Zaujímavá práca je kľúčom k spokojnosti

Život nám neustále prináša prekvapenia, na ktoré vo väčšine prípadov nikdy nezabudneme – bavme sa o tých príjemných a povznášajúcich – také, čo nám do života vnesú pokoj a radosť.

Príjemná situácia, stretnutie s príjemným človekom alebo len maličký každodenný impulz, no v konečnom dôsledku nám každá táto „drobnosť“ vyčarí úsmev na tvári. Vďaka fotografii zažívam nesmierne množstvo rôznych udalostí, ktoré nejakým spôsobom ovplyvňujú moje ďalšie fungovanie. Rôzne vtipné aj smutné prekvapenia a hlavne noví ľudia – tých je naozaj neúrekom.

Keď som si pred časom zostrojil svoj vlastný ringlight, bol som celý bez seba vyskúšať ho. Mal som dohodnuté nejaké testovacie fotenia – tie samozrejme prebehli, no chcel som viac. Mimochodom, ringlight (RL) je typ kruhového štúdiového svetla, ktorý pozostáva z LED diód alebo klasických žiaroviek. Ja som si ten svoj vyrobil (s pomocou môjho elektrikára a kamoša Ruda) na základe inšpirácie jedným americkým portrétnym fotografom a z výsledku som bol úprimne unesený. Zdrojom svetla v mojom RL sú klasické žiarovky, je ich 29 a výsledkom je krásne teplé svetlo, no čo je podstatou RL – nádherný odraz v očiach. Presne to bol dôvod, prečo som sa pustil do výroby tohto svetla a poviem ti, nebola to úplná prechádzka ružovou záhradou.

Milujem nevšedné veci a keď som videl, čo RL dokáže, tiež som chcel jeden vlastniť. Spojenie zaujímavého svetelného efektu, očarujúcich ženských očí a ďalších dodatočných aspektov, to je proste sen, ako ja zvyknem hovorievať … Keď som vyčerpal okolie svojich ženských kontaktov, pustil som sa na lov do vôd skupín TFP. A to bol moment, kedy som sa spoznal s Alenkou. Totižto, niektoré životné situácie človek nedokáže predvídať, nedokáže si ich naplánovať, no keď prídu, tak hneď pocíti, že je to správne a príjemné. To isté platí o stretnutí dvoch ľudí – nie nehovorím o láske na celý život, ale o takom tom skutočnom a naozaj pri srdci hrejúcom kamarátstve a priateľstve.

Alenka je typ ženy, ktorá sa páči každému jednému zdravému chlapovi, mne nevynímajúc. Keď však prekročila prah môjho štúdia, priniesla so sebou veľmi zaujímavý „vietor“. Keď niekoho vidíš prvý krát v živote, občas sa stane, že pocítiš taký špecifický pokoj a vtedy vieš, že si s tým človekom budeš rozumieť, že sa skrátka budeš tešiť na to, že ho znova uvidíš. A to je presne Alenka – krásny a usmievavý človek, pri ktorom mám pocit akéhosi úplného vyrovnania a duševného pokoja – mám chuť počúvať všetko čo hovorí a zároveň sa dívať na to, ako to hovorí. Tak či onak, dlho som nestretol tak zaujímavú osobu a úprimne – Alenkina polovička by mala byť podľa môjho skromného názoru najšťastnejší muž na zemi.

Ali do štúdia prišla, keď som mal RL a fotoaparát pripravený a nastavený, ostávalo už len doladiť outfit a mohli sme ísť na to. Možno sa to bude zdať prehnané, no tento náš pilotný foto-kontakt trval dohromady 7 minút. Áno, presne 7 minút a bolo po všetkom – pamätám si to, pretože som sa díval na hodinky. Toto sa mi nestalo ešte nikdy v živote, že som niekoho fotil tak krátko a s výsledkom som bol nad mieru spokojný. Podstatou tohto prekvapenia bol fakt, že Ali PRESNE vedela, čo má robiť – presne vedela, ako sa má tváriť, postaviť a pózovať. Tu absolútne nebolo čo riešiť. Samozrejme, že vo fotení sme pokračovali aj naďalej, trošku sme pozmenili outfit, no ja som vedel, že topky už mám nafotené …

A o tom to presne je – nestáva sa ti totiž, že každý deň stretneš človeka, s ktorým si sadneš ale že úplne dokonale – či sa jedná o prácu alebo len o príjemnú komunikáciu. Ja osobne nie som veľmi zástanca TFP skupín, no tento konkrétny dopyt mi do života priniesol jedného úžasného človeka, s ktorým som už absolvoval nejeden fotoprojekt (viac nabudúce) a že sa extrémne teším na ten ďalší! Ja by som tak hrozne každému (nielen fotografom) prial kontakt s tak úžasným človekom – veď to práca odsýpa ľahšie ako piesočná búrka na púšti a je plná skvelej zábavy a úprimnej radosti.

BTS VIDEO Z FOTENIA S RINGLIGHTOM: https://vimeo.com/208878118

Mimochodom, väčšina fotení s RL sa deje s 50mm pevným sklom, nakoľko je veľmi dôležitá vzdialenosť od objektu a od samotného RL, aby odraz v očiach vyzeral tak, ako má. Kľúčový je potom už len výraz a póza foteného objektu. Škoda, že tento môj RL je neprenosný, pretože je naozaj veľký, ťažký a napájaný z klasickej zásuvky, no aktuálne pracujem na jeho menšej verzii, ktorá by bola prenosná a rovnako efektná – no chce to ešte doladiť zopár detailov …

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Photographer | Lifestyle - Modified cars - Interiors - Commercial - Portrait

Chceš vedieť, keď EL | MO Visual pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.