Gruzínsko- krajina ohromujúcich veľhôr, chutnej gastronómie a dobrých ľudí

Krajina východnej Európy, ktorá má v podstate všetko, čo by mala dobrá destinácia svojim návštevníkom ponúknuť. Hory, more, slnko, dobré jedlo, príjemní ľudia- priam dokonalá kombinácia.
Taký obyčajný deň v rušných uličkách Chiaturi- na cestách tu ešte bežne nájdete v hojnom počte tieto štvorkolesové krásky

Ešte pred koncom leta sme spoločne s priateľom začali premýšľať o krátkej dovolenke, kde by sme si mohli užiť posledné dni voľna pred začatím semestra. Padlo niekoľko nápadov, ktoré sme následne ako správni moderní turisti preskúmali na internete, no a nakoniec u nás zvíťazila predstava spoznávania Gruzínska. Strávili sme tu príjemných 11 dní, počas ktorých sme prešli krajinu krížom krážom od východu na západ. Zažili sme ruch hlavného mesta, spoznali malé mestečká a dediny, miestnych obyvateľov a ich každodenný život, ochutnali úžasné národné špeciality, prešli pár túr v nadmorských výškach vyšších ako je Gerlachovský štít, okúsili teplotu Čierneho mora ale čo je hlavné-prežili sme cestovanie marštrutkami.

Chiatura- čerstvé ovocie a bábušky na každom kroku

Teraz by som Vám rada priblížila pár zaujímavých tipov a informácií, ktoré by sa Vám mohli hodiť v prípade, že by ste sa rozhodli navštíviť túto zaujímavú krajinu. Takže:

1. Gruzínsko je zatiaľ v podstate ešte málo známou destináciou, preto tu nenájdeš veľa turistov a väčšinu pamiatok a miest si tak užiješ bez veľkých davov a tlačeníc.

Pohľad na očarujúci Kazbek pri východe slnka

2. Na naše pomery je to veľmi lacná destinácia, kde dokážeš nájsť chutný obed pre dve osoby za 3-4€ alebo noc v hostely za 6€. Dávaj si však pozor na miesta, kde sa už turizmus pomaly prebúdza, pretože tam nájdeš mnoho stánkov so suvenírmi za nesmierne predražené ceny na gruzínske pomery.

Výhľad z ubytovania- jeden z tých lepších

3. Platí sa tu gruzínskym lari (GEL), pričom 1€ vychádza v prepočte na približne 3,26GEL. Svoje eurá ľahko zmeníš v zmenárňach, ktorých je v mestách mnoho alebo si vyberieš lari priamo z bankomatu. Poplatky za výber si skontroluj u svojej banky.

Fabrica v Tbilisi- starý prerobený komplex s čarovnou atmosférou obľúbený medzi všetkými vekovými kategóriami

4. V prípade orientácie sme využívali google maps, avšak párkrát nás moderné technológie zradili a preto odporúčame sledovať aj značenia, poprípade sa opýtať miestnych, ktorí vám vždy ochotne poradia. Neodporúčame sa spoliehať na navigáciu Sygic, ktorá má všetky názvy v gruzínskom písme a preto je pre cudzinca prakticky nepoužiteľná.

Pohľad z Holy Trinity Cathedral- Tbilisi

5. Počas nášho cestovania sme tu zažili výraznú jazykovú bariéru, pretože anglicky tu skoro nik nerozprával. Majú tu svoj vlastný jazyk- gruzínčinu, ale v prípade, že viete gavariť pa rúsky, by ste nemali mať problém. Ak však neovládate ani jeden z týchto jazykov, stále je tu možnosť komunikácie rukami-nohami. Nemusíte sa báť, domáci sú veľmi ochotní a milí, takže vás určite pochopia.

Výhľady v národnom parku Kazbegi

6. V rámci cestovania po krajine máte na výber viacero možností: požičanie auta, vlak, autobusy, mini autobusy známe ako marštrutky, taxíky alebo stopovanie. My sme vyskúšali stop, ktorý tu bol naozaj veľmi jednoduchý, ale úplne najviac sme cestovali marštrutkami. Ich veľkou výhodou je, že sú lacné, chodia skoro stále a sú veľmi praktické, pretože vám šofér zastaví na akomkoľvek mieste. Stačí len stáť pri ceste a zakývať. V prípade tranzitu z letiska v Kutaisi určite odporúčame marštrutku a ak máte dopredu objednané ubytovanie, šofér vás zavezie priamo na Vašu adresu. Nás to pre dve osoby vyšlo 10GEL, čo je približne 3€.

