Máme z práce radosť?

Ja osobne mám to šťastie, že moja práca je pre mňa zároveň aj "hobby". Môžete si to však povedať aj VY?

Začneme teda pekne od začiatku.

Kde sa to vlastne celé pokazilo? Veď už ako malé deti sme my sami vedeli, čomu sa chceme v živote venovať, čo chceme robiť a čo túžime dosiahnuť.

Lenže to boli roky, kedy sme si ani len nedokázali predstaviť, že to vôbec nebude podľa našich predstáv!

Áno, je to smutné, obzrieť sa späť a netušiť, ako sa to celé mohlo pokaziť a vyvynúť tak, ako sme si vôbec nepredstavovali. No stačí sa pozrieť hlbšie a presnejšie, vďaka čomu pomaly, ale isto zistíme, kde sa stala tá povestná chyba.

Keď sme boli malí, mali sme otvorené srdcia i mysle a presne sme vedeli, kam sa bude náš život uberať. Teda, presnejšie, kam túžilo celé naše bytie, aby smeroval...

A vtedy to prišlo!

K niekomu z nás hneď, ku ostatným postupne a neskôr, ale PRIŠLO TO!

Okolie, naši najbližší, učitelia, priatelia... Postupne nás každý naokolo začal zosekávať, ako sa nemôžeme venovať tomu a tomu, pretože to je ťažké a iba málokomu sa to podarí.

Začali sme na každom kroku počúvať, že také zamestnanie bude pre nás o dosť lepšie, aj si viac zarobíme, než keby sa vydáme našou cestou. Toľko nás „usmerňovali“ do ich bubliny, až sa im podarilo dostať tam aj nás.

A v tomto štýle to išlo a pre niektorých to tak ide celý život.

PRESNE!

Vždy sa nájde niekto, komu nevyhovuje, že vyliezate z ulity bezpečnosti a priemernosti. Hlavne, ak cítite, že vás niekto nechápe, ba až priam na vás ide útočiť, nevysvetľujte mu nič, lebo on si pôjde aj tak svoje.

Ako raz povedal jeden múdry človek: „Nikdy sa nehádajte s hlupákom, stiahne vás na svoju úroveň a tam vás prebije skúsenosťami“. Radšej si choďte to svoje vy! Pretože takýto ľudia budú mať milióny výhovoriek, prečo sa to nedá.

Avšak vy si verte, buďte silní a nájdete tak miliardy spôsobov, ako sa to DÁ! A preto pridám ešte jeden citát: “Ak nemôžeš lietať, tak bež. Ak nemôžeš bežať, tak kráčaj. Ak nemôžeš kráčať, tak sa plaz. Ale nech už robíš čokoľvek, tak sa stále hýb vpred. ” – Martin Luther King Jr.

Na výslnie, kam sa ľudia dostali, vedie ťažká a náročná cesta. Na ňu musí mať človek odhodlanie, disciplínu, vytrvalosť, musí prebrať zodpovedosť na seba, a každé zlyhanie či pád brať ako pevnú súčasť cesty, pretože tak to je.

A každý, komu sa to nepodarilo, lebo nevytrval, alebo ešte horšie, ani sa o nič nepokúsil, vás bude neustále presviedčať, že to nadokážete ani vy. Veď je také ľahké povedať, že to všetko je len pre vyvolených... a je také jednoduché sa len celý život sťažovať niekde v krčme pri pive...

No zdvihnúť svoj zadok a začať na sebe pracovať a niečo robiť, to nie je nikomu po chuti.

Možno si občas hovoríte, že keď nás nechcú podporiť, aspoň nech nás netahajú dolu. Ale to proste len musíte prekusnúť a stáť si pevne za svojim! Inak zlyháte tiež! ZNOVU A ZNOVU! A tie zlyhania, zmarené pokusy i ľudí, ktorí nežijú azda od svojich 20-tich rokov vidíme doslova všade.

Celé naše blízke okolie s nimi i s nami manipulovalo, aby sme boli pretvorení na ich obraz. Nepíšem, že každý z vás tak dopadol, ale väčšina určite.

Preto sa obklopujme ľuďmi, ktorí majú rovnaké záujmy ako my. A verte, že takých ľudí nájdete obrovské množstvo.

Hovoríte si, že to nie je jednoduché a máte pravdu.

Avšak, ono to predsa jednoduché je. Akurát na začiatku musíme zmeniť naše myslenie, aktivity i ľudí, s ktorými sa stretávame.

