Skutoční Peaky Blinders

Najznámejší britský žiletkový gang, ktorý vďaka BBC fascinuje divákov po celom svete. Ako vznikol a čo všetko bola skutočnosť?
Gang Peaky Blinders vznikol ako zoskupenie chuligánov z Birminghamu v deväťdesiatich rokoch 19. storočia. Stali sa nechválne známymi, pre svoju násilnú povahu, lúpeže, výpalníctvo a ilegálne stávkovanie. Najmladší členovia gangu boli zverbovaný vo veku iba dvanásť rokov, naprostá väčšina členov, bola z rado mladých mužov.

Peaky Blinders nemali žiadne politické ambície, na rozdiel od ich seriálovej verzie, boli čisto pouličný gang. V skutočnosti boli oveľa násilnejší a pri potýčkach s konkurenčnými gangmi, často napádali aj políciu. Pri lúpežiach nemali zľutovanie, keď sa raz rozhodli, nehľadeli na následky.

Vo vlne násilia pokračovali aj vo vlastných radoch, nezriedka bojovali medzi sebou. Vybodnuté oči, odrezané uši a porezané hrdlá, medzi členmi neboli ničím výnimočným. Kronikár o nich povedal: "Trhajú sa ako psy".

Ďalším pravdepodobným mýtom, je že názov gangu "Peaky Blinders" je odvodený od žiletiek, ktoré mali dômyselne všité do baretiek. Žiletky sa začali používať až koncom 19. storočia a boli veľmi drahé. Takže Peaky Blinders, bude odvodené skôr do špičky baretky tzv. "peak" a slovo "blinder" slangovo znamená, dobre oblečený človek.

Gang vládol v uliciach Birminghamu celé desaťročia, no v roku 1910 stratili vedúcu pozíciu. Vo vojne gangov sa nad nich vyšvihol gang Birminghamských Chlapcov. Po strate pozície v uliciach, sa navrhla dohoda, že akýkoľvek pouličný gang operujúci v Birminghame sa bude volať "Peaky Blinders".

Vodca gangu Birminghamských chlapcov Billy Kimber, mohol byť predlohou pre hlavnú seriálovú postavu Tommyho Shellbyho. V reálnom živote bol Kimber (objavil sa aj v seriály 1. séria) charizmatický a inteligentný vodca a stal sa najmocnejším gangstrom v Anglicku. Kimber mal aj ďalšiu základňu v Londýne a vytvoril spojenectvá s ostatnými gangmi v Leedse a Manchestri.

Nebola to len zväčšujúca sa dominancia ostatných gangov, ktorá stála za koncom Peaky Blinders. Policajné, kontroly boli čoraz prísnejšie a do gangu už nevstupovali nový členovia. Deti začali chodiť do škôl a venovať sa športu, starí členovia gangu sa roztrúsili po vidieku, alebo boli zatknutí. Do ulíc Birminghamu sa vrátil gang Sabiniovcov, ktorý bol obratý o územia. Takto končí drsný gang Peaky Blinders.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Mám rád kvalitnú hudbu, filmy a seriály a zrejme už aj niečo občas napíšem.

Chceš vedieť, keď Andrej Vozárik pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.