Bangkok- oplatí sa?

Ako sa do Bangkoku dostať "naokolo bližšie", čo ho špatí a z čoho práve naopak, padá sánka, ako sa nedať nachytať na lacné triky taxikárov, z čoho by ti žalúdok dal "high five" a veľa iného...

VÝCUC TOHO NAJPODSTATNEJŠIEHO (bez omáčok)

Top Atrakcie

(ktoré sme stihli)

Chinatown (Yaowarat)- miesto s nespočetným množstvom pouličných stánkov s jedlom

Grand palace (Phra Borom Maha Ratcha Wang)- obrovský chrámový komplex, ktorý bolo kedysi kráľovskou rezidenciou, momentálne jedna z top turistických atrakcií

Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaew)- jedná sa, o necelých 70 cm vysokú, sochu Budhu zo smaragdu, ktorá sa nachádza priamo v komplexe Grand Palace

Temple of the reclining Budha (Wat Pho)- obrovská, 46 m dlhá, socha ležiaceho Budhu

Temple of the Dawn (Wat Arun)- ako napovedá samotný názov, sem sa oplatí prísť pozrieť východ slnka. Nádherný chrám, tvorený z veľkého množstva farebnej keramiky, aspoň pre mňa miesto #1

Golden Mount(Wat Saket)- toto sa tiež oplatí vidieť, ponúka panoramatické výhľady na Bangkok, prechádza sa tu veľa mníchov a na samotnom vrchole sa nachádza “zlatý vrch,” kde sa dá vyšliapať pešo, a kto chce, tak tam môže, na červené plátno, napísať svoje želanie

Khao San road- najrušnejšia ulica plná “backpackerov”, barov, suvenír shopov a street food stánkov

Lumpini park- zelené pľúca Bangkoku, kde sa dá ísť zabehať, zacvičiť na všelijako vyzerajúcich cvičiacich strojoch, alebo si zobrať vodný bicykel a prešliapať miestne mini jazero

Skybar- chceli sme vyskúšať skybar, tak sme si vybrali jeden blízko ubytka a za tretinové ceny

Jedlo

Jedna fantázia. Určite treba vyskúšať najväčšiu

Thajskú klasiku

Pad Thai (ryžové rezance s mäsom)- opečené ryžové rezance s mäsom, chilli, arašidmi, zeleninou a limetkou

Green, red a yellow curry- zelená, červená alebo žltá karí omáčka, ochutená kokosovým mliekom, spolu s ryžou ako prílohou

Tom Yam (polievka)- toto jedno sme popravde nestihli, ale vraj patrí medzi stálice miestnej kuchyne

Mango sticky rice - lepkavá ryža s mangom a kokosovým mliekom

Pivo Chang

Doprava

V Bangkoku sú možnosti prepravy nasledovné: loď, mototaxi, taxi, bus, metro, skytrain, tuc-tuc.

Mototaxi (motorka ako taxi) je vraj najrýchlejší spôsob, ako sa presúvať v Bangkoku. Cenu si treba dojednať vopred. V Thajsku musí mať každý jazdec a spolujazdec prilbu, či už na motorke alebo skútri.

Ak cestujete taxíkom, tak buď si treba cenu zjednať vopred, prípadne trvať na tom, aby si zapol taxameter. Ak taxameter nezapne, treba vystúpiť a nasadnúť do ďalšieho taxíka.

Tuc Tuc je zo všetkých dopravných prostriedkov najdrahší, no dá sa vyjednať aj o 50% nižšia cena, ak sa trochu vynasnažíte tlačiť na cenu.

Ubytovanie

Vo všeobecnosti platí, že v Bangkoku sa dá nájsť ubytovanie ľahko a za lacno. My sme bývali (cca 30 min. pešo od Grand palace) a noc nás vyšla 9,5 EUR/osoba v časti Charoenkrung road. Určite odporúčam, hľadať si prednostne ubytovanie spolu s klímou.

AKO TO CELÉ PREBIEHALO (veľa omáčky)

Cesta na plus zaujímavosti a tipy

Cestou tam sme sa riadili heslom “naokolo bližšie.” Leteli sme trasou Košice-Praha-Amsterdam-Bangkok. Nebola to najkratšia možnosť no zato najúspornejšia.

Na Bangkok som počula rôzne názory. Jeden, čo mi utkvel v pamäti bol, že pri tomto meste sú len dve možnosti, buď ho miluješ, alebo nenávidíš, nič medzitým.

Toto mesto je obľúbenou turistickou destináciu, o čom svedčí 11 mil. ľudí, ktorí ho ročne navštívia.

