Gastro Budapešť: Kam za jedlom a kávou?

Prečítajte si o miestach, kam sa v Budapešti oplatí zavítať za dobrým jedlom a kávou.

Budapešť je mesto, o ktorom som vždy počúval veľa dobrého, no nikdy som nemal možnosť tu stráviť viac ako pár hodín. Až nedávno sme prišli na predĺžený víkend. Keďže počasie nám neprialo, viac ako všetky pamiatky ma lákalo dobré jedlo a výberová káva. Preto vám dnes napíšem trošku iného sprievodcu mestom. Zameriame sa na overené reštaurácie a kaviarne.

Predtým než prejdem ku konkrétnym miestam, kde sa najesť alebo nadopovať kofeínom, tak poviem, že všetky miesta, ktoré mi niekto odporúčil alebo som si sám vytipoval, som si ukladal v aplikácií Foursquare, o ktorej som tu na blogu už viackrát písal. Nakoniec som v zozname, ktorý nájdete na konci tohto článku, nechal iba miesta, kam sme stihli aj osobne zájsť.

Bývali sme v Židovskej štvrti, čo sa ukázalo ako skvelá lokalita a našli sme si maličký byť cez Airbnb. Keď chcete zľavu 30€ na ubytko, zaregistrujte sa cez tento link.

View this post on Instagram

Pekne tu je 🙂 Síce, ako som spomínal včera, počasie také, že by som sa chcel len premiestňovať medzi kaviarňami, reštauráciami a posteľou, ale aj tak ma to baví. S @lovegoodova sme si povedali, že do žiadnej kaviarne nepôjdeme dvakrát, ani do tej, ktorú máme hneď vedľa bytu. No a tak skúšame všetky možné výberovky a musím povedať, že ich je tu neúrekom 🖤☕ Hotové kávové nebo 😊 Dávam storky z miest, kde sa gastronomicky obšťastňujeme a napíšem aj takého gastro sprievodcu Budapešťou, nech to uľahčím každému pri ďalšej návšteve 😉 Máte nejaké miesto, kam by sme v Budapešti mali ísť? Napíšte ešte máme asi 24 hodín 👍🏻 • • • #budapest #tonydubravec #dnescestujem #europeancoffeetrip #cestovatelskyblog #slovakblogger

A post shared by Tony Dúbravec (@tonydubravec) on

Trdelník

Maďarská klasika, ktorú určite každý pozná. Možností, kde si ho dať čerstvý, ponúka Budapešť neúrekom. My sme skúsili ísť aj podľa recenzií na Foursquare, no zaplatili sme 1200 forintov za nič extra. Naopak, príjemne nás prekvapil trdelník v tomto nenápadnom stánku cestou z Margit-Sziget k Parlamentu. Dali sme zaňho 500 forintov a bol fakt super 📷 Myslím si, že na viacero miestach na ulici neoľutujete, no aspoň máte predstavu, čo je normálna cena a čo je predražená hlúposť.

Gettó Gulyás

Reštaurácia, ktorá sa sústreďuje na rôzne formy gulášov a perkeltov. Občas sa vám môže stať, že si buď počkáte, alebo sa už nedostanete na rad vôbec. My sme raz prišli na náhodu a keď sme nepochodili, hneď sme si urobili rezerváciu na ďalší deň. Ja som si dal paprikáš s kuracími prsiami s haluškami s vajíčkom a Monika jahňací paprikáš s cestovinami zapečenými v akejsi roláde obalenej slaninou. Oboje skvelé, ale myslím, že tu celkovo nemáte čo oľutovať.

Ponuka nie je nijak dlhá, čo osobne vítam. Obsluha je rýchla a ochotná, prostredie veľmi príjemné a aj v plnom podniku sa ľahko zabudnete. Za obed sme zaplatili spolu asi 7000 forintov.

Retro Lángos Büfé

Ďalšia klasika, ktorú som si nemohol nechať ujsť. Langoš je pre mňa synonymom zhrešenia v jedle a ja veľmi rád zhreším :) Tento starý stánoček síce pôsobí nenápadne, no rady pred ním napovedajú, že už má svoje renomé. Langoš tu stojí od 1000 forintov a môžete si dať úplne obyčajný alebo aj rôzne maďarské verzie. Môj sa volal Made in Hungary a mal na sebe smotanu, syr, slaninu a červenú cibuľu. Monika vyskúšala langoš s boloňskou omáčkou. Ja osobne by som si nabudúce pýtal bez cibule, bolognese langoš bol však podľa mňa fakt super, len sa ťažko jedol.

Bohužiaľ kvôli zlému počasiu neboli pred stánkom rozložené stoly a tak sme mali problém kultivovane sa najesť. Pri stole a s príborom by to bol omnoho príjemnejší zážitok.

Karavan Street Food

Miesto, kam ma pritiahol bájny Langoš Burger. Jedlo, ktoré znie tak špinavo, že som si ho úplne zidealizoval a vyslovene sa tešil, kedy ho ochutnám. No a to bola asi chyba. Za mňa to nebol ani langoš, ani burger. K tomu namiesto hranoliek nejaké zemiaky z polotovaru bez omáčky. Chuť langošu sa úplne strácala, všetko prebíjala grilovaná paprika. Podľa mňa za 7-8€ sa viete najesť lepšie viacmenej kdekoľvek.

Monika skúsila burrito, lebo je burritánka a nerada skúša nové veci :) Nájdete tu inak ale aj stánok s vysmážaným kuraťom, s pizzou, s trdelníkom (tiež trojnásobne predražený), s BBQ sendvičmi alebo niečo vegánske.

Uznávam, že cez leto počas pekného počasia tam musí byť super atmosféra, no pri slove Budapešť sa mi Karavan Street food asi nevyjaví.