Keď vás niekto zosekáva, alebo je na váš vkus príliš negatívny, jednoducho takých ľudí nechajte ísť svojou vlasnou cestou a vy si takisto choďte tou svojou.

Je jasné, že ako deti moc nemôžeme opustiť isté okruhy ľudí a veľa krát nám je v mladom veku zakazované to či ono. Niekedy kôli ťažšej rodinnej situácií, inokedy kôli rodičom, ktorí sú takí a onakí.

Avšak, nemôžeme celý život len vyplakávať a vyhovárať sa na druhých. Pardón, môžeme. Veď väčšina ľudskej populácie to robí.

No keď nechceme byť ako väčšina, jednoducho musíme zobrať zodpovednosť do vlastných rúk a musíme začať poriadne makať!

To, či vytrváme, je potom iba na nás.

Iste, keď začnete vytŕčať z davu, príde to, že vás opäť začnú druhí zosekávať, budú na vás hovoriť rôzne nepekné veci i písať vysmievačné či horšie komentáre. Ale to sú veci, ktoré treba jedným uchom zobrať a hneď tým druhým vypustiť.

To, čo o vás hovoria iní, nie je absolútne vaša vec. To, čo je však iné, je konštruktívna kritika. nás dokáže lepšie nasmerovať, poupraviť a nám nadhľad, aby sme sa vedeli vyvarovať zbytočných chýb.

Ale čistá kritika a "hejty“, to len odbíjajte od seba a netrápte sa tým, pretože zmorení z toho budete len vy, nie tí, ktorí to o vás hovoria alebo píšu.

Musíte sa naučiť mať veci na saláme...na háku!

Ale o tom potom. Dnes si poďme rozanalizovať sami seba.

Takže na záver otázky pre vás. K nim budete potrebovať pero, papier, úprimnosť, seba a prázdnu miestnosť. Nech sa páči, tu sú otázky:

-Ste spokojní so svojím životom?

-Napĺňa vás vaša práca?

-Žijete spokojný a šťastný život, po akom ste vždy túžili?

-Čomu by ste sa chceli venovať?

-Čo vás baví?

-Pri čom strácate pojem o čase?

-Je vaše okolie pre vás podporné, alebo skôr proti vaším víziám a plánom?

-Dokážete si nájsť denne aspoň trochu času na seba a svoje veci?

Toto bolo iba pár otázok, kľudne si doplňte ďalšie a pracujte aspoň 10 minút so sebou. Verte, ten čas sa vám vyplatí.

Pokračovať budeme v ďalšom článku, zatiaľ pracujte s týmto a s otázkami vyššie.

Na záver už iba doplním pár otázok, na ktoré si odpovedajte najbližšie dni, kým príde medzi nás nový článok:

-Kam sa chcete uberať?

-Kde sa vidíte o 10 rokov?

-Aký je váš život o 5 rokov?

-Čo chcete dosiahnuť?

-Čím chcete prispieť tomuto svetu?

Napíšte si do detailu, ako vyzerá váš deň o 10 rokov, od zobudenia až po chvíľu, kedy si lahýnate naspäť do postele a idete spať.

Napíšte všetky detaily dňa, ako by mal o 10 rokov vyzerať váš ideálny deň. Spíšte všetky pocity, ktoré zažívate. A hlavne, píšte pozitívne, v prvej osobe, v prítomnom čase a so všetkými vôňami, chuťami i farbami, ktoré vidíte.

Presne toto cvičenie robím vždy na začiatku roka i druhého polroka vďaka skvelému diáru The Žurnal, ktorý si viete zaobstarať na tejto stránke: https://shop.thezurnal.sk Pracujem s ním už dlhé roky a som nadmieru spokojný:)

Ďakujem za váš čas. Ak sa vám článok páčil, dajte mu like. Ak vám pomohol, zazdieľajte ho medzi ostatných aby pomohol aj ďalším. Ešte raz vám ďakujem a prajem vám nádherný čas:)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Animátor voľného času, ktorý sa rád blázni, fascinuje ho detský svet a snaží sa učiť od týchto "malých" stvorení všetko, čo sa len dá. Zároveň tvorí programy na aktívne vyplnenie voľného času pre všetky vekové kategórie i pre všetkých. Pracuje na sebe každý deň aby stále napredoval a bol vždy lepším, než bol včera:)

Chceš vedieť, keď Frederik Šmýkal pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.