5.6.2019 11:22

Potulky po krásach Slovenska 26

Plavecký hrad – moja “bašta“  Malých Karpát

Ahojte,

prinášam vám nový tip na super výlet do Malých Karpát. Plavecký hrad sa nachádza nad dedinkou Plavecké podhradie.

Cesta na hrad

Miesto na parkovanie sa nachádza na malej lúke priamo v dedine . Značenie nieje úplne ideálne ale nestratíte sa .

Odtiaľ cesta vedie priamo do bukovo - dubového lesa. Les je prakticky nedotknutý a bez zásahu človeka. Žiaden náznak výrubu alebo niečoho podobného. Stromy sú opílené len padnuté a len tie, ktoré bránia prechodu cez chodník. Cesta je rovnako bez zásahov, klasická udupaná lesná cesta do mierneho, občas prudšieho kopca. Netreba sa báť, po ceste stretávame rodiny s malými deťmi, ktoré to bez problémov zvládajú. Prechádzkovým tempom sa po 45 - tich minútach dostávame tesne pod hrad a prvýkrát sa tu odhaľuje možnosť krásneho výhľadu.

Plavecký hrad

Vstupu do areálu hradu je cez zachovalú kamennú klenbu. Nemôžem nespomenúť ako ma teší, keď vidím, že aj tento hrad sa renovuje.

Ideme na akoby druhú stranu dolného hradiska a otvára sa nám nový výhľad. Na chvíľu zastavujeme a nechávame sa strhnúť tou krásou jarných farieb a modrého neba. Do toho počujeme džavot detí a hlasy ich rodičov.

Pomaly sa ale presúvame do horného hradiska a teda hlavnej citadely, ktorá má tiež čo ponúknuť. Dostávame sa o niekoľko metrov vyššie po kamenistej cestičke, ktorá sa dosť šmýka a treba si dávať pozor. Asi jediná negatívna vec na celom hrade bola tá, že tam chýbajú aspoň nejaké provizórne schody a zábradlie.

Dostávame do hornej časti hradu, kde sa dá prejsť aj na zachovalú vežu. V hlavnej časti hradu je kamenná plošina s osadenou tabuľou, na ktorej môžete vidieť kam až siaha dohľad z hradu.

Z tohoto miesta najlepšie vidieť aj aj iné miesta v Malých Karpatoch ktoré som navštívil. Hrad Korlátka , Ostrý kameň a Záruby či hrad Branč. Hrad hlavne oplýva veľkou prístupnosťou, čiže výhľad si vychutnáte takmer z každej strany. Ani nevieme ako a s malou prestávkou na olovrant sa po hrade túlame takmer hodinu a pomaly sa poberáme naspäť.

Plavecký hrad ma očaril asi najviac z tripu po hradoch v Malých Karpatoch, a preto si u mňa vyslúžil názov “bašta“ Malých Karpát.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.