Bangkok je taktiež nazývaný “Benátky východu”. Je popretkávaný spleťou riečnych kanálov rieky Chao Phraya. V okolí mesta sa nachádzajú tzv. floating markets (plávajúce trhy), kde si priamo z loďky kupujete rôzne špeciality, ovocie, zeleninu atď. Na pevnine Chatuchak weekend market (víkendový trh) patrí k jedným z najväčších víkendových trhov vôbec.

Samotný Bangkok nesie svoje prvenstvo v tom, že sa jedná o najteplejšie veľkomesto s priemernou ročnou teplotou 31 Stupňov Celzia.

Ak má niekto v obľube festivaly a dôjde do Thajska v polovici apríla, tak zažije hlavne veľa, veľa vody. V tomto období sa totižto oslavuje thajský nový rok a festival nesie názov Songkran festival.* Ľudia sú nastúpení v uliciach, vyzbrojení vodnými pištoľami (priam delami), vedrami a nádobami s potravinovou farbou, mažú tváre okoloidúcim a lejú na nich hektolitre vody spolu s prianím šťastného nového roka. My sme to zažili a je to pecka.

V Thajsku si ľudia veľmi vážia svojho kráľa. Obrázky kráľa alebo kráľovskej rodiny vidno na každom kroku. Po smrti Pchúmipchona Adundéta, ktorý vládol úctyhodných 70 rokov, nastúpil v roku 2016 na trón jeho syn Maha Vajiralongkorn**Je neprijateľné poškodzovať, ničiť, či inak dehonestovať podobizeň kráľa a jeho rodiny, stúpnuť na bankovku, na ktorom sa nachádza jeho portrét, sa dokonca považuje za trestný čin.

Keď sme už pri peniazoch, zaujímavým faktom je, že na minciach sa nachádzajú mieste bangkokské chrámy a monumenty, ak by ste na dáke významné miesto pozabudli, stačí otvoriť peňaženku...

Day 1 (paláce, káble, pazúry a zlatý klinec programu- Durian)

Hneď po príchode nás ovalilo teplo a sparno. Z letiska sme si vzali Grab- je to obdoba Uberu a za 900 THB (cca EUR), až na naše ubytovanie. Ubytovanie v Bangkoku nie je problém nájsť, je ho v ponuke veľa, s čím je skôr problém, sú rozmery ubytovania, všetko je maličké, poväščinou sa jedná len o mini-chyžku s posteľou. My sme mali dokonca aj balkón, čo je, na miestne pomery, priam neslýchaný luxus. Srandujem :-)

Jediné, čo som na našom ubytku nechápala, bolo, že prečo je v kúpeľni tak vysoko zrkadlo, keď sú taký malý národ. Ja pri svojich 160 cm som potrebovala “hokedlík”, aby som si uvidela celú tvár. :-)

Po vybalení sa, sme sa vybrali na prvé skusy do ulíc. Po teple ťa, ako druhý ovalí všadeprítomný smog na cestách (nečudo, že min. 25% ľudí nosí na tvári rúška) a do tretice je to pach smetí na každom druhom rohu. Tie kurence, čo visia v street food stánkoch, ugrilované spolu s hlavou a pazúrmi, ťa nútia otočiť hlavu druhým smerom... všetko toto v konečnom dôsledku, nie je vôbec podstatné, zrazu sa ocitneš v úplne inom svete, vo svete ktorý ťa opantá hneď, ako sa staneš jeho súčasťou. To proste musíš zažiť.

V prvý deň sme nemali veľké plány, len sa trocha poprechádzať a ochutnať jedlo v Chinatowne (Yaowarat). Táto Čínska štvrť je plná pouličného jedla od výmyslu sveta. Na to, že si v Chinatowne, ti bude hneď jasné z čínskych znakov na stenách budov a bilbordov.

Teraz záležitosť durian. Jedná sa o tropické ovocie, ktoré je pre Thajsko veľmi typické. Čo je však na tomto ovocí iné je, že ma zvláštnu vôňu (priam pach) a rovnako zvláštne chutí. Prirovnala by som ho k mangu, len je viac krémové a trochu ako po záruke :-). V stánku som si preto objednala sticky rice (lepkavá ryža) spolu s kokosovým mliekom, kondenzovaným m liekom a kúskami durianu na vrchu. Podľa mňa, super jedlo, no keď som dala ochutnať Dominike, tá hneď obratom hľadala s vypleštenými očami kôš, kde by mohla “fajnové”sústo, vypľuvnúť. Veru, nie každému to sadne.

Day 2 (všade číha Wat)

Na ďalší deň ráno sme sa vybrali, dať si dobre osvedčenú kávu do Starbucksu. Cestou sme stretli pána, ktorý sa zaujímal, že odkiaľ sme a ako sa nám pozdáva Bangkok. To sme ešte netušili, že ho v ten deň ešte raz stretneme a budeme potrebovať jeho pomoc.

