20.8.2019 14:06

Ako riešiť strach z cudzích ľudí?

Ste dohodnutý s kamarátom, že pôjdete večer von, no keď Vám zavolá, že sa k Vám nečakane pripojí niekto neznámy, máte chuť zdrhať? Už viac NIE!!!

Nikdy som nepatrila medzi zhovorčivých a nebojácnych ľudí prekypujúcimi sebavedomým. Možno za to môže pár vecí, ktoré k tomu v minulosti prispeli, ale určite to nie je len tým. Vždy som bola taká. V niektorých situáciách je to nepríjemné, chcete niekam ísť, niečo vybaviť, ale nemôžete pretože sa "hanbíte". Možno to nie je ani klasická hanblivosť ako taká, no bojíte sa danej udalosti, máte jednoducho pocit, že sa strápnite. Čo robiť v takých situáciách, keď Vám Vaše vnútorné nesmelé ja kazí život? Pre každého je odpoveď možno iná, pretože záleží na tom, ako ďaleko sa u Vás tento stav až dostal. Väčšinou sa to prejavuje tak, že máte strach nadväzovať nové kontakty, spoznávať nových ľudí a v spoločnosti ste väčšinou ticho.

Spontánnosť!

Dôležitým krokom, ako toto prelomiť, je začať robiť veci úplne spontánne. Totiž, keď nebudete o tom dopredu vedieť, nebudete mať dostatok času sa začať zbytočne báť a nakoniec necúvnete. Prijímajte spontánne návrhy Vašich priateľov a rodiny, pri ktorých máte možnosť spoznať nových ľudí. Navrhnite niečo sami, čo Vás len na chvíľu napadne. Neplánujte si veci príliš dopodrobna. Ide o to že aj keď sa toho bojíte, musíte to aspoň raz skúsiť aby ste prelomili tú bariéru a najlepšie je urobiť to spontánne, bez premýšľania.

Určite nechcete aby Vám Vaša fóbia bránila v istých veciach, ktoré by ste chceli robiť. Viem to podľa samej seba. Stačí začať v malom množstve. Oblečte si niečo, čo sa Vám páči, ale kvôli nízkemu sebavedomiu to nenosíte. Postavte sa pred zrkadlo, nájdite si na webe fotku človeka podobnej postavy v podobnom outfite, kde vyzerá dobre a povedzte si, vyzerám super, prečo by som nevyzerala ako tá/ ten na fotke?

Pozerajte YouTube!

Neviem či som v tomto jediná na svete, ale hádam to má podobný efekt aj na Vás. Nájdite si hocijaké video nejakého youtubera, ktoré Vás zaujíma a je na ňom dotyčného skoro stále vidno. Sledovaním môžete nadobudnúť pocit, že chcete robiť niečo podobné pretože youtuberi sú výreční a nemajú problém, keď ich sledujú tisícky ľudí. Dopadne na Vás efekt jeho sebavedomia, tým pádom sa ako keby počas sledovania sčasti prenesie jeho sebavedomie na Vás a budete mať chuť vystupovať sebavedomo ako on.

Bez mailov.

Toto je síce malý krok, ale hlavne na začiatku môže naštartovať celý proces. Ak vo vybavovaní a v komunikácii s cudzími ľuďmi preferujete maily, napríklad pri kúpe niečoho, zmeňte to!! Zvoľte radšej hovor cez telefón, takto budete viac v kontakte s dotyčnou osobou a pomôže Vám to vyvinúť si pozitívny vzťah ku komunikácii.

Držme si teda palce, nech spoločne strach z bežných vecí prekonáme. Už viac nehľadajme výhovorky typu prečo nie my, prečo nemôžme niekam ísť s podobne. Nedovoľte tejto sociálnej fóbií ovládať Vás!! Zatočte s ňou!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Monii pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.