Rím - Zhrnutie

Bol si už v Ríme? Máš aspoň 3 dni voľného času? Si občan EÚ? Máš menej ako 26 rokov?

Ak si odpovedal: nie, áno, áno, áno - Tak neváhaj a kupuj letenky čím skôr. Rím je vážne úžasné mesto. Nájdeš tu nespočetné množstvo nádherných budov, výborne sa tu naješ, príjemné počasie tu je určite dlhšie ako u nás a navyše, ak máš menej ako 26 rokov, tak máš takmer všetky vstupy v Ríme za pár drobných.

Koľko nás výlet do Ríma stál?

Dopredu upozorňujem, že obidvaja sme študenti. Všetky ceny sú preto na ISIC alebo stačí hocijaký preukaz, ktorým preukážeš, že máš menej ako 26 rokov. Keď sme spolu platili za obed 25€, tak uvedená cena bude priemer na osobu - 12,5€. Nevadí, že ja som platil viac a Ivka menej :D

-> Doprava

Žilina - Bratislava (vlak - ZSSK) - 0€

Bratislava - Schwechat (autobus - Slovak Lines) - 5,50€

Schwechat - Fiumicino (lietadlo - Wizz Air) - 14,99€

Fiumicino - Rím Tiburtina (vlak - TRENITALIA) - 9€

Rím Tiburtina - Fiumicino (vlak - TRENITALIA) - 8€

Fiumicino - Schwechat (lietadlo - Lauda) - 9,99€ 

Schwechat - Bratislava (autobus - FlixBus) - 5,49€

Bratislava - Žilina (vlak - ZSSK) - 0€

MHD v Ríme - 7,50€

SPOLU = 60,5€

-> Vstupy Rím

Colosseo (online ticket) - 4€

Castel Sant'Angelo - 2€

Kupola v bazilika sv. Petra - 8€

SPOLU = 14€

-> Reštaurácie

Trattoria Da Enzo al 29 - 10€

Ristorante Porta Castello - 12,50€

SPOLU = 28,35€

-> Ubytovanie

Hotel Fidene (vrátane City Tax)- 40€

-> Ostatné výdavky 

Nákupy v obchode, suveníry, ... - 23,15€

Celý výlet nás teda stál približne 160€ na osobu, čo si myslím, že je v pohode cena za 3 dni (2 noci) v Ríme.  

Doprava

Letenky

Myslím si, že ceny leteniek sú v pohode. Kupovali sme na začiatku augusta a hľadali sme dátum na 3 dni niekedy od 1.9. do 20.9.2019. Ja používam na hľadanie leteniek najčastejšie vyhľadávač azair.com, aj tieto letenky boli nájdené prostredníctvom tejto stránky. Na tejto položke sa už podľa mňa nedalo moc ušetriť.

Vlaky z letiska do centra Ríma

Tu sa dalo ušetriť 1€, keby sme vedeli, že lístok v automate je o 1€ lacnejší ako u tety za pokladňou. Preto nás cesta z letiska stála o euro viac ako cena na letisko. Celkovo najlacnejšia doprava by mala byť autobusom, ale vlak je podľa nás pohodlnejší a 17€ nie je suma, ktorá by bola extrémne vysoká.

MHD Rím

Najväčšia dilema - 1,5€ stojí lístok na MHD, ktorý platí 100 minút (autobus, električka) alebo 1 jazdu metrom. Potom je tu možnosť kúpiť si ROMA 24H (platí 24hodín od označenia) za 7€ alebo ROMA 48H za 12,50€. My sme sa rozhodli využívať iba základné lístky, pretože sme za cca 48 hodín prejazdili iba 7,5€, takže sme v podstate 5€ ušetrili.

V Ríme sú všetky pamiatky viac-menej pri sebe, preto sme chodili pešo, ale v prípade, že nechceš veľa chodiť, najmä počas veľkých horúčav, tak odporúčam ROMA 48H.

Len pre zaujímavosť - moja štatistika:

Deň 0 - 16.9. - 20 975 krokov

Deň 1 - 17.9. - 35 683 krokov

Deň 2 - 18.9. - 29 483 krokov.

Vstupné Rím

Colosseo - Koloseum

Jednoznačne odporúčam kupovať lístky online. Platí sa síce príplatok 2€, ale to s radosťou zaplatím a vyhnem sa niekoľko hodinovým radom na pokladňu. Klasický dospelý vstup kúpiš priamo cez internet za 16+2€. Lístok pre občana EÚ pod 26 rokov (náš prípad) sa nedá kúpiť priamo, na mail ti príde len voucher a ten na mieste vymeníš  za lístok - výmena trvá približne 30 sekúnd. Cena 2+2€. Lístok je na konkrétny čas a neviem ako je to cez leto, ale v septembri naozaj stačilo prísť 5 minút pred časom nášho vstupu. Vstup sme mali na 15:15, prišli sme približne 15:05 ku Koloseu a o 15:10 sme už robili selfie dnu v Koloseu, takže ešte skôr ako sme mali oficiálny vstup. Ak budeš mať akékoľvek otázky, tak von sú informácie, kde sa môžeš opýtať a oni ti všetko vysvetlia.

