Rozhľadne na Slovensku - 2.časť

Dnes si spomenieme 4 rozhľadne, z ktorých sa každá nachádza v inom kraji Slovenska.

Každú rozhľadňu, ktorú opisujeme, sme aj osobne navštívili a ako bonus pridávame aj vlastné hodnotenie (0-najhoršie, 10-najlepšie).

1️⃣ Rozhľadňa na Kamzíku

Kraj: Bratislavský

Pohorie: Malé Karpaty

Výška: 15 metrov

Naše hodnotenie:

Ivka - 6 bodov

Miky - 5 bodov

Mapa našej trasy

Začíname na západnom Slovensku v našom hlavnom meste. Nad Bratislavou sa týči známa televízna veža na vrchu Kamzík. Nedaľeko nej sa nachádza aj rozhľadňa, ktorú si v nasledujúcich riadkoch opíšeme.

Prostredníctvom MHD sme sa odviezli na zastávku Koliba, kde začíname našu prechádzku. Cestu nám ukazuje zelená turistická značka, ktorá nás sprevádza až po oblasť Kamzík-lúka. Odtiaľto pokračujeme po najznámejšej turistickej trase na slovensku - Cesta hrdinov SNP (červená značka) až po rozhľadňu. Táto trasa vedie naprieč celým Slovenskom, začína na východe v Duklianskom priesmyku a končí na hrade Devín. Jej dĺžka je približne 750 kilometrov, my po nej absolvujeme len niečo viac ako jeden kilometer. Po pár metroch obchádzame televíznu vežu, neďaleko nej sa nachádza aj najvyšší bod tohto 439 metrov vysokého kopca. Od tohto bodu cesta už pomaly klesá až po rozhľadňu. Celá prechádzka nám trvala približne hodinu a už sa pred nami objavuje lúka, ktorá sa volá Americké námestie a stojí na nej náš dnešný cieľ, rozhľadňa na Kamzíku.

Samotná rozhľadňa má drevenú konštrukciu a poskytuje výhľad ponad stromy na naše hlavné mesto - Bratislavu. Je to ideálna voľba na víkendovú prechádzku s deťmi do prírody. Celá trasa je nenáročná a odmení pekným výhľadom. Odporúčame si zobrať aj deku a nejaké jedlo na oddychový piknik, prípadne v okolí rozhľadne sa nachádza aj posedenie.

Názov rozhľadne sme na internete našli ako Rozhľadňa na Kamzíku, čo však nie je úplne pravda. V skutočnosti sa rozhľadňa nachádza približne o 60 výškových metrov nižšie ako samotný vrchol.

2️⃣ Vyhliadková veža Hradová

Kraj: Košický

Pohorie: Čierna hora

Výška: 21,5 metra

Naše hodnotenie:

Ivka - 6 bodov

Miky - 5 bodov

Mapa našej trasy

Vyhliadková veža Hradová je rozhľadňa nad metropolou východu - Košicami. Z centra mesta sme využili MHD na prepravu až takmer k rozhľadni.

Začíname na zastávke MHD - Vyhliadková veža, odkiaľ cesta k rozhľadni trvá približne 20 minút. Celá trasa prechádza lesom a len veľmi mierne stúpa, je vhodná aj pre kočík, prípadne invalidný vozík.

Rozhľadňa sa nachádza v nadmorskej výške 466 metrov, má 3 vyhliadkové plošiny a poskytuje kruhový výhľad na mesto Košice a neďaleké pohoria. Na najvyššom podlaží sa nachádzajú informačné tabule, ktoré popisujú okolité kopce, aby aj turisti z iných kútov Slovenska vedeli, čo vlastne vidia. Je možné pozorovať aj pamiatky v meste, napríklad Dóm svätej Alžbety. Do rozhľadne sa platí aj symbolické vstupné.

Pri návšteve Košíc určite odporúčame túto rozhľadňu navštíviť, pre miestnych obyvateľov sa zase jedná o ideálnu voľbu na víkendovú prechádzku.

