3.8.2019 17:42

Potulky po krásach Slovenska 29

Lietava – nikdy nedobytý hrad na okraji Súľovských vrchoch

Ahojte,

Opäť vám prinášam ďalší tip na výlet. Tentokrát som navštívil hrad neďaleko Žiliny - Lietavu. Majestátny hrad, ktorý patrí do trojuholníka hradov v Súľovských vrchoch ( Lietava, Súľov, Hričov). Do obce Lietava sa dá dostať najlepšie cez Žilinu. Ja som sa však obával zápchy, a tak som si vybral cestu cez dediny. Rozhodne túto variantu neodporúčam. Cesta medzi obcami Brezany a Lietava pripomínala skôr tankodrom ako cestu a mal som čo robiť, aby som tadiaľ prešiel. Cesta je v pohode ak máte auto s vysokým podvozkom, ale aj tak je to katastrofa.

Cesta na hrad

Na hrad sa dá ísť troma cestami. Z obce Lietava, z parkoviska medzi obcami Lietava a Lietavská Lúčka alebo z obce Lietavská Svinná – Bobkov. Podľa mapy sú všetky tri cesty približne rovnako dlhé.

My parkujeme pri obecnom úrade v obci Lietava, a tam sa začína naša cesta k hradu. Prvých cca 500m sa ide po asfaltke, ale potom nás čakala už len cesta bukovo- smrekovým lesom.

Nie je to žiadne namáhavé stúpanie, pretože sa nejde priamo do kopca, ale po obvode kopca na ktorom hrad leží. Prakticky celý čas nám les robil tieň, takže ani veľké teplo nie je problém.

Prechádzkovým tempom sme sa na hrad dostali za 50 minút.

Hrad

Hneď pred hradom nás čakal nádherný výhľad na okolie a vrcholky Súľovských skál. Nakoľko od vstupu do lesa hrad nevidno, jeho veľkosť si uvedomíte až pred vstupom doňho. Vchádzame cez vstupnú klenbu na dolné nádvorie.

Na obnove hradu sa usilovne pracuje, čiže občas vidno lešenie, ale hrad tým na dojme nič nestráca. Vysoké hradné múry vzbudzujú rešpekt. Presúvame k bývalej hradnej veži, ktorá dnes slúži ako možnosť na opekanie. Prechádzame cez hlavnú bránu na hlavné nádvorie.

Rešpekt z vysokého opevnenia sa nestráca ani tu. Dostávame sa ku schodom, ktoré vedú na najvyšší prístupný bod v areáli. Opäť sa tu črtá nádherný výhľad na okolitú prírodu. Tu je možnosť vidieť autá parkujúce na parkovisku z druhej strany, čiže medzi obcami Lietava a Lietavská Lúčka. Aj keď sa už nachádzame pomerne vysoko, stále treba pozrieť hore ak chce človek vidieť vrch citadely.

V hrade sa nachádza aj bufet a obchod so suvenírmi. Táto miestnosť je krytá a poskytuje tak ochranu ako pred slnkom, tak aj dažďom. Nachádza sa tu aj malá expozícia histórie hradu. Vstup je na báze dobrovoľného vstupného. Určite sa oplatí si ju pozrieť.

Dozviete sa tu aj zaujímavosť o hradnej studni, ktorú ste mali možnosť vidieť pred vstupom do bufetu. Cez túto miestnosť sa dá vyjsť na malú terasu, kde sa dá dobre posedieť a v prípade pekného počasia si vychutnať slnečné lúče.

Hrad je veľmi pekne udržiavaný a už teraz vidno tú premenu zo zrúcaniny na pekný obnovený hrad.

Veľkou devízou je jeho poloha. Z každej strany sú pekné výhľady a dobrá viditeľnosť do diaľky.

Zaujímavosť : Na hrade som si všimol veľmi peknú vec. Na streche jednej miestnosti pri vstupe je vysadená zeleň.

Veľmi sa mi táto myšlienka páči. Možno inšpirácia a hlavne ukážka ako sa dá vytvoriť zeleň aj na kamennom hrade.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.