26.4.2020 19:01

Chceš zažiť chuť špičkového streetfoodu? Vycestuj za ním do Coolňa Bistro v Senici.

Kamaráti vsadili na streetfood a vytvorili tak orginálný brand Coolňa. Porozprávali nám o nápade, o tom ako sa presunuli z prívesu do kamennej prevádzky a ako sa dostali na prvé priečky na eventoch.

Vyhrali oba slovenské Burger festivaly, no preslávení sú hlavne svojou kreatívnou streetfood kuchyňou. Na ich podnik nájdete na Facebooku a TripAdvisore výhradne len 5* recenzie. Písal o nich napríklad svetový magazín FORBES a pred ich stánkom nájdete často zástup ľudí. Za ich jedlom do Senice cestujú gurmáni zo Slovenska a Čiech ale i známi foodblogeri a na ich gastro eventy prichádzajú stovky návštevníkov.

Ako vznikla tá prvotná myšlienka, že vytvoríte dnes už jednu z najlepších streetfodových prevádzok?

S Rudym sme od výšky najlepší kamoši a myšlienka vznikla asi niekedy v roku 2014 pri pokeci na balkóne o 1 ráno. Pracovali sme v tej dobe ako manažéri pre česko-slovenskú sieť bistier. Základná idea bola mať vlastnú gastro prevádzku s niečim zaujímavým a poctivým. Čo si pamätám tak padli návrhy napríklad na fresh bar s čerstvými šťavami alebo hranolkáreň bez polotovarov. Keď sa nad tým zamyslím, chceli sme už od začiatku prevádzku zameranú na jednu konkrétnu vec. Nakoniec keď malo padnúť finálne rozhodnutie jeden z nás povedal burger a druhý hotdog, a tak vznikla v roku 2016 Coolňa Burgers&Hotdogs.

Názov je naozaj originálny, ale stále mám nutkanie sa opýtať prečo práve Coolňa?

Nad názvom sme dlhšie rozmýšľali a nakoniec sa tak nejako vymyslel sám. Na našu prvú akciu sme si prenajali stánok na vianočných trhoch, ktorý vyzeral ako kôlňa. Takto spätne môžem ale povedať, že nás dokonale vystihuje. Slovo Coolňa má v sebe domáckosť a regionálnosť (kúlňa = kôlňa po záhorácky) ako naše suroviny a dodávatelia. A tiež svetovosť a sexappeal (anglické slovo cool - svieži) ako naše jedlá inšpirované z cestovania.

Pre tých čo Vás náhodou nepoznajú, na čo sa Váš podnik zameriava?

Sme kreatívne streetfood bistro zamerané na čerstvosť a lokálnosť. Okrem nového bistra v Senici máme i pojazdnú kuchyňu, s ktorou jazdíme počas letnej sezóny na podujatia. Ďalej sa venujeme i usporiadavaniu rôznych akcií v Senici ako Cool Piknik v Senickom parku, FEST Cool Piknik - Festival pouličného jedla a remeselného piva, Oktoberfest a ďalších eventov prevažne zameraných na jedlo a relax prípadne dobročinné akcie.

Ste povestní svojimi pravidelnými špeciálmi, ako často sa u Vás objavujú?

Špeciál je u nás jedlo, ktoré nenájdete v našej stálej ponuke. Je to niečo hlavne pre tých, ktorý k nám chodia častejšie a majú našu stálu ponuku už objedenú alebo je pre tých čo si chcú pochutiť na niečom netradičnom. Tu sa snažíme inšpirovať svetovo známymi alebo slovenskými receptami a kombináciami surovín a upraviť si ich tak trochu po svojom. Momentálne ho meníme každý týždeň.

Vieš nám niektoré z nich predstaviť?

Človek u nás môže ochutnať pastrami, corned beef, konfitovanú kačku, Louisiana fried chicken, kura teriyaki, sezónne jahňacie, kančie, muflonie alebo napríklad niektorý z našich vegetariánských a veganských špeciálov. Najpopulárnejšie sú u nás ale naše pomaly pečené mäsá. Robíme trhané bravčové (pulled pork), pulled beef, trhané rebrá, brisket. Týmito jedlami sme sa boli inšpirovať na juhu USA kde je BBQ takmer kultom.

Povieš nám trochu viac o sezónnosti?

Pri špeciáloch sa často a radi riadime sezónnosťou. Keď je sezóna niektorej suroviny tak to má viacero výhod. Jednak je čerstvá a má v tú dobu najlepšiu chuť a jednak je za dostupnejšiu cenu a môžeme teda zákazníkovi ponúknuť zaujímavé a čerstvé jedlo za fér cenu. Sezónne špeciály spájame často i s tematickými akciami. Máme v Coolni napríklad Divinové hody, Kačacie hody alebo Chilli dayz. Keď je zase napríklad sezóna dyne, máme špeciálne dyňové žemle a vegetariánsky hokkaido burger.

Takže jedlám prispôsobujete i pečivo?

Áno. Tým, že sú naši dodávatelia regionálny a dobre sa poznáme, môžeme s nimi spolu vymýšľať nové veci, ktoré sú jedinečné. Máme špeciálnu receptúru našich žemlí, ktoré sú naozaj špičkové a extra maslové. V tých nájdete väčšinu našich streetfood jedál zo stálej ponuky. No a okrem toho mávame rôzne špeciálne žemle ako napríklad spomínané dyňové žemle, pekelné žemle s aktívnym uhlím, na Oktoberfest preclíkové, repové počas Halloweenu, žemle v tvare srdca na valentínske Love Dayz, New England style pečivo na naše hotdogy, Coolňa Kronuty. To sú všetko pekárenské výrobky, ktoré sme spolu s našim pekárom (Pekařství Křižák) vyvinuli.