3️⃣ Chodník korunami stromov Bachledka

Kraj: Prešovský

Pohorie: Spišská Magura

Výška: 32 metrov

Naše hodnotenie:

Ivka - 8 bodov

Miky - 9 bodov

Mapa našej trasy

Chodník korunami stromov Bachledova dolina je jedna z novších turistických atrakcií na Slovensku, bol otvorený v roku 2017 a okolie sa ešte stále buduje.

Z obce Ždiar, časť Bachledova dolina, premáva až ku chodníku spoplatnená lanovka. My však máme radi prechádzky a turistiku, takže sa sem vydáme z obce Ždiar pešo. Začíname na autobusovej zastávke Ždiar,,Bachledova dol.rázc., odkiaľ nás takmer až po chodník bude sprevádzať žltá turistická značka. Prvý úsek našej trasy má približne 3 kilometre a je celý po asfaltovej ceste, zhruba v polke tejto cesty míňame aj spodnú stanicu lanovky. Po troch kilometroch sa asfaltová cesta zatáča prudko doľava, ale my pokračujeme po žltej značke doprava smerom do lesa, kde začína stúpanie. Sklon lesného chodníčka je pomerne prudký, ale máme veľa času a nikam sa neponáhľame. Väčšina ľudí, ktorí sa rozhodli ísť pešo stúpa priamo popod lanovku a my sme preto na našej trase nestretli nikoho.

Keď sa sklon cesty zmierni, prichádzame k rázcestiu Malá Poľana, kde opúšťame žltú značku a záverečný úsek, približne 400 metrov po takmer rovine, už sledujeme modré a zelené značenie. Celá trasa nám kľudným tempom trvala približne 1 hodinu a 15 minút.

Vstup je platený a treba rátať aj s čakaním a veľkým počtom ľudí. Dĺžka chodníka je 1234 metrov, z čoho zhruba polovica je samotný chodník a zvyšok je dĺžka chodníka na vyhliadkovej veži, ktorá sa nachádza na konci. Celý chodník aj s výstupom na vežu je bezbarierový a preto tento výlet môže absolvovať ktokoľvek, kto má chuť, avšak samozrejme treba rátať s použitím lanovky.

Pekné výhľady na okolie sa naskytnú už z chodníka, do nášho článku sme však Bachledku zaradili kvôli vyhliadkovej veži. Odtiaľ sa naskytá výborný kruhový výhľad na celé okolie tejto atrakcie, ďalej môžme vidieť nádhernú panorámu Belianskych Tatier, alebo aj známy vrchol Pienin - Tri Koruny, ktorý sa nachádza už v susednom Poľsku. Pre odvážlivcov sa na hornej plošine veže nachádza sieť, po ktorej sa môžu prejsť a pre ostatných sú tu zase lavičky na príjemne posedenie.

Túto atrakciu rozhodne odporúčame navštíviť aspoň raz, najlepšie však 2-krát. Raz v lete a raz v zime. Je potrebné rátať, že takýto výlet bude o niečo drahší ako prechádzka na rozhľadňu na najbližšom kopci.

4️⃣ Rozhladňa Divinka

Kraj: Žilinský

Pohorie: Javorníky

Výška: 19 metrov

Naše hodnotenie:

Ivka - 6,5 boda

Miky - 5 bodov

Náučný chodník Veľký vrch

Alternatívna trasa (Lalinok)

Rozhľadňa Divinka je drevená vyhliadka postavená na Malom vrchu (súčasť Veľkého vrchu) nad obcou Divinka. Z obce vedie ku rozhľadni náučný chodník, avšak prístupových možností je viacero. My sme vyskúšali náučný chodník a aj trasu z časti Lalinok, obidve prístupové trasy trvajú približne 35-45 minút.

Rozhľadňa so svojou výškou 19 metrov, nepatrí medzi najvyššie na Slovensku, ale napriek tomu ponúka pekný kruhový výhľad. Z vyhliadkovej plošiny je možné pozorovať Hričovskú priehradu, mesto Žilina a tiež Malú Fatra alebo aj Strážovské vrchy.

V okolí rozhľadne môžeme nájsť drevené posedenie a na prístupovom náučnom chodníku aj altánok. Ľahká dostupnosť a príjemné prostredie robia z tejto rozhľadne obľúbený vychádzkový cieľ pre rodiny s deťmi.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
28
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.