Tuning Bar & Burger

Mal som chuť na burger, lebo si hovorím, že keď už jem na výlete všetko doradu, prečo by som si odoprel dobrý burgrík :) Našťastie aj v tomto Budapešť obstála. Tuning Burger je podnik v Židovskej štvrti (ako Karavan aj Getto Gulyas), ktorý sme mali hneď o ulicu vedľa od bytu.

Podnik by bol sympatický prostredím, rýchlou a ochotnou obsluhou a nakoniec, čo je najdôležitejšie, burgrom. Dal som si Chimichurri Burger a napriek tomu, že som netušil, čo je chimichurri, bolo to super. Mäso skvelo prepečené, žemľa sa nepremočila, aj keď som jedol príborom, lebo burger bol fakt dosť veľký. Zemiakove dukáty síce z polotovaru, no zachránila ich výborná cesnaková majonéza. Monika nemá rada burgre (zatiaľ), tak si musela dať jedinú neburgrovú možnosť, ak nechcela čakať vonku v daždi. Boli to grilované kuracie kúsky s teriyaki omáčkou a mne osobne veľmi chutili, keď som po nej dojedal :) Večera nás tu spolu aj s vínom vyšla na 9000 forintov.

A Presto

Jedlo, s ktorým sme sa lúčili s Budapešťou. Mali sme chuť na cestoviny a v normálnej blízkosti som našiel A Presto. Prevádzka bistroidného až fastfoodového typu sa síce nachádza tesne vedľa Louis Vuitton obchodu, no obed tu nestojí majland. Mali sme takú chuť na cestoviny, že ja som si dal salámovú pizzu :) Čerstvo spravená (rovnako ako cestoviny), šťavnatá a jemne pikantná, čo ale vyriešila Cola :) Za obed spolu okolo 4300 forintov.

Gelarto Rosa

Odkedy som ochutnal bratislavskú Arthur zmrzlinu, už ma iba ťažko uspokojí niečo iné. Ale tak ružičky zo zmrzliny sa zasa odmietnuť nedajú. Malá ale veľmi vyhajpovaná zmrzlináreň je na rohu budovy hneď pri Bazilika Sv. Štefana. Robia tu veľa sorbetov a nájdete tu aj zaujímavé chute ako olivový olej, citrón s bazalkou (vyskúšal som a spokojno), slaný karamel, jahodu s bazou a podobne. Zmrzlinu si najskôr zaplatíte podľa toho, koľko porcií chcete (malá sú 2, stredná 3, veľká 4) a potom si vyberáte podľa svojej chuti.

London Coffee Society

Číslo jeden medzi miestami na raňajky, výberová kaviareň a zároveň s mojim obľúbeným mestom v názve? Neodpustil by som si, keby sem neprídem. London Coffee Society je malý podnik, ktorý môže spôsobovať klaustrofóbiu najmä preto, že je tu stále veľa ľudí. Nečudo. Skvele tu varia, majú výbornú kávu aj dezerty. Mňa úplne dostali vajíčka benedikt, Monika bola spokojná so šakšukou, čo je nejaké izraelské lečo alebo niečo také :)

Warmcup

Mám rád kaviarne, ktoré sú súčasťou nejakých netradičných miest. Napríklad v Londýne ma tak oslovila kaviareň Rapha v cyklistickom obchode. Warmcup je zasa súčasťou kina a podľa mňa predavač lístkov musí byť smutný, keď drvivá väčšina ľudí vojde do dverí a nejde za ním. Každopádne výborná káva, ako všade, kde si nejakú dali.

Double Shot

Jedna z najlepšie hodnotených kaviarní v meste a zaslúžene. Maličký priestor so sedením na poschodí alebo vonku. Káva skvelá, no mne v pamäti utkvel unikátny splachovač v podobe páky do kávovaru. Úžasný nápad :)

Espresso Embassy

Posledné miesto, ktoré sme v Budapešti poctili návštevou, je najlepšie hodnotená kaviareň v meste, Espresso Embassy. Bol to posledný deň, konečne počasie, že sa dalo sedieť vonku a ten flat white som si nesmierne užil. Ako som písal vyššie, do ktorejkoľvek kaviarne z môjho zoznamu vojdete, nebudete sklamaní. Výberových kaviarní je tu približne 40 a potom už je iba na vás, či ich chcete skúsiť čo najviac, alebo si nájsť jednu a stať sa aspoň na chvíľu jej štamgastom.

A veľa ďalšieho

Budapešť ja fakt veľmi dobrá voľba pre každého, kto má chuť na zážitky pre seba aj svoje chuťové poháriky. Na mojom Foursquare zozname kaviarní a reštaurácií nakoniec zostalo 15 miest. Všetky ich nájdete tu. Veľa sme nestihli, ale zasa myslím, že za ten čas aj veľa stihli. Ak ste zvedaví aj na nejaké pekné miesta Budapešti, nájdete ich v highlightoch v mojom profile na Instagrame.

Pár ľudí sa ma aj pýtalo, koľko si majú na celý takýto výlet nachystať. Podľa mojich výpočtov je to cca 65€ za ubytovanie na osobu na tri noci, 23€ stojí spiatočný vlak aj s miestenkami a samotná Budapešť nám každému zhltla asi 150€. Dokopy teda necelých 250€ za 4 komfortné dni. Celkovo je Budapešť určite lacnejšia ako Bratislava a fakt má čo ponúknuť. Pokojne mi napíšte vaše tipy na obľúbené miesta v Budapešti. Nabudúce vyskúšam a rozšírim zoznam.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Bloger, cestovateľ, social media konzultant, storyteller, nadšený kávičkár :)

Chceš vedieť, keď Tony Dúbravec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.