Juta- pre nás jedno z najkrajších miest počas cestovania Gruzínskom

7. Ak sa rozhodnete pre požičanie auta, dávajte si veľký pozor na cestách, pretože vodiči tu chodia neskutočne rýchlo a predbiehajú prakticky všade za všetkých okolností. Taktiež si dávajte pozor na zvieratá, ktoré sa voľne pasú v blízkosti ciest. Nám sa párkrát dokonca stalo, že sme sa vyhýbali kravám na diaľnici.

8. Gruzínsko nie je súčasťou európskej únie a preto si dajte veľký pozor na volania alebo využívanie internetu. Odporúčame si už priamo na letisku zakúpiť miestnu SIM-ku, ktorá je tu veľmi lacná. My sme si zakúpili SIM s 10GB internetom za približne 5€.

9. Pri potulkách krajinou vás pomaly na každom kroku bude sprevádzať nejaké zvieratko. Kravy, ovce, husi, prasatá či kone- realita na dedinách, ale aj v mestách. Najvýraznejšími „sprievodcami“ sú psi, ktorých je tu naozaj nespočetne veľa. Nemusíte sa ich však báť. Miestni tu so zvieratami žijú v úžasnej symbióze a žiadne zviera vám neublíži.

10. Gruzínsko je jednou z najbezpečnejších krajín sveta a kriminalita je tu prakticky nulová. Preto sa tu nemusíte obávať cestovať a taktiež pohybovať po mestách vo večerných hodinách.

Miestni mnísi

11. V prípade návštevy chrámov a kláštorov si počas leta nezabudnite zobrať aj dlhšie oblečenie, pretože je tu zakázané vstúpiť v krátkych nohaviciach alebo v sukni. Ženy by taktiež mali mať na hlave šatku. Našťastie v mnohých chrámoch na takéto veci myslia a bezplatne si tu dané šatky na zahalenie môžete požičať.

Katedrála Bagrati

12. Gruzínsko je krajinou známou aj pre svoju výbornú gastronómiu a víno. Určite sa zastavte v miestnych podnikoch a vyskúšajte jedlá ako Chačapuri, Chinkali, Lobio či iné národné špeciality a zapite ich fantastickým miestnym vínom. Nevynechajte miestne trhoviská, kde nájdete čerstvé ovocie, zeleninu, koreniny, orechy, syry a mäsové výrobky za skvelé ceny.

Národná špecialita Chinkali- zo všetkých gruzínskych jedál nám chutilo najviac. Chuťovo sú podobné našim pirohám a najčastejšie bývajú plnené mäsom alebo syrom
Trh v Kutaisi

13. Vo väčšine reštaurácií a kaviarní majú pri platení započítané dýško, ktoré sa najčastejšie pohybuje vo výške 10%.

14. Na internete sme našli odporúčania nepiť miestnu vodu a radšej si kupovať balenú. My sme však počas celého pobytu pili len vodu z vodovodných kohútikov a nemali sme žiadne tráviace problémy, takže kľudne vyskúšajte najskôr piť miestnu vodu, a ak by vám náhodou spôsobovala problémy, tak prejdite na balenú.

Gergeti Trinity Church a výhľad na okolité majestátne hory

Toto bolo pár praktických rád a skúseností, ktoré sme počas nášho krátkeho tripu naprieč Gruzínskom nadobudli. Dúfam, že budú pre Vás užitočnými. Ak náhodou rozmýšľate nad návštevou danej krajiny, tak určite neváhajte! Stojí to za to! :) Prajem Vám ešte krásny zvyšok dňa a ešte krajšie cestovateľské dobrodružstvá.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
16
Poslať správu
Mladá študentka z Oravy, ktorá miluje cestovanie, prírodu a pečenie všelijakých maškŕt od výmyslu sveta :)

Chceš vedieť, keď Michaela.Kuris pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.