Castel Sant'Angelo

Tu moc neporadím, my sme ani nevedeli koľko je vstupné, len sme stáli v rade (niečo menej ako 10 minút) a cenu sme zistili až na pokladni. Spoliehali sme sa na to, že ako študenti by sme mohli mať zľavnené vstupné. A bola to pravda, opäť je zľava pre občana EÚ pod 26 rokov. Cena je 2€ na osobu.

Kupola v Bazilike sv.Petra

Jednotná cena pre všetkých, neplatia absolútne žiadne zľavy. My sme zvolili variantu len po schodoch za 8€. Polka cesty sa dá skrátiť výťahom a vtedy je cena 10/12€ - priznám sa, že túto informáciu si nepamätám presne.

Reštaurácie

Náš cieľ bol jasný - prvý deň na obed cestoviny a druhý deň pizza. My sme na jedle dosť ušetrili, pretože v deň príletu sme boli v obchode a ostalo nám jedlo aj na raňajky a dokonca aj na večeru,  troška sme neodhadli množstvo. :D Inak reštaurácie sme vyberali tak, že keď sme boli hladní, zapol som google maps a rozhodli sme sa vždy podľa hodnotenia a obrázkov.

Trattoria Da Enzo al 29

- Google hodnotenie 4,5* z 5*

- naše hodnotenie 4* z 5* ( samotné jedlo je za 5*, ale obsluha bola pomalšia a preto sme sa rozhodli udeliť len 4*)

Ristorante Porta Castello 

- Google hodnotenie 4,5* z 5*

- naše hodnotenie 4* z 5* ( jedlo trocha slabšie ako v Trattoria Da Enzo al 29, ale obsluha lepšia, preto sme udelili rovnako 4*)

Ubytovanie

Hotel Fidene

- Booking hodnotenie 7,3 z 10

- naše hodnotenie na Booking 6,7 z 10

-> Ubytovanie

Hotel vyzerá zaujímavo, nám sa páčil, ale nemusí to byť pre každého. Čo sa týka samotnej izby, tak na prespatie úplne postačujúca. Hotelový personál upratoval izbu a menil uteráky každý deň.

-> Poloha

Dôvod nášho nižšieho hodnotenia. Cesta do centra Ríma trvala približne 90 minút. Hotel sa nachádza presne 1 ulicu od tabule označujúcej koniec Ríma. Ako plus, ale hodnotíme, že recepčný nám hneď po príchode dal papier s informáciami o možnostiach dopravy z centra na hotel. Všetko nám aj podrobne vysvetlil, ktorý autobus kedy jazdí, kde presne sú zastávky a podobne.

-> Cena

Zaplatiť za ubytovanie v Ríme 20€/osoba/noc je podľa mňa dobrá cena.Dôvod nižšej ceny je podľa nás jednoznačne poloha. Keby bol hotel bližšie k centru, tak by si pýtali aj 2-násobok.

Top 5

Ivka

1. Castel Sant'Angelo - výhľady

2. Vatikán + kupola Baziliky sv. Petra

3. Cestoviny v Trattoria Da Enzo al 29 

4. Koloseum

5. Park Giardino degli Aranci 

Miky

1. Park Giardino degli Aranci

2. Koloseum

3. Bazilika Svätého Petra - výhľad z kupoly

4. Castel Sant'Angelo - výhľad z terasy

5. Cestoviny v Trattoria Da Enzo al 29

Naše top 5 sú rovnaké, iba poradie je iné. Obaja sme písali bez toho, aby sme vedeli, čo má napísané ten druhý. :)

Záverečné zhrnutie

Rím je naozaj krásne mesto. Svoje umiestnenie v rebríčku s názvom TOP 25 miest v Európe si zaslúži. Či je to naozaj najkrajšie mesto v Európe ešte nemôžem hodnotiť, najprv musíme s Ivkou precestovať ešte veľa miest.

S tým koľko nás vyšiel tento výlet sme veľmi spokojný. Jediné, čo by sme zmenili je lokácia hotela. Určite by sme hľadali niečo bližšie k centru alebo aspoň k zastávke metra. A to už bude asi všetko, s čím som sa chcel o Ríme podeliť. :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
34
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.