2.9.2019 21:02

Potulky po krásach Slovenska 31

Banská Štiavnica – čarovné mesto plné histórie a romantiky ( 1.časť)

Ahojte,

Na konci prázdnin sa mi podarilo vybehnúť na pár dní za poznávaním Slovenska do Štiavnických vrchov, a teda konkrétne do Banskej Štiavnice. Mnohými chválenú slovenskú destináciu sa mi konečne podarilo navštíviť a Vám prinášam dvojdielny blog o tom, prečo by ste sa sem mali vydať aj vy. V prvej časti vám v skratke predstavím mesto, jeho vznik a bližšie vám opíšem Kalváriu a Banku lásky.

Mesto

Banská Štiavnica sa nachádza v strede Štiavnických vrchoch a je to asi najznámejšie banícke mesto na Slovensku. V týchto miestach sa niekedy nachádzal stratovulkán, vďaka ktorému sa tu nachádzalo množstvo nerastných surovín, a to najmä zlato a striebro.

Mesto samotné je postavené na okraji tejto kaldery. Prvá písomná zmienka o ťažbe pochádza už z roku 1217. Najväčší rozmach baníctva začína však v 17. storočí. V 18. storočí, keď baníctvo zažíva krízu kvôli komplikáciám so spodnou vodou, sa začína stavať na tú dobu revolučný systém tajchov. Tie dnes slúžia na rekreáciu. V roku 1994 sa v Banskej Štiavnici končí ťažba aj celé toto priemyselné odvetvie.

zdroj: Slovago.sk

Vedeli ste že? Banícku krízu sa podarilo prekonať vďaka Matejovi Kornelovi Hellovi, Samuelovi Mikovínimu a Jozefovi Karolovi Hellovi, ktorísa zaslúžili za výstavbu systému tajchov, ktoré slúžili na odčerpávanie vody z baní?

V meste sa nachádza aj krásne Námestie Svätej Trojice, Starý hrad, Nový hrad,

Slovenské banské múzeum, Piargska brána,Banské múzeum v prírode, dve stredné školy a mnoho ďalších zaujímavostí.

Piargska brána ( v rekonštrukcii)

Kalvária

Asi najväčšou a najnavštevovanejšou dominantou tohto mesta je unikátna Kalvária nachádzajúca sa na kopci Ostrý vrch. Komplex 22 sakrálnych stavieb, Božieho hrobu a 3 kostolov. Komplex sa budoval v rokoch 1744 – 1751, teda za čias vlády Márie Terézie.

Parkovať sa dá takmer priamo pod kalváriou na parkovisku, kam Vás navedie šípka. Stačí prejsť pár desiatok metrov a cesta začína prvou stavbou. Celá cesta až po horný kostol je vlastne taká príjemná prechádzka.

Samozrejme, aj keď sa nezastavíte pri každej stavbe resp. na každom zastavení, určite sa zastavte v dolnom kostole.

Dolný kostol

Tu sa okrem zážitku dozviete aj nejaké zaujímavosti ohľadne rekonštrukcie a histórie. Dolný kostol bol kompletne zrekonštruovaný do terajšej podoby v r. 2013. To sa už nachádzate v polovici cesty a čakajú Vás už len schody do horného kostola, a teda na vrchol kopca.

Horný kostol

Horný kostol bol slávnostne dokončený minulý rok. V súčasnosti sa rekonštruuje tzv. stredný kostol, zábradlie a Boží hrob. Na vrchole Vás okrem kostola čaká aj nádherný výhľad. Ja som to mal s nádychom romantiky, keďže som stihol aj západ slnka. Ten výhľad je ťažko opísateľný. Celá Banská Štiavnica ako na dlani.

Vidno Starý aj Nový hrad, celé historické centrum aj Sitno. Kalvária je akýsi stred dávneho stratovulkánu, takže máte výhľad na celý okraj prstenca. Pre mňa to bol zaujímavý pocit vedieť, že sa nachádzam v pomyslenom strede sopky, ktorá pred niekoľko miliónmi rokov bola činná.

Možno si niektorí pomyslíte, že táto dominanta mesta je určená len pre veriacich. Určite sa ale nenechajte pomýliť. ja návštevu odporúčam úplne každému človeku, ktorý chce navštíviť krásny kus histórie dávnej aj nedávnej a každému, kto má aspoň trocha zmysel pre romantiku. Pri romantike ešte zostanem aj pri mojej druhej a hlavne nečakanej zastávke v Banskej Štiavnici.

Banka lásky / Dom lásky

Banská Štiavnica je okrem iného známa aj tým, že tu pôsobil slovenský spisovateľ a buditeľ Andrej Sládkovič. Tu v tomto meste, kde študoval na evanjelickom lýceu, spoznal aj svoju nenaplnenú lásku Marínu Pišlovú. Práve jej venoval najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete – Marínu. Banka lásky sa nachádza na námestí, priamo v dome, kde Marína vyrastala a žila väčšinu svojho života. Keď som počul, že ma čaká 50 minút zážitkovej expozície pregúlil som obe oči. Nakoniec som vychádzal nadšený. Počas prehliadky sa dozviete informácie nielen o básni, ale aj živote a príbehu Andreja a Maríny prostredníctvom hovoriacich obrazov. Uvidíte rukopisy veršov. Dostanete sa do Banky lásky, kde si budete môcť svoju lásku uchovať navždy.

Kedysi vchod do bane prerobený na banku lásky

Nakoniec si lásku môžete zmerať na láskomeri závere prehliadky. Ani sa nenazdáte a 50 minút Vám zbehne ako voda. Je to hlavne pre manželov a zamilované páry. Priznám sa, že aj keď som nezadaný, prehliadka ma dostala svojím spracovaním a myšlienkou.

Mali tam aj unikátne vydanie knihy : Ako rozumieť ženám (vtip)

Fotenie je dovolené len na určitých miestach, preto Vám sprostredkujem len pár záberov. O to väčší dôvod zažiť prehliadku osobne.Vstupné je pre dospelých 12 eur, pre mládež od 13-18r. je 10 eur, seniori a deti do 12r. zaplatia 8 eur. Rodina má možnosť zľavy.

Drevený Betlehem

Určite sa zastavte si pozrieť aj drevený Betlehem v centre mesta na ulici A. Sládkoviča. Zaberie vám to asi 15 minút a stojí to len 2 eurá.

Písali síce, že najväčší na Slovensku, ale podľa mňa v Rajeckej Lesnej je väčší.

To je z prvej časti blogu o Banskej Štiavnici všetko.

V druhej časti vám prinesiem opis výletu na vrch Sitno a jeho zachovalé hradisko, pohľad na tajch Počúvadlo, v skratke opis Nového hradu a jeden tip na záver.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.