13.5.2019 15:46

Potulky po krásach Slovenska 25

Hrušovský hrad – jeden z prvých obnovovaných hradov v Československu

Ahojte,

Ozývam sa opäť s ďalším blogom, tentokrát sa vraciam k mojím obľúbeným hradom na Slovensku. Dnes vám predstavím hrad, ktorý sa nachádza na okraji pohoria Tríbeč pri obci Skýcov.

Cesta k hradu

Na výber máte minimálne dve cesty k hradu. Prvá možnosť je vyraziť priamo obce Skýcov cez les. Tento variant je skôr pre tých ktorí majú záujem o dlhšiu turistiku, pretože cesta vám bude trvať približne hodinu po lesnej ceste.

Druhý variant ( ten ktorý sme si vybrali my) je v obci Skýcov odbočiť na Zlaté Moravce a asi po kilometri odbočiť na malé štrkové parkovisko na ľavej strane.

Odtiaľto sa ide na hrad po štrkovej ceste cca 25 minút alebo skratkou cez les a cesta vám bude trvať o 10 minút menej.

Hrad

Dostávame sa na rozľahlú lúku kde sa nachádza pamätník T.G. Masaryka a cez vrcholky stromov už vidno vežu hradu. Ideme teda ešte cca 100 m k altánku pre turistov odkiaľ už vidno hrad v celej svojej kráse. V altánku sa nachádza aj sedenie so stolom na oddych a posilnenie nejakým jedlom.

Hrad je krásny už z fotiek, ale naživo ma “dostal“. Vysoké hradné múry ktoré stoja na kremencovej skale vytvárajú nádherný pohľad. Ideme teda bližšie k hradu. Už zospodu pôsobí vysokým dojmom a veru tento dojem si zachováva aj vo vnútri.

Prakticky celý čas v hrade stúpate len hore až do najvyššej sprístupnenej časti. Hrad sa stále obnovuje a rekonštrukcia prebiehala aj počas našej návštevy.

Vďaka tejto obnove sa dá dostať od hradiska až na najvyššiu časť centrálneho hradu a hlavnej veže. Prístup je bezpečný nakoľko sa všade nachádzajú schody a zábradlie. Človek sa vo vnútri cíti trocha stiesnene, lebo na každej strane sa týčia vysoké múry.

Odmena v podobe krásnych výhľadov čaká až na samom vrchu. Nachádza sa tu terasa aj hradná studňa.

Ešte sa prechádzame okolo hradu, nech si ho obzrieme z každého uhla. Z jednej strany hrad stále pôsobí dojmom ťažko dobytnej kamennej pevnosti.

Počasie nám našťastie prialo a viditeľnosť bola super. V hrade sa človek celkom premotá, nám trvala návšteva aj s fotkami asi 45 minút.

Vedeli ste že? Hrad bol jedným z najobľúbenejších miest, ktoré navštevoval T.G Masaryk a aj preto sa tento hrad konzervoval a obnovoval ako jeden z prvých v Československu.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.