9.3.2020 18:40

Jediný, kto Ťa môže zastaviť si Ty sám. Cesta za svojím snom.

Sny sú energia, ktorú vieme svojou aktivitou meniť na prítomnosť. Deti tak žijú každý deň. Dospelí po tom túžia. Ako to spojiť a sny si plniť? Zuzana Michaličková.

Čo sa v článku dočítaš?

- že sa dá vrcholovo robiť aj viac športov naraz

- od akého veku si ide Zuzka cieľavedome za svojím snom

- ako sa dá vyhrávať na medzinárodných súťažiach v čase voľna

- že existuje aj športový "absťák" a čo s ním

- akú úlohu v kariére zohráva rodič a rodina

- aké prekážky Zuzka prekonáva

- aké úlohu v športovej príprave zohráva všestrannosť

- ako a čím zvládnuť dlhú športovú kariéru od detsva až do dospelosti

- aký dôležitý cieľ má, aby si splnila svoj hlavný cieľ

Ahoj Zuzka.  15.9.2019 si získala titul Majsterky SR v šprint triatlone. Pritom si pôvodne plavkyňa. Čo pre teba takýto úspech znamená a aká je v tomto športe pre teba konkurencia v SR?

Titul je pre mňa samozrejme veľmi významný hlavne pretože už som mala obdobie oddychu.

Foto: Jozef Jurašek

Asi bude vhodné, aby sme hneď v úvode prezradili odkedy športuješ a koľko máš teraz rokov. Potom zmienka o období oddychu dá väčší zmysel a môžeš o tom období prezradiť viac...

Začala som športovať v 4rokoch najprv som bola len v plaveckom oddieli v šiestich rokoch som bola už aj v cyklistickom a atletickom oddieli, počas športovej kariéry som každý rok bola v inej reprezentácii raz v cyklistike raz v atletike raz v plávaní lebo som chcela všetky tri športy rozvíjať rovnako. Teraz keďže som triatlonistka podraďujem všetky tréningy Európskym a Svetovým pohárom robím  vo svojom programe len jednu podmienku, že okrem triatlonu stále závodne plávam a že triatlonový program musím trochu upraviť a to tak, že letnú triatlonovú sezónu ukončujem o mesiac skôr, aby som si mohla oddýchnuť pred novou sezónou, ktorá začína v plávaní, čiže v čase Majstrovstiev Slovenska v triatlone už mám oddych.

Neprezradila si, koľko máš rokov, ale nechcem na tom trvať. Zaujala ma úplne iná vec. V čase keď oddychuješ, vyhrávaš národné sútaže. Je to troška v rozpore s názormi, že bez neustáleho tvrdého tréningu sa vyhrávať nedá. Naviac mesačné voľno sa v tej výkonnostnej kategórii, kam si sa ty už prepracovala, sa asi moc nenosí. Aký je tvoj názor na tieto témy?

Aj pred rokom som v čase voľna absolvovala Európsky pohár v Zagrebe (Chorvátsko) a tiež som tam mala dobré umiestnenie na jednej strane máte pravdu, že športovec, ktorý má výsledky a povie, že netrénuje ,,klame" na druhej strane ja tvrdo trénujem jedenásť mesiacov v roku a preto mi výkonnosť počas oddychu klesne málo ale podstata je v tom, že ja si oddýchnem, aby som mohla začať naplno trénovať plávanie.

Foto: Miroslav Kliner - https://www.facebook.com/miro.kriezvisko

Myslím si, že aj Varga alebo Gajdošová v čase svojho voľna keby išli absolvovať dôležitý pretek by mali celkom dobre umiestnenie, jediná nevýhoda je, že od nich sa očakávajú výsledky stále a ja som vo veku kedy si ešte môžem dovoliť mať aj slabšie umiestnenia lebo pretekám so staršími a po ďalšie v tomto veku, v ktorom sa ja nachádzam, sa veľa športovcov či v cyklistike, triatlone, plávaní sa pretrénujú a v ženách už nepretekajú. Práve preto sa ja na preteku nebojím zlého umiestnenia.

Dokonca mám vlastnú skúsenosť, že keď mám voľno bolí ma hlava a mám tzv. absťáky veľakrát si idem zakorčuľovať, zahrať basket a podobne, aby organizmus dostal aspoň nejakú dávku športovej aktivity.

Tak asi to kvôli čitateľom spravím priamo. Píšeš, "ja som vo veku, kedy si môžem dovoliť mať aj slabšie umiestnenia..." Aký to je vek a kedy je podľa teba ten správny vek si to všetko užiť naplno?

Mám 17rokov.

