29.3.2022 20:13

Som šťastná, že som si našla v športe vlastnú cestu a dáva mi viac, ako vrcholové výkony.

Keď mala 11, behala 60m za 7,8 s. Mohla sa stať svetovou šprintérkou. Dnes sa sama behať učí a pomáha druhým, ako žiť zdravý život vďaka pohybu. Katarína Smatanová.

Čo sa v článku dočítate

- že túžba vie byť vždy viac, ako obmedzenia, ktoré nám vie život prinášať

- kde pramení podstata pohybového problému - bolesti

- že správna chôdza je základ pre zdravé športovanie

- že zdravé športovanie potrebuje celostný prístup

- aké oblasti ovplvňujú kvalitu nášho pohybu, športovania

- kde treba začať a čo je základ pre zdravé športovanie

- aká je pravda o chôdzi, behaní a zdravých a odporúčaných pohybových aktivitách

- ako riešiť pohybové ťažkosti v akomkoľvek veku

Keď niekto behával v 11 rokoch 60m za 7,8 a vo veku 40+ povie, že sa učí behať, znie to prinajmenšom podozrivo. Aký je v tom háčik?

Život sa mení a prechádzame rôznymi životnými obdobiami a ja nie som výnimkou. Úrazy a neskôr rodina ma odlúčili od aktívneho športovania. Následné operácie kolien ma postupne doviedli k tomu, že som sa začala zaujímať ako naše telo a svaly fungujú, aby som si pomohla vrátiť čo najskôr potrebnú pohyblivosť. Túžba opäť kvalitne behať je veľká a to ma ženie vpred. 

Na daný pohybový problém sa dívam komplexne a snažím sa prísť na spúšťač, aby sa postupne mohli odstrániť príčiny...

Sú ľudia, ktorí študujú špeciálne školy, majú rôzne odborné tituly a nedokážu dobehnúť autobus na zastávke. V čom je Tvoj záujem o telo a svaly iný?

To, že má niekto akademický titul a vedomosti z danej oblasti neznamená, že sa tým riadi aj v osobnom živote. Títo odborníci by mali byť pre nás ostatných vzorom a príkladom ako sa starať o naše fyzické a psychické zdravie. No žiaľ realita je iná a potom naozaj nedobehnú ani na ten autobus. To ale hodnotiť nechcem, je to každého osobná vec a teda aj moja. Mňa zaujíma telo ako komplex a všetko v ňom spolu súvisí. Pre mňa je dôležitá podstata, a aby som jej rozumela.

Ak vás bolí hlava, pôvod bolesti môže byť v palci na nohe...

Na daný pohybový problém sa dívam komplexne a snažím sa prísť na spúšťač, aby sa postupne mohli odstrániť príčiny, ktoré spustili reťazovú reakciu, ktorej posledný článok ukazuje na úplne iný problém.

Čo znamená, že posledný článok ukazuje na iný problém?

Znamená to, že tam kde sa objaví bolesť, je predpoklad, že dôvod tejto boleti je v inej časti tela. Ak vás bolí hlava, pôvod bolesti môže byť v palci na nohe, čo sa následne reťazovou reakciou prenesie až do hlavy. 

Správna chôdza je základom nášho pohybu...

Takže bolesť kolena pri behaní nemusí súvisieť s kolenom?

Presne tak, je mnoho faktorov, ktoré túto bolesť môžu spôsobovať. Mnohí nemáme ani správnu chôdzu nie tak ešte techniku behu. Správna chôdza je základom nášho pohybu, a práve tou treba začať. Naučiť telo opäť správnym pohybovým vzorcom. Keď sa len pozrieme aké máme dnes držanie tela, je jasné, že niečo nie je s pohybom v poriadku. A práve tým treba začať. Zaktivovať svalstvo, ktoré je ochabnuté a uľaviť svalstvu, ktoré je preťažované, inak nastáva dysbalacia. A práve vtedy nastupujú bolesti, ktoré sú signálom, že v našom tele nie je niečo v poriadku a treba sa na tieto bolesti pozrieť komplexne, a nie sa  zamerať  len na bolesť v danej oblasti, pretože príčina môže byť úplne inde.

Medicína začala používať tzv. celostný prístup. Zjednodušene to znamená, že sa hľadá hlavne príčina, ktorá problém spôsobila . Môžeme tvoj pohľad vnímať ako celostný?

Môj prístup je presne taký. Pozerám sa na človeka ako na celok, a to nie len čo sa týka pohybu, ale aj ďalších oblastí, ktoré majú vplyv na náš každodenný život.

Stres ovplyvňuje napätie svalstva a toto napätie sa odráža na našom pohybe.

Ďalšie oblasti... Znamená to, že pohybové ťažkosti môžu súvisieť aj s niečim iným, ako nesprávnym pohybom? Aké ďalšie oblasti sa môžu podieľať na ťakostiach s pohybom?