!! Pozor na miestnych (poväčšine taxikárov), ktorí ti budú tvrdiť, že ten a ten chrám, alebo to a to miesto je v daný deň zavreté. Nie je to pravda, na vlastnej koži sme zažili, že taxikár tvrdil, že miesto, , na ktoré sme chceli ísť, je z bezpečnostných dôvodov zavreté v daný čas, ale že nám miesto toho, vie ponúknuť výlet na Floating market (plávajúci trh), a potom nás vezme cestou naspäť do toho chrámu, kde sme mali namierené. Zapýtal si za to, dosť vysokú sumu, aj keď na floating market sme popravde chceli ísť. Tak sme teda, povedali nie, že nám stačí, ak nás vezme do chrámu, ktorý bol, samozrejme, v danom čase otvorený.

Ďalšieho, takéhoto “obchodníka”, sme stretli cestou do najväčšieho lákadla v Bangkoku Grand palace (Veľký palác). Postával na ulici, a keď sme prechádzali okolo, núkal nám obleky šité na mieru (najlepšie a najkvalitnejšie v meste). Keď sme mu povedali, že hľadáme prístav, lebo sa chceme dostať ku Grand Palace, ponúkol sa, že nás tam odprevadí, že je to len kúsok pešo. Loďou sme chceli ísť preto, lebo ako už bolo raz spomenuté, v Bangkoku je to najlacnejší dopravný prostriedok zo všetkých. Tak sme teda šli. V prístave nám miestny pracovník ponúkol “výletík”, za 2500 THB (70 EUR) na osobu, po hlavných chrámoch pri vode. Niektoré sme ani nechceli vidieť, takže sme odmietli. Cenu napokon spustil na 1800 THB, ale my sme sa nedali. Pán “obchodník”, s ktorým sme došli, len v tichosti krivil tvár, že mu nevyšiel “kšeft”.

Opäť sme sa motali ulicami mesta a hľadali ďalší prístav, kde by sme si mohli vziať orange express. Zrazu sa spoza rohu vyrúti pán policajt, ktorého sme stretli už ráno. Stretnúť náhodného okoloidúceho 2x za deň v 8 miliónovom meste, je mega náhoda. Opýtali sme sa ho teda na ten Orange Express a dal nám info, že na určitých úsekoch je rekonštrukcia a odporučil nám miesto, kde by to už malo byť v pohode, sa preplaviť loďkou. Avšak opäť sme mali šťastie na “lacné boat tours”, kde nám už síce ponúkali výlet za 1200 THB, ale nakoniec sme sa rozhodli ísť tuc-tucom, zjednali cestu za 500 THB a odviezli sme sa ku Grand Palace.

Do paláca vás nepustia v krátkych nohaviciach alebo odhalených ramenách. V obchodoch oproti však požičiavajú nohavice-háremky a šatky kolo pásu za 100 THB, kúpiť sa dajú za 150 THB (cca 5 EUR). Pri pokladni sme za vstup platili 800 THB na ich oficiálnej stránke som našla info, že ak si kúpiš lístok online 24 hodín vopred, tak to stojí 500 THB, asi lepšia alternatíva.

Z toho, čo Grand palace ponúka, zostanete v nemom úžase, architektúra, zdobenie a dôslednosť v každom detaile má svoj wow efekt. Výhodou je, že v rámci vstupného sa dostanete aj do Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaew) kde tróni 66 cm mini Budha, ktorý je vytesaný zo smaragdu.

Z Grand palace je to už len na skok do Temple of the reclining Budha (Wat Pho). Aj tu platí, že sa treba zahaliť, v opačnom prípade na vás bude SBSkár kričať: ,,No, no, sexy, sexy.”

Táto 46 metrov dlhá socha zachytáva Budhu v posledných momentoch jeho života. Je zážitok vidieť túto monštróznu sochu naživo. V chráme sa dajú kúpiť drobné mince a miestni ich potom hádžu do kovových nádob umiestnených napravo.

Našou poslednou zastávkou bol Lumpini park. Za 80 THB na hodinu (40+40 THB záloha) sa dajú požičať vodné bicykle-labuťky a môžeš sa “pobicyklovať” na celkom veľkom jazierku. Ruky, ale radšej ďalej od vody. Plávu tam totiž dobrých 150 cm dlhé varany.

V parku bolo kopec bežcov, ľudia tam cvičili na “sťaby na kolene zbitých” posilňovacích strojoch, tety hneď vedľa nacvičovali tanec s mečmi :-), príjemné to miesto.