Ja si to užívam už teraz a triatlon je taký šport, že netreba byť v tom mladom veku dobrý ale v tom staršiom kdež to v plávaní už na olympiádu pomaly chodia aj 14ročné baby a potom skončia...(to bol príklad).

Foto: Peter Sukeník, www.petersukenik.com

...vidím že nielen tréneri ale aj rodičia neúnosne tlačia na deti. Ja mám šťastie, že doma mám telocvikárku -bývalú športovkyňu, ktorú mnohí tréneri neuznávajú, lebo práve ona nás tlačí od útleho detstva do veľkej všestrannosti...

Čo by si poradila športovcovi, ktorý má 15 rokov a jeho tréner chce, aby všetko vyhrával a keď sa to nepodarí, povie mu, že málo trénuje. Považuješ za vhodné, aby sa pretekár vzdelával a bol trénerovi viac partnerom?

Neviem, čo by som im poradila. Pohybujem sa od malička pri mnohých športoch a vidím, že nielen tréneri, ale aj rodičia neúnosne tlačia na deti. Ja mám šťastie, že doma mám telocvikárku -bývalú športovkyňu, ktorú mnohí tréneri neuznávajú, lebo práve ona nás tlačí od útleho detstva do veľkej všestrannosti, ktorú považuje za veľmi dôležitú z hľadiska zdravotného, fyzického a kondičného. Tento víkend v sobotu som si bola napríklad zapretekať na plutvovom plávaní, čo iní tréneri by považovali za nezmysel... tak ako napríklad tréneri letného triatlonu považujú za nezmysel chodiť na zimný triatlon. Ale ja vďaka istým tréningovým plánom, ktoré si riešim práve s maminou mám šťastie, že mi ich už akceptuje a dolaďuje aj tréner plávania Gusto Varnai a ešte stále sa hrám s inými športami a neriešim výsledky, čo ale neznamená, že nechcem vyhrávať. Ale chcem sa na pretekoch cítiť komfortne a šťastne.

Foto: Nora Jančušová - https://www.facebook.com/nora.jencusova.5

Spomínaš maminu, akú úlohu podľa teba zohráva ocino? Tlak rodičov na deti je dnes veľký. Veľa rodičov si dokonca myslí, že to je nutné, aby sa presadili. Spomenieš si na niečo z útleho dectva, za čo si rodičom vďačná, že spravili, čo cítiš ako veľkú pomoc a podporu z ich strany v tvojej túžbe športovať?

Moji rodičia spolu nežijú sú rozvedení a situácia nie je vôbec jednoduchá, lebo práve otec navrhol znížiť mame výživné a teraz máme veľké problémy pri 120€ mesačne utiahnuť športovanie. Ale zase to čo mi odmieta dávať otec mi dávajú rôzni sponzori za čo som im veľmi vďačná a vážim si ich!!! A ešte doteraz ma mamina musí sem tam prinútiť ísť na tréning lebo ja som veľmi lenivý človek za čo nemôžem. :)

O blahobyte ja nemôžem hovoriť, v tom som nemala šťastie a od malička zápasíme s peniazmi, ide tu viacmenej o obrovskú chuť športovať a chcieť vyhrávať...

V čom teda vidíš svoj úspech? Akosi to nedáva v dnešnej dobe blahobytu zmysel. Veľká väčšina detí má všetko. Kompletné rodiny, finančné zabezpečenie, kvalitné tréningové zázemie a ty prídeš na preteky a všetkých porazíš. Narážam teraz aj na tvoj nový slovenský rekord v plávaní na 50m voľný spôsob, ktorý si zaplávala 13.12.2019 na otvorených majstrvstvách v Šamoríne časom 25,35 s čo sa ti podarilo už viac krát . To možno kopec plavcov ani nevie, že je to len jeden z množstva tvojich športových záujmov.

O blahobyte ja nemôžem hovoriť, v tom som nemala šťastie a od malička zápasíme s peniazmi, ide tu viacmenej o obrovskú chuť športovať a chcieť vyhrávať a to sme sa naučili práve pri mamine, ona keby vyhrala veľkú sumu peňazí tak by ich minula len na šport a ďalšie športové výzvy, ktoré ale majú nejakú logiku pri tom našom cieli, ktorý chceme dosiahnuť.

Foto: Peter Sukeník, www.petersukenik.com

Je možné cieľ, ktorý ste si s maminou dali prezradiť?

Olympijské hry...

Mojim ďalším veľkým cieľom je získať niekoho, kto mi pomôže financovať cestu k tomuto cieľu.