Čo vlastne je ten Coolňa Kronut?

Chceli sme zaradiť do ponuky niečo sladké ale zároveň aby to nebolo opozerané a hodilo sa to k streetfoodu. Už dlhšiu dobu sledujem cukrára Dominique Ansela z New Yorku, ktorý vymyslel úžasnú vec - Cronut. V jednoduchosti povedané je to donut z croissantového cesta. Čiže spája praktický a atraktívny tvar donutu a nadýchanosť a chuť croissantu. Tento produkt sme ladili s pekárom dlhšiu dobu, pretože jeho výroba je neľahká ale na druhú stranu sme radi, že sa tým pádom hneď len tak niekde neobjaví a budeme s ním jedinečný. A názov Cronut sme si trochu poslovenčili na Kronut (názov Cronut je registrovaná známka).

Mäso vo Vašich burgroch je bežne dostupné?

Do klasických burgrov používame 25-35 dní vyzreté mleté hovädzie od Martina Kloudu (Mäso Klouda). S vyzretým mäsom v burgroch sme boli na Slovensku priekopníci a prvá burgráreň, kde sa vyzreté v burgroch používalo. Dnes už je tých podnikov samozrejme viacej a sme radi, že sa všeobecne posunula kvalita mäsa na Slovensku nahor. Vo väčšine našich jedál je mäso práve od vyššie spomínaného pána. Spracováva mäso z českých fariem a špecializuje sa na zretie mäsa. Vyzreté mäso je krehkejšie, jemnejšie a chutnejšie. Okrem hovädzieho a bravčového máme od neho napríklad sezónne i čerstvú divinu alebo jahňacinu. A napríklad párky s 98% podielom mäsa máme od lokálneho družstva PD Senica.

Je aj Vaša nápojová ponuka niečím špecifická?

Snažíme sa aby bolo všetko u nás čo najviac špecifické. Čo sa týka ponuky nápojov je tiež regionálna ako sa len dá. Máme u nás remeselné limonády od Mana Roots a lokálne pivo od pivovarov Hellstork a Štramák. Tiež v našej ponuke nájdete Coolňa Colu, čo je zdravá verzia Coly z poctivejších surovín. Nájdete v nej tradičný karamel, trstinový cukor a pravé kolové orechy. Od nasledujúceho týždňa zaraďujeme do ponuky i jej novú príchuť - Cherry cola a so Štramákom i Hellstorkom pracujeme na vlastnej edícii fľaškového piva.

Začínali ste v prívese, no dnes všetky šmaky vytvárate v kamennej prevádzke. Je to zmena k lepšiemu? Ako vnímate túto zmenu?

V kamennej prevádzke fungujeme zatiaľ pár týždňov a má to svoje pre i proti. Nevýhoda foodtrucku bola hlavne malý priestor, teraz máme väčšinu vecí a surovín po ruke. Na druhú stranu v kamennej prevádzke zase musíme myslieť aj na priestor, ktorý sme chceli pre zákazníkov vytvoriť - sedenie, toalety a ďalšie. Snažili sme sa tento krok čo najviac premyslieť aby sme nestratili žiadne výhody foodtrucku. Najväčšia priorita bola teda pre nás "otvorená" kuchyňa. Jednak aby sme nestratili osobný kontakt so zákazníkom, môže sa priamo kuchára spýtať na jedlo a na jeho príbeh a jednak aby zostala naša kuchyňa stále "priznaná". To znamená, že zákazník môže sledovať celý proces prípravy. Sme hrdý na naše suroviny i na spôsob ich prípravy.

Príves ale naďalej používate na eventy, na ktorých obsadzujete prvé priečky, ako to robíte?

Záleží to od veľa faktorov, ktoré prichádzajú už oveľa, oveľa skôr než to konkrétne ocenenie. Veľa sa venujeme plánovaniu aby sme každý krok čo spravíme mali čo najlepšie premyslený. Od výberu surovín do jedáln až po výber typu žiarovky na terase. Všetko so všetkým súvisí a rozdiel medzi dobrými a skvelými podnikmi robia detaily, na ktoré sa snažíme dbať. Kvalitné suroviny a dobré informácie o ich príprave, atraktívna vizáž jedál, príjemné a pokorné vystupovanie celého teamu, rozumný marketing. Toto a veľa ďalšieho tvorí celú značku ako takú. Už od začiatku sa postupne snažíme si poctivou prácou získať "srdcia" zákazníkov a postupne sa to začína ukazovať i v takých veciach ako sú ocenenia, ktoré sme doteraz dostali. 

Táto jedinečná Coolňa ťa naozaj očarí svojou, estetikou, kde šmaky na tanieri dostávajú úplne iný rozmer. Chuťou, ktorá ti rozpytvá chuťové kanáliky. Vlastnými výrobkami, ktoré by bol hriech neochutnať a milým personálom, ktorý ti pripraví jedlo, aké tvoje ústa ešte neochutnali. Ak ešte stále čítaš, tak ti vrelo odporúčam zeber sa a dzi do Coolne.

Facebook:

www.facebook.com/CoolnaStreetFood

Instagram:

www.instagram.com/coolnagram

Web:

www.coolnastreetfood.sk

Kontakt:

0917 755 815

[email protected]

Spoločníci:

Jaroslav Brečka

Rudolf Keher

Dotazy ohľadom blogu na mail:

[email protected]

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
27
Poslať správu
Blog writer Ak máš záujem o napísanie blogu o tebe, tvojej prevádzke daj mi vedieť na [email protected]

Chceš vedieť, keď Randy_EZ pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.