18.6.2019 14:07

Potulky po krásach Slovenska 27

Trenčiansky Hrad – hlavné sídlo Matúša Čáka, pána Váhu a Tatier

Ahojte,

Opäť vám prinášam tip na pekný a zaujímavý výlet. Tentokrát do jedného z najznámejších hradov na Slovensku. Otváracie hodiny sú nasledovné :

Máj – September od 9:00 do 19:00

Posledná prehliadka je o 17:30

Október – Apríl od 9:00 do 16:30

Posledná prehliadka je o 15:00

Cesta na hrad

Máme šťastie a dá sa nám zaparkovať v centre pri pešej zóne. Tá je v Trenčíne z časti úplne vynovená a hlavne Mierové námestie stojí za prechádzku.

Už z námestia je pekne vidieť hrad aj s opevnením.

Na mierovom námestí sa nachádza aj odbočka k hradu. Stačí vyjsť niekoľko schodov prejsť asi 50m po chodníku a prichádzate k dvom vežičkám, z ktorých jedna je zároveň Kasa.

Otváracie hodiny som spomenul v úvode článku avšak je tu viacero variant okruhov, podľa toho čo všetko chcete vidieť .

Celý rozpis máte v priloženej fotke. Dodám len, že prehliadky so sprievodcom začínajú každú pol hodinu a trvajú cca 45 minút.

My si vyberáme okruh B nech to máme komplet .

Hrad

Vydávame sa teda pomaly na dolné nádvorie. Tu sa nachádza Kasáreň do ktorej sa dá vojsť a pozrieť si nejaké výstavné exponáty. Na výhliadke je Studňa lásky, ku ktorej sa viaže legenda. Delová bašta s delom. Hladomorňa .

Stánky s nápojmi a suvenírmi, a to všetko v malom upravenom lesíku. My pokračujeme po cestičke do horného nádvoria.

Tu sa nachádza tiež malá výhliadka a pekný záber na hrad .

Odtiaľto vidno, že hrad ešte nieje úplne celý sprístupnený. Pracovníci makajú aj v nedeľu na sprístupnení južného opevnenia hradu. Dostávame sa do hlavného nádvoria kde nám začína prehliadka. Samozrejme vám ju nebudem celú opisovať, to treba zažiť . Spomeniem však, že navštívite Letnú vežu, Rotundu, ktorá bola najstaršou murovanou častou hradu. Zápoľského palác, Ľudovítov palác a Barborin palác. Súčasťou prehliadky sú samozrejme aj vystavené rôzne exponáty a dozviete sa zaujímavosti o hrade a jeho histórii.

Asi najväčším lákadlom je samozrejme Matúšova veža .

Na ňu máte prístup aj keď si nezaplatíte sprievodcu. Je to ozaj nádherná výhliadka vo výške cca 320 m n.m . Krásne vidno Vršatecké bradlá aj pútnické miesto Skalku a samozrejme mesto Trenčín ako na dlani.

Ako som už spomínal prehliadka trvá cca 45 minút ale po nej sa môžete pohybovať po sprístupnených častiach hradu koľko chcete v okruhu A čiže nie ste nijako časovo obmedzovaný.

Vedeli ste že? Určite mnoho z vás vie, že na skale na ktorej sa hrad nachádza je vytesaný nápis o víťazstve rímskej légie, ktorá tu táborila nad germánmi. Toto miesto sa nazývalo Laugarício. Preklad nápisu je : Víťazstvu cisárov, vojsko, ktoré táborilo v Laugaricione, 855 vojakov druhej légie. Vyhotoviť dal Maximianus, legát druhej légie Pomocnej

Ak si tento nápis chcete ísť pozrieť osobne, stačí ísť na koniec pešej zóny do hotela Elizabeth. Tu sa spýtajte na recepcii a radi vás tam navigujú.

Tip : Ak máte čas a chuť, odporúčam navštíviť aj trenčiansky lesopark Breznica, ktorý sa nachádza z južnej časti hradu.

Do hradu sa dá dostať aj odtiaľto, čiže si spravíte taký okruh a nemusíte sa vracať tou istou cestou k autu. Navyše je tu ozaj príjemný prírodný tieň, ktorý poteší najmä v letných mesiacoch.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.