16.4.2020 12:18

Sociálne siete - INSTAGRAM

Na svojom IG profile som spustila prieskum, tu sú jeho výsledky.

Sociálne siete sú v dnešnej dobe veľký fenomén a to sa nedá zaprieť. Instagram sa dostal na prvé priečky medzi používateľmi a jeho popularita stále rastie. Ako teda vnímajú (možno aj tvoj) profil na IG iní používatelia? Je možné poznať druhého len na základe jeho príspevkov? Čo je dôležitejšie - samotné posty alebo celkový dojem? Na tieto otázky a mnohé ďalšie, nájdeš odpovede v tomto článku.

1. Vytvárate si názor podľa obsahu v profile?

Odpoveď: Á/N

Na túto otázku odpovedalo necelých 70% NIE, čo ma veľmi prekvapilo. Čakala som výsledky s opačným záverom. Nie som si istá, či v tomto prípade chýbala úprimnosť alebo len ja rozmýšľam inak. Vytváram si názor na dotyčnú osobu podľa profilu, ale POZOR! nesúdim, ani nemám pocit, že danú osobu poznám! Prišla mi jedna odpoveď: „Instagram je priestor, kde môžete byť sami sebou, kto sa iba hrá, je to jeho problém.“ S týmto tvrdením súhlasím.

Zdroj: https://www.instagram.com/stories/highlights/17875319383623516/

2. Ak sa zatúlate na cudzí profil, čo si všímate ako prvé?

Odpoveď : otvorená

Keďže na otvorené otázky dostávam menej odpovedí, nebolo ťažké vyvodiť záver. Jednoznačne vyhral obsah profilu a kvalita/originalita príspevkov. To sa dalo čakať, pretože z môjho hľadiska to vidím rovnako. Ak sa mi páčia príspevky, profilová fotka ma nezaujíma. Ako prvé ľudí zaujíma ako vyzerá profil. Je farebné zladený? Aká ide z neho energia? Máme niečo spoločné? Nájdem tu nejaký príbeh? Toto sú najčastejšie otázky, ktoré si uživateľ kladie pri natrafení na nový, cudzí profil.

Čo sa týka popisu profilu, skončil na druhom mieste. Presne tak, tiež si všimnem bio ako druhé, aby som vedela o danej osobe niečo viac. Napríklad – čo robí, kde býva, koľko má rokov... ľudia si do týchto popisov dávajú naozaj všeličo možné.

Z vašich odpovedí som zostala naozaj prekvapená, pretože som nečakala, že si niekto bude pozerať výber príbehov. Ja osobne si nikdy nepozerám príbehy na cudzom profile a už vôbec nie výbery. Ale ako sa ku mne dostala správna poznámka, tieto výbery sú vlastne akoby najdôležitejšie momenty v živote danej osoby. Nikdy pred tým som nad tým takto neuvažovala, ale niečo na tom bude. Ďalšia vec, ktorá ma celkom prekvapila... všímate si dokonca aj popisy k fotkám! To ja zas málokedy. Čítam si popisy iba u ľudí, o ktorých viem, že majú názor a vedia ho vyjadriť. Nezaujíma ma nejaký citát alebo ako úžasne bolo v lese. Mám rada „deep“ popisy, kde autor píše nejakú myšlienku a častokrát ma dokáže zaviesť na túto myšlienkovú šnúru spolu s ním. Je to zaujímavý postreh, podľa toho sa teda viete znova priblížiť k danej osobe. Avšak treba si pamätať, že podľa instagramu nikoho nemôžte poznať. Aj keď je to miesto na vyjadrovanie seba samého, stále vidíte len to, čo daná osoba chce.

Ukážka odpovedí:

Zdroj: https://www.instagram.com/stories/highlights/17875319383623516/

3. Ak sa vám profil zapáči, čo spravíte?

a) napíšem DM, snažím sa skamarátiť

b) dám follow

c) pošlem kamošovi/ke a vyjadríme názor

d) nič

V tomto prípade anketa dopadla ako som čakala. Veľká väčšina odpovedala možnosťou B. Druhá najčastejšie odpoveď bola D. Pri tejto odpovedi je mi to trochu ľúto. Ak narazíš na profil, ktorý sa ti páči, prečo ho nepodporiť? V dnešnej dobe aj obyčajný follow dokáže nielen potešiť, ale aj pomôcť napríklad k vytúženej práci. Za odpoveď A hlasovalo príliš málo a za C ešte menej (dostávala som odpovede aj v DM). Stále tam boli však nejaké hlasy.

Zdroj: https://www.instagram.com/stories/highlights/17875319383623516/

Tento prieskum vznikol na základe odpovedí z minulej ankety „Čo vám vadí na spoločnosti?“. Prišla mi odpoveď: „Extrémne ma vytáča, keď si ľudia myslia, že ma na základe IG storiek poznajú.“ Ja som to zaokrúhlila na väčší okruh, keďže toto bolo veľmi špecifické. Plus jedna odpoveď smerovala na problém „pocit, že ma poznajú len podľa IG profilu.“ Samozrejme, že si ľudia v dnešnej dobe vytvárajú názor podľa profilov na instagrame. Je tu všetko – od fotiek, videí, cez IG stories, ktoré mnohokrát slúžia ako statusy. Človek nepatrne o sebe prezrádza veľa. Svoje hobby, kde sa náchadza, kde bol, kde býva, koho ma rád, akých má kamarátov, kde študuje, čo študuje a tak ďalej!

Na záver by som chcela napísať už len - buďte opatrní, nepreháňajte to so zdieľaním informácií o sebe. A samozrejme nesúďte iných podľa profilov. Ži a nechaj žiť.

Ak chceš byť aj ty súčasťou týchto "prieskumov", nájdeš ich na mojom IG profile v stories + výbery príbehov.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu

Chceš vedieť, keď qcbss pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.