Yucatán je posiaty cenotami. Sú to zatopené závrty krasového pôvodu, ktoré sa nachádzajú v hlbokých jaskyniach s prevalenými stropmi. Zhromažďuje sa tam podzemná voda, ktorá vytvára hlboké nádrže. So cenotami sa spája aj mrazivá história, keďže v niektorých boli nájdené pozostatky detských kostí. Pravdepodobne slúžili opäť ako obety bohom. V cenote „Studňa obetí“, ktorá sa nachádza v areáli Chichen Itza, sa našlo 1500 ľudských kostier.

Mérida

Je najdôležitejšie mesto juhozápadného Mexika a považuje sa za jedno z miesto s najlepšou kvalitou života v krajine, aj vďaka svojej zeleni. Neturistická Mérida je hlavným mestom mexického Yucatánu a nachádza sa vo vnútrozemí. Museli sme si zvyknúť na naozaj prekvapivé pohľady miestnych, ktorý pripomínali malých zaguľatených indiánov.

Jedlo

V turistických oblastiach bolo stravovanie o čosi drahšie, preto sme vyhľadávali lokálne reštaurácie. Základom mexickej kuchyne je hlavne fazuľa, ryža, kuracie mäso a kukuričné placky, ktoré väčšinou dávali ku každému jedlu. Pochutili sme si hlavne na burrite a polievke pozole. Inak bolo jedlo dosť mastné a nezdravé. Raz nám na miesto kuracieho vývaru priniesli kuraciu nohu, ktorá plávala v teplej vode.

Vedeli ste, že mexické drogové kartely zarobia ročne 152 miliónov amerických dolárov na pestovaní a vývoze avokáda? Je to vraj výnosnejší obchod ako sú drogy. Mimochodom, ich avokádo bolo 10-krát viac „avokádovejšie“ ako to u nás na Slovensku.

Pár riadkov na záver

Aj keď je to štát s veľkou kriminalitou, o svoju bezpečnosť sme sa nebáli – všade naokolo bolo kopec policajtov so samopalmi na pleci. Jeden miestny pán nám prezradil, že dokonca majú niekde rozmiestnené aj kamery a tajných agentov, ktorí sa starajú o bezpečnosť. Správy o odrezaných hlavách novinárov, drogových karteloch a inom násilí sme si našťastie prečítali až ku koncu pobytu. Domáci pôsobili celkom odmerane a drsne, ako ich črty tvárí (indiánske korene nezaprú), no k nám neboli vôbec nepríjemní.

Viac cestovateľských príspevkov nájdete na webe: www.denzeny.sk

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Písanie, marketing, PR, copywriting, skladanie piesní, spev, leňošenie, spánok, korčule, brnkanie na nervy a gitare.... Toto všetko rada praktizujem v primeranom (aj nadmernom) množstve bez nároku (ale aj s nárokom) na honorár. Lenita Public Relations - https://www.lenita.sk/ Magazín Deň ženy - https://denzeny.sk/

Chceš vedieť, keď Lenka Lenita Mušková pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.