Zakynthos - zhrnutie

Dnes si zhrnieme celú našu dovolenku. Napíšem pár slov k samotnému ostrovu, ohodnotím náš hotel a na záver si môžeš kuknúť aj tipy na výlety.

Základné infomácie

Dátum: 24.6.2019 - 1.7.2019

Hotel: Montreal ***

Letovisko: Alykes

Ostrov: Zakynthos / Zante

Krajina: Grécko

Predajca: Invia

Organizátor: FIROtour

Strava: All-inclusive

Pláž: priamo na pláži

Let

Spoločnosť: Smartwings

Trasa: Bratislava - Zakynthos, Zakynthos - Bratislava

Doba letu: 2:05 h, resp. 2:10 h

Prečo sme sa rozhodli pre túto dovolenku?

Rozhodovali sme sa medzi 2 možnosťami:

a) vyššie spomínaný Zakynthos

b) Kréta, 11 nocí, all inclusive, 600€/osoba, pláž 300m

Nakoniec sme sa rozhodli pre Zakynthos a to najmä kvôli:

- hotel priamo na pláži

- 7 nocí na ležanie pri mori stačí (s týmto Ivka na začiatku nesúhlasila, po dovolenke uznala, že naozaj stačí)

- Krétu sme chceli spojiť s návštevou Santorini, to nám však v cestovke nevedeli zaručiť, pretože hlavná sezóna začína až od júla

Dovolenka v podstate trvala 6 a pol dňa. Z toho dva dni sme cestovali po ostrove a zvyšok trávili na pláži pred hotelom a večernými prechádzkami po Alykes a susednom Alikanas. Podľa mňa v celku dobre vyvážený oddych so spoznávaním. Možno sa dal pridať ešte 1 výlet, ale my sme spokojní. 

Zakynthos - základné informácie

- grécky ostrov, ktorý patrí do skupiny Iónskych ostrovov

- približne 40.000 obyvateľov

- jediné mesto na ostrove sa volá Zakynthos, má približne 10.000 obyvateľov

- najznámejšie letoviská: Laganas, Vasilikos, Kalamaki, Tsilivi, ...

- najznámejšie miesta: Navagio beach, Blue caves, Laganas bay (Turtles)

- zaujímavosť: autobusová doprava na ostrove - všetky miestne linky začínajú (alebo končia, podľa smeru jazdy) v meste Zakynthos, cena za 1 jazdu = 1,8€

Hotel Montreal ***

Invia ponúka tento hotel ako 3-hviezdičkový a podľa toho ho aj budem hodnotiť. Keď si Ivka prečítala moje hodnotenie, tak pri niektorých častiach nesúhlasila, takže pridávam aj jej číselné hodnotenie. Pre vytvorenie si názoru sú dve hodnotenia určite lepšie ako jedno :)

Ubytovanie - Miky 7/10, Ivka 8/10

Na počet hviezdičiek hotela je ubytovanie slušné. Izby nie sú príliš veľké, ale na prespatie a poobedňajšiu siestu bohate stačia. Páčil sa mi výhľad z izby, ktorý bol smerom na more a pred ním sme videli ešte bar s bazénom. Škoda, že sme nemali možnosť vidieť výhľad z izieb, ktoré boli bližšie k moru, podľa mňa by bol ešte krajší. Plusový bod si hotel získal u nás aj tým, že do 15 minút od príjazdu sme už mali kľúče od izby a ležali sme na posteli.

Strava - Miky 5/10, Ivka 6/10

Mali sme all-inclusive. Jedla bolo vždy dosť, určite si na svoje prídu milovníci koláčov a najmä melónu. Ja melón zbožňujem a veľmi som ocenil, že ho bolo každý deň dostatok. Aby som dal viacej bodov, ale ešte musia viac zapracovať na rozmanitosti jedál počas celého pobytu.  

Okolie hotela - Miky 7/10, Ivka 7,5

Vedľa hotela sa nachádza bazén s barom a na pláži sú aj lehátka so slnečníkmi, kde sme prekvapivo častejšie sedávali večer s pivkom v ruke a sledovali západ slnka. Jediná nevýhoda je, že bar nevlastní hotel a teda neplatí v ňom all-inclusive. Hotelová reštaurácia je však hneď vedľa baru.

Poloha - Miky 8,5/10, Ivka 8,5/10

Hotel sa nachádza v kľudnom letovisku Alykes, je situovaný priamo pri pláži. Obchod sa nachádza pešo približne 1-2 minúty, centrum letoviska s barmi a reštauráciami je vzdialené asi 5 minút. Jedinou menšou nevýhodou je, že na sever od hotela už nie je moc kam ísť, pretože Alykes je najsevernejšie letovisko na ostrove. S polohou hotela sme boli naozaj spokojní, nakoľko máme radšej kľudnejšie miesta, kde si v pohode oddýchneme a za zábavou radšej vyrazíme ďalej, keď máme chuť.

Cena - Miky 10/10, Ivka 10/10

Nás táto dovolenka stála 379€ na osobu, čo je podľa mňa výborná cena. Ak tento hotel zoženiete v rovnakom alebo podobnom termíne za lepšiu cenu, tak sa nám s tým pochváľte.

Link - Hotel Montreal na Invia.sk

Výlety

Naše výlety

Laganas beach + Kalamaki + Zakynthos (mesto) 

- cena: 7,2€ / osoba

- miestne autobusy, nie cez cestovku

Plavba okolo celého ostrova Zakynthos 

- cena: 30€ / osoba

- využili sme miestnu cestovku Golden Dolphin, cena priamo na mieste bola nižšia ako uvádzajú na internete a tiež nižšia ako nám ponúkalo FIROtour

- komentár na plavbe bude v angličtine, my sme mali aj poľštinu

- rozhodne odporúčam tento druh výletu/plavby

Ostatné výlety

Všetky cestovky na ostrove v podstate ponúkajú veľmi podobné výlety a plavby:

Výlet autobusom po ostrove

- podľa mňa je múdrejšie si požičať auto na ostrove. Ak si niekto z rôznych dôvodov nechce požičať auto, potom sa oplatí nesedieť na zadku a skúsiť aj tento výlet

Mesto Zakynthos

- ak máš dobrú trpezlivosť, tak by som radšej skúsil tie miestne autobusy ako zbytočne platiť nejakej cestovke za to, že ma tam odvezie rovnakým autobusom

Ostrov Kefalonia ( loď + autobus )

- jedná sa o susedný ostrov, ktorý je síce menej známy ako Zakynthos, ale je väčší a tiež má čo ponúknuť

- toto je ten výlet, o ktorom som uvažoval, či si ho nezaplatíme

Olympia 

- nachádza sa na gréckom polostrove Peloponéz

- keď už mám ísť na výlet, kde je aj dlhšia plavba loďou, tak za mňa určite najprv plavba okolo Zakynthosu, potom Kefalonia a až posledná možnosť je tento výlet

Askos Park

- prírodný park so zvieratami nachádzajúci sa v severnej časti Zakynthosu

- tento výlet nás vôbec nezaujal a preto sme si ho ani podrobnejšie nepozerali

Kratšie plavby okolo Zakynthosu

- možnosť neoboplávať celý Zakynthos, ale ísť iba časť napríklad severnejšie časti ( Modré jaskyne a Navagio beach ) alebo južné ( pozorovať korytnačky )

- my sme boli na plavbe okolo celého Zakynthosu, takže tieto výlety by pre nás nemali veľký význam

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
31
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.