Brian Jones, druhý člen prekliateho Klubu 27

Smrť, zakladajúceho člena skupiny Rolling Stones, je aj po päťdesiatich rokoch veľkou záhadou.
Telo talentovaného hudobníka, bolo nájdené na dne bazéna jeho domu v Harfielde, tretieho júla 1969. Mal len 27 rokov a okolnosti jeho smrti sú dodnes veľkou záhadou. Polemizovalo sa o tom, že mohol byť úmyselne utopený, alebo otrávený a vhodený do bazéna.

Brian Jones spojil dokopy speváka Micka Jaggera a gitaristu Keitha Richardsa, právom je považovaný za zakladateľa Rolling Stones, práve on prišiel s jej názvom. Johnsova smrť bola označená, ako "nešťastná náhoda", no mnohý sa domnievajú, že to bola vražda. Konšpiračné teórie sa líšia od jeho údajných väzieb s princeznou Margaret až po satanistickú obetu.

Jones chcel založiť skupinu, ktorá by predčila Beatles a dostala, by sa na prvé miesto u rockandrollových fanúšikov Prvý koncert odohrali Rolling Stones, dvanásteho júla 1962 v Londýnskom klube Marquee. Jones bol srdcom bluesman, spolu s Keithom Richardsom, vytvoril úžasné gitarové riffi. Nezabudnuteľný je jeho podpis v skladbe Paint it black, kde hrá na sitar.

Posledné vystúpenie Jonesa s Rolling Stones, sa udohralo v decembri 1968. Jeho dekadentné správanie a neustála konzumácia drog, už dlhšie predznamenávali jeho pád. Niekoľkokrát bol zatknutý za držanie drog, no vďaka jeho postaveniu, sa nikdy nedostal do väzenia. V posledných mesiacoch svojho života si urobil množstvo nepriateľov a nakoniec sa proti nemu obrátili aj členovia Rolling Stones.

Po ostrom konflikte ohľadom názvu skupiny a vlastníckych práv k nemu, na neho Keith Richards vytiahol nôž. Toto tvrdenie vzniesla dcéra Franka Thorogooda, ktorý jej na smrteľnej posteli v roku 1993 priznal, že Jonesa utopil. Podozrivým z vraždy bol aj Tom Keylock, bývalý šofér skupiny. Okolnosti jeho smrti sú nejasné, napriek výpovediam svedkov a policajnému vyšetrovaniu. Reportér, ktorý istý čas býval v dome Keitha Richardsa, tvrdil, že mu hudobník prezradil, že nikto nikdy nezistí, kto v skutočnosti, bol v tú osudovú noc v Brianovom dome.

V noci, keď Jones zomrel usporiadala jeho vtedajšia partnerka Anna Wohlin malú párty aj s Thorogoodom, ktorý v tom čase opravoval ich dom. Krátko po polnoci našli Jonesovo telo, bez známok života na dne bazéna. Privolaný lekár už iba konštatoval smrť. Wohlinová si všimla, že na okraji bazéna leží inhalátor na astmu.

Podľa výsledkov pitvy, bola príčina smrti utopenie v sladkej vode, spojené s disfunkciou pečene, kôli nadmernej konzumácii alkoholu a drog. V jeho krvi sa našiel alkohol a tabletky na spanie. Jonsova pečeň bola dvakrát ťažšia, ako je normálna hmotnosť. Skupina odmietla závery a pustila sa do vlastného vyšetrovania, ktorého závery boli zapečatené štyridsať rokov. Dva dni po smrti Jonsa odohrali Rolling Stones v Hyde Parku v Londýne spomienkový koncert pre Briana.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Mám rád kvalitnú hudbu, filmy a seriály a zrejme už aj niečo občas napíšem.

Chceš vedieť, keď Andrej Vozárik pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.