Rozhľadne na Slovensku - 1.časť

V každej časti si spomenieme a bližšie opíšeme 4 rozhľadne, ktoré sa nachádzajú na našom krásnom Slovensku.

Medzi našu záľubu pri potulkách s určitosťou patrí aj návšteva rozhľadní, ktorých máme na Slovensku veľa a nové neustále pribúdajú. Každú rozhľadňu, ktorú opisujeme, sme aj osobne navštívili a ako bonus pridávame aj vlastné hodnotenie (0-najhoršie, 10-najlepšie).

1️⃣ Terchovské srdce

Kraj: Žilinský

Pohorie: Kysucká vrchovina

Výška: 30 metrov

Naše hodnotenie:

Ivka - 8 bodov

Miky - 5 bodov

Mapa našej trasy

Terchovské srdce sa nachádza na vrchu Oblaz priamo nad obcou Terchová. Výstup je najlepšie začať pred supermarketom Lidl, trasa kopíruje modrú turistickú značku, z ktorej sa približne v polovici odpája. Túra alebo skôr prechádzka nie je obtiažná a trvá približne 20 minút. V niektorých článkoch na internete sme sa ale dočítali, že je vhodná aj pre kočíky alebo invalidný vozík. My s týmto tvrdením nesúhlasíme, pretože záverečný úsek je pomerne prudký a môže narobiť problémy nielen pri ceste nahor, ale aj naspäť.

Rozhľadňa má výšku 30 metrov a obsahuje 3 vyhliadkové plošiny. Na druhej plošine sa nachádzajú informačné tabule, ktoré pomenúvajú okolité kopce. Najlepší výhľad je však z tretej, najvyššie položenej plošiny.

Vrch Oblaz, na ktorom je rozhľadňa postavená, sa nachádza v pohorí Kysucká vrchovina, naše pohľady odtiaľto však smerujú najmä na susediace pohorie Malá Fatra. Medzi najznámejšie vrchy, ktoré môžeme vidieť patria Malý a Veľký Rozsutec alebo Poludňový grúň. Najbližšie k nám sa týčia Boboty a Sokolie, ktoré zakrývajú výhľad na iné vrchy hlavného hrebeňa Malej Fatry.

2️⃣ Rozhľadňa Tábor

Kraj: Žilinský

Pohorie: Javorníky

Výška: 14 metrov

Naše hodnotenie:

Ivka - 5 bodov

Miky - 6 bodov

Mapa našej trasy

Rozhľadňa Tábor sa týči na rovnomennom vrchu nad Kysuckým Novým Mestom. Vedie tu modrá turistická značka, na ktorú sa dá pripojiť napríklad pri železničnej stanici, odkiaľ výstup trvá približne 1,5 hodiny.

Samotná rozhľadňa obsahuje 4 vyhliadkové plošiny. Z najvyššieho podlažia sa naskytá pekný kruhový výhľad. Na jednej strane až do Českej republiky a na druhej až po vrcholy Malej Fatry. Najlepší je však výhľad najmä na okolité kopce, medzi najznámejšie patria napríklad Veľký Vreteň, Ľadonhora alebo kopce Kysuckej brány - Brodnianka a Rochovica. Je škoda, že sa tu nenachádza popisná tabuľa k výhľadu, pretože turisti, ktorí nie sú z Kysúc a okolia, pravdepodobne moc okolité kopce poznať nebudú.

V okolí rozhľadne je spravené posedenie aj s možnosťou opekania. Toto miesto sa stalo obľúbeným vychádzkovým miestom pre Kysučanov, ale odporúčame sa sem prejsť aj "cezpoľným" turistom a milovníkom prírody.

3️⃣ Vyhliadková veža Dubeň

Kraj: Žilinský

Pohorie: Kysucká vrchovina

Výška: 27,4 metra

Naše hodnotenie:

Ivka - 4 body

Miky - 6 bodov

Mapa našej trasy č.1 (Žilina-Budatín)

Mapa našej trasy č.2 (Žilina-Zástranie)

Vyhliadková veža Dubeň sa nachádza neďaleko vrcholu Dubeň nad mestom Žilina. Najkrajšia trasa sa začína v mestskej časti Budatín. O niečo dlhšia, ale menej náročná cesta začína na začiatku mestskej časti Zástranie a vedie aj cez vrchol samotného Dubňa.

My sme si vyskúšali obe tieto možnosti. Z Budatína aj zo Zástrania nám cesta trvala približne rovnako - 50 minút. Ako vhodnejšiu možnosť na víkendovú prechádzku určite odporúčame trasu so začiatkom v Zástraní.

Z vrcholu rozhľadne sa naskytá kruhový výhľad. Smerom na sever je možné vidieť Kysucké bránu - kopce Brodnianka a Rochovica, smerom na juhovýchod hrebeň Malej Fatry a vodné dielo - obľúbené miesto pre rekreáciu a šport. Pri pohľade na juh sa rozprestiera ako na dlani celá Žilina.

4️⃣ Rozhladňa Špicák

Kraj: Žilinský

Pohorie: Malá Fatra

Výška: 8,2 metra

Naše hodnotenie:

Ivka - 7 bodov

Miky - 9 bodov

Mapa našej trasy

Rozhľadňa na vrchu Špicák patrí medzi novšie rozhľadne na Slovensku, bola postavená na jeseň v roku 2017. Je odtiaľto unikátny výhľad, pretože je možné vidieť až 4 hrady - Budatín, Lietava, Strečno a Starý hrad. Najkrajšie pohľady sa naskytajú na hrad Strečno, ktorý sa rozprestiera priamo pod rozhľadňou a preto máme naň výhľad takmer z vtáčej perspektívy. Prechádzku na rozhľadňu odporúčame spojiť práve s návštevou Strečnianskeho hradu a pamätníkom francúzskych partizánov, ktorý sa nachádza na okraji obce Strečno. Ďalej môžeme odtiaľto pozorovať južnú časť pohoria Kysucká vrchovina, Strážovské vrchy a najmä hrebeň Malej Fatry. Na informačných tabuliach sú popísané názvy všetkých okolitých vrcholov, ktoré možno vidieť.

Výstup na rozhľadňu odporúčame začať z parkoviska SNP, ktoré sa nachádza pod hradom Strečno priamo pri hlavnom ťahu Žilina-Vrútky, prípadne zájsť priamo do obce Strečno a zaparkovať tam. Celá trasa vedie po žltej turistickej značke, z parkoviska výstup trvá približne 40 minút. Jedná sa o krátky, ale prudký chodník, ktorý dá zabrať.

Túto trasu možno využiť aj ako nástup do hlavného hrebeňa Lúčanskej časti Malej Fatry, pretože od rozhľadne vedie ďalej značený chodník cez Polom až na Minčol, odkiaľ to už nieje ďaleko napríklad do známeho lyžiarskeho strediska Martinské hole.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
27
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.