Jedna z týchto oblastí je naša psychika. Stres ovplyvňuje napätie svalstva a toto napätie sa odráža na našom pohybe. A to je len zlomok z toho, ako stres ovplyvňuje následné správanie nášho svalstva. Ďalším dôležitým faktorom je aj dýchanie. Povieme si, čo také dýchanie môže ovplyvňovať na našom pohybe, veď dýcha predsa každý. No aj technika dýchania zohráva dôležitú úlohu v našom bežnom živote. Podstatnú rolu hrá aj výživa, mám na mysli kvalitnú výživu. Všetko sú to ,,maličkosti", ktoré sú ale zásadné, aby sme viedli kvalitný život.

Na prvom mieste je správne držanie tela, ktoré ovplyvňuje chôdzu a každý náš pohyb.

Asi je dosť náročné, dokázať sa pozrieť na akýkoľvek pohybový problém komplexne. Vráťme sa k behaniu. Veľa ľudí sa snaží behaním zlepšovať svoju kondíciu. Čo znamená, vedieť správne behať a čím začať?

Najlepšie je začať u seba :-). V dospelosti žijeme iný pohybový život ako deti. Naše telo sa potrebujeme dostať z nesprávnych pohybových stereotypov, ktoré sme si rokmi nazbierali. Na prvom mieste je správne držanie tela, ktoré ovplyvňuje chôdzu a každý náš pohyb. K ich diagnostike je potrebný človek, ktorý sa danej téme rozumie a má k tejto práci vzťah.

Asi sa stretávaš s názorom, že chodiť a behať vie každý. Je to pravda?

Áno. Rozprávame sa však o správnom chodení a behaní. Tu je situácia veľmi rozdielna. Správnu techniku chôdze a behu má malé percento ľudí.

Prečo si ľudia myslia, že vedia chodiť a behať a pravda je často opačná?

Neuvedomujú si, že vekom sa v našom tele veľa vecí mení.

...telo nedostáva takmer žiadne zdravé pohybové základy...

Ľudia sa vyjadrujú napríklad: "ja to nepotrebujem", "športujem celý život a je normálne, že ma niečo bolí", "nemôžem mať taký výkon, ako keď som bol mladší", "chodím každý deň, takže žiaden problém nemám"... Po čase sa dostavia problémy s kĺbmi, chrbticou a často dochádza aj k zraneniam. Každé zranenie si vyžiada svoju daň na pohybovom aparáte. Keď sa pozrieme, koľko času dnes ľudia venujú rozvoju pohybových schopností, sile, rýchlosti, výbušnosti, obratnosti, tak zistíme, že telo nedostáva takmer žiadne zdravé pohybové základy.

Zdá sa, že detský vek je to obdobie, kde sa buduje základ pre zdravé športovanie. Je dobré si myslieť, že deti sa dokážu naučiť správne a zdravo športovať prirodzene? Sami?

Keby to tak bolo, bolo by to krásne. Skutočnosť je ale taká nie je. Dnešná doba naopak nabáda deti, aby sa čoraz menej hýbali, a tým strácajú čo im bolo prirodzene dané prírodou. Vo veľkej miere sa zmeny začínajú príchodom do školy. Deti sedia hodiny za školskou lavicou bez následnej kompenzácie pohybom. Prídu domov a znovu presedia väčšiu časť dňa. Niektoré deti vedú rodičia k športu, čo je chvályhodné. No aj tu sa pozastavím, pretože nie je tréner ako tréner. Je len veľmi malé percento trénerov, ktorým záleží na tom , aby sa dieťa v prvom rade ďalej správne pohybovo vyvíjalo. Tréneri dnes viac pozerajú len na dosahovanie výsledkov a to už aj vo veku do 10 rokov. Do tohto veku by dieťa malo trénovať len formou hry, rozvíjať svoje pohybové zdatnosti, aby následne mohlo postupne dosahovať výsledky. Realita je taká, že vo veku 10 rokov sú deti pretrénované, majú zdravotné problémy, šport ich prestáva baviť, až nakoniec so športom skončia. Dôležitú úlohu v tomto zohrávajú aj rodičia. Mali by dbať na výber trénera a sledovať ako sa dieťa pohybovo vyvíja, buď sami ak to dokážu, alebo sa poradia s človekom, ktorý tejto téme rozumie.

Tvoj príbeh ukazuje na to, že nikdy nie je neskoro a chyby, ktoré počas života nazbierame sa riešiť dajú. To si necháme na ďalší článok. Čo by si rada pridal na záver tohto článku?

Nikdy nie je neskoro na to, aby sme skvalitnili svoj život a učme to aj naše deti. 😊

Autor: Alexander Vajda

Zdroj foto: Alexander Vajda

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu
Podporujem nadšenie detí pre šport, venujem sa popularizácii plaveckých športov a hlavne plávania. Plávaniu sa venujem celý život a vždy ma poteší, keď môžem tomuto krásnemu športu akokoľvek pomôcť, prospieť.

Chceš vedieť, keď ALVA pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
6.1.2024 19:30
Karin - rozhovor
5.1.2024 13:16
Karin - príbeh