Môžem to zverejniť v našom rozhovore? Máte s maminou aj jasnú predstavu, v akom športe? Alebo ako Ledecká? Dáš to aj v dvoch športoch? Troch?

Na Olympiádu by som sa chcela dostať ako triatlonista ale moja tajná túžba je aj plávanie.

To neznamená, že atletiku nemám rada, aj tam musím dosahovať reprezentačné atletické časy, aby som bola v triatlone výborná, ale pri svojej výške by som musela asi skákať do výšky aby som sa chcela presadiť vo svete ako atlétka.

Prvý krát sme sa stretli 10.6.2019 na školení trénerov v Žiline. Bola si tam asi jediná, ako aktívna športovkyňa, ešte s jednou kamarátkou. Prečo si prišla na takú akciu? Prevažne sa traduje, že športovec má poslúchať pokyny trénera, pretože vie toho o trénovaní viac. Bol tam aj niektorý tvoj tréner?

Čo sa týka tých školení tak ma to baví a chcem vedieť ako sa to má alebo nemá robiť a o mojom tele chcem zistiť všetko ako funguje a prečo tak funguje... rada si vypočujem veľa ľudí, trénerov a všetko si to spájame doma, na školení či už výživa , telo alebo samotný tréning nevidím nič zlé... Bol tam aj môj bývalý tréner plávania Hrabovský a trénerka Edita Pavlikova.

...moja mama zaregistrovala, že počas loptových hier mi úplne bežné spadne lopta a ja na to nezareagujem..., ...preto som si sem tam zahrala basketbal ,aby som si rozvíjala reakčnú rýchlosť.

Foto: neznámy autor

Na profilovej fotke na FB máš záber, kde ste v bazéne v traktorovej duši. Čo by si pri tejto fotke odkázala plavcom, ktorý počas tréningu nepoznajú nič iné, len 2 steny bazéna a čiernu čiaru pod sebou?

To koleso pre nás vtedy znamenalo, že sme boli super kolektív, cítili sme sa dobre, pretože sme vedeli a poznali všetko o sebe či negatíva alebo pozitíva. Takže pre nás to koleso malo hlavný zmysel v tom, že posilňovalo náš kolektív. A čo sa týka toho plávania.... Na telesnej výchove moja mama zaregistrovala, že počas loptových hier mi úplne bežné spadne lopta a ja na to nezareagujem, bolo jej jasné, že pri individuálnych športoch, kde musím odplávať napr. 5km nereagujem na vonkajšie podnety a práve preto som si sem tam zahrala basketbal, aby som rozvíjala reakčnú rýchlosť.

Práve prebieha v Bratislave najväčšie plavecké podujatie na Slovensku, 58 ročník Veľkej ceny Slovenska, kde neštartuješ. Nebola v pláne?

Manažment pretekov má na starosti mama ale počas roka všetko spolu konzultujeme. Tréner Slovak nám pošle termíny zimného triatlonu, tréner Roziak nám pošle termíny letného triatlonu a nakoľko som aj plavkyňa aj atlétka vyberáme si preteky, ktoré nám v daný rok na naše ciele najviac vyhovujú. Samozrejme počas roka svoje plány podľa okolností musíme aj meniť, ale ak mám povedať za seba, od útleho detstva som robila veľa športov a toto spôsobilo, že ja si neviem predstaviť byť iba plavcom, atlétom, cyklistom či triatlonistom, každý rok si dávame nové výzvy, ktoré ale smerujú k tomu aby som tie triatlonové časy zlepšovala. No a to všetko je podriadené financiám, ktoré pri mojom športovaní sú veľmi vysoké a síce mnohým sponzorom som povďačná, ale stále robíme "akokeby na kolene".

Čo Ťa najbližšie čaká a aký máš najbližší výkonnostný cieľ?

Najbližšie ma čaká prvý Európsky pohár v letnom triatlone, kde sa potrebujem zoznámiť so súperkami na základe toho si budem meniť ostatné preteky a tréningy, prípave na Majstrovstvá Európy. Čo ale neznamená, že nominácie, atletické a plavecké sú pre mňa nezaujímavé?!

Foto - náhľadový obrázok: Peter Sukeník, www.petersukenik.com

Upozornenie: odpovede sú autentické a nie sú upravované.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu
Podporujem nadšenie detí pre šport, venujem sa popularizácii plaveckých športov a hlavne plávania. Plávaniu sa venujem celý život a vždy ma poteší, keď môžem tomuto krásnemu športu akokoľvek pomôcť, prospieť.

Chceš vedieť, keď ALVA pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
6.1.2024 19:30
Karin - rozhovor
5.1.2024 13:16
Karin - príbeh