View this post on Instagram

Wat Arun #watarun#bangkok#skyhigh

A post shared by Radoslava Dobrova (@radoslava_dobrova) on

Day 3 (Bankok zdola/zhora a najrušnejší spot plný ruksakov)

Na ďalší deň sme sa vybrali pozrieť si Temple of the Dawn (Wat Arun). Táto stavba je pomenovaná po indickej bohyni Arune, bohyni úsvitu. Chrám je z porcelánovej mozaiky a nachádza sa hneď pri rieke Chao Phraya. Najkrajší pohľad, napriek názvu, sa ti však naskytne z východnej strany rieky počas západu slnka. Keď sme War Arun navštívili my, tak sa dalo dostať len na prvé poschodie, dosť smola, ale oplatilo sa.

Cez park sme sa prešli k rieke opäť skúšať šťastie s vodnou prepravou, no náš vytúžený orange express sme konečne našli asi po 20 minútach hľadania (nevedeli sme sad dopátrať nikoho zodpovedného), no nakoniec sme, predsa len našli tetu v oranžovom tričku a mohli sme sa zviesť za vysnívaných 15 THB, kooonečne! Na loďke sme boli ako sardinky, počet ľudí výrazne prevyšoval kapacitu, neviem, možno sme len nemali šťastie. Tak sme sa, teda zviezli 3 zastávky a viac než happy sme z loďky vypochodovali na pevninu.

Ešte nás čakal Golden Mount(Wat Saket) budhistický kláštor, ktorý bol kedysi považovaný za najvyšší vrchol Bangkoku. Z toho zlatého vrchu je krásny výhľad na celý Bangkok. Spolu s hlasmi modliacich sa mníchov prechádzka na tomto mieste je vskutku spirituálnym zážitkom.

Rozhodli sme sa vyskúšať iný extrém. A tak z miesta duchovného pokoja sme sa presunuli na Khao San road, miesto turistického bohemizmu. 1 km dlhá cesta je lemovaná barmi, stánkami s pouličným jedlom (v ponuke napr. grilovaný krokodíl, grilované škorpióny/tarantuly/šváby), masážnymi salónmi, obchodmi so suvenírmi a kývajúcimi živými pútačmi s tabuľkami na free shot, happy hour free beer a podobne. Je to doslova Mecca väčšiny backpackerov (batôžkárov), ktorí túžia po lacnom ubytovaní v hosteloch.

Z Bangkoku sme nechceli odísť bez toho, aby sme vyskúšali aspoň jeden Sky bar. Väčšina tých najvychytenejších je neskutočne predražená. Tak sme radšej stavili na to, čo bude blízko a za lokálnejšie ceny a nakoniec aj našli. Skybarov je v ponuke celkom dosť, stačí vygoogliť.

Na ďalší deň sme si robili veľké plány, ako pôjdeme zrána na raňajky a hneď na to na masáž, ktorá je určite jedna z top miestnych vecí, ktoré treba vyskúšať. Check out sme mali až o 12, takže kooopec času. Čo čert nechcel, samozrejme sme všetci štytia zaspali a zobudili sa asi o 11:45. Zaručene sme trhli rekord o najrýchlejší check out v histórii.

O pár hodín neskôr sme leteli smer Phuket- južná časť Thajska, ale o južných ostrovoch, až nabudúce. :-)

Plusy a mínusy

Good-dobré (ok)

- orientácia v meste je úplne v pohode, boli sme upozornení, že tam a tam je ťažké trafiť aj s google

maps, nám sa to nestalo ani raz

-stále sme sa cítili bezpečne, okrem prepravy tuc-tucom :-)

- doprava je v Bangkoku dosť premakaná

Bad-zlé (nie ok)

- kde-tu páchnuce smetie na ulici

- zákaz pitia alkoholu v čase 14-17 v reštauráciách, zákaz predaja alkoholu vo večierkach po 23 hodine

- taxikári vám budú tvrdiť, že daný chrám je zavretý a ponúknu vám inú “výhodnú” alternatívu

Ugly- škaredné (oči bolia)

-káble na ulici, neorganizované čierne chuchvalce sú ako päsť na oko

- grilované kurčatá v celku aj s hlavou a pazúrmi

- príliš veľa smogu a palivových výparov

Perfect- perfektné (wow)

- chrámy sú no. 1, či už krásou alebo tým, ako sa o nich vzorne starajú

- Thajci/Thajčanky nikdy nestrácajú nervy, aspoň my sme nevideli, že by miestny voči niekomu zvýšil hlas

- sú prirodzene nápomocní, keď nám nešiel naštartovať skúter, hneď 1-2 pribehli, aby nezištne pomohli

Zdroje

* https://ohfact.com/interesting-facts-about-bangkok/

** https://www.topky.sk/cl/13/1592883/Burliva-vizitka-noveho-thajskeho-krala--Stovky-mileniek--klastor-a-neskutocne-bohatstvo

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu

Chceš vedieť, keď radoslava.dobrova pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.