Skalnatá chata pod Lomnickým štítom

Konečne pekný letný deň! Ihneď po vystúpení z vlaku v Tatranskej Lomnici sa pred nami týči Lomnický štít a v popredí môžme vidieť aj Skalnatú chatu, náš dnešný cieľ.

Tatranská Lomnica je jedna z najväčších a najznámejších osád mesta Vysoké Tatry. Z Popradu sa sem dá dostať vlakom cez Studený Potok alebo Starý Smokovec, prípadne je možné využiť priame autobusové spojenie.

Naša trasa – 25.6.2020

My sme využili prvú možnosť s prestupom v Studenom Potoku (časť obce Veľká Lomnica). Celou cestou z Popradu sme mohli sledovať Lomnický štít, pod ktorý sa dnes chystáme. Je niečo po 9-tej hodine a my štartujeme z Tatranskej Lomnice.

Naša trasa vedie po zelenej turistickej značke cez Lomnický park, poza Grand Hotel Praha, až k miestu, ktoré sa volá Štart. Tu začína lanovka, ktorá premáva ku Skalnatému plesu, odkiaľ sa dá pokračovať ďalšou lanovkou až na Lomnický štít. Po prechode parkom naša trasa krátko prechádza lesom a následne pokračuje po asfaltovej ceste až po Štart. V okolí Štartu je turistické značenie mierne chaotické, ale najjednoduchší spôsob ako trafiť správny smer je vydať sa smerom hore po zjazdovke.

Turistika na Skalnatú chatu nepatrí k najdlhším trasám vo Vysokých Tatrách, ale zato určite patrí k tým prudším. Keďže od Štartu až takmer po samotnú chatu je turistická trasa totožná s lyžiarskou zjazdovkou, nenachádzajú sa tu rovinaté úseky, ale len konštantné prudké stúpanie. Celá trasa je otvorená, takže miestami príjemne fúka, ale nie sú tu žiadne stromy, ktoré by nás ukryli pred slnkom. Odporúčame použiť opaľovací krém, my sme ho nepoužili a už ľutujeme.

Aj keď samotná trasa sa určite nezaradzuje medzi najkrajšie trasy, výhľady z nej stoja za návštevu. Počas celej cesty sa pod nami rozprestiera Podtatranská kotlina a pred nami sa majestátne týči Lomnický štít. Po prekonaní lyžiarskej zjazdovky je to k chate už len pár minút. Vedľa chaty sa nachádza niekoľko stolov na posedenie a pri vstupe do chaty je aktuálne potrebné použiť rúško. Od chaty je to ku Skalnatému pleso už len na skok, avšak treba rátať s výrazne vyšším počtom turistov, pretože pri plese končí aj lanovka zo Štart-u.

Skalnatá chata a Skalnaté pleso – základné informácie

Skalnatá chata (1 725 m n. m.) je horská chata vo Vysokých Tatrách. Nachádza sa v Skalnatej doline na okraji terasy Skalnatého plesa, okolo ktorej prechádza červenou značkou označený chodník Tatranskej magistrály.

Skalnaté pleso je morénové pleso v najnižšom kare Skalnatej doliny. Napriek mnohým záchranným zásahom, od roku 1937 má premenlivú hladinu a niekedy vysychá. Jeho existenciu ohrozili, popri hydrologických a klimatických aj ľudské faktory. Išlo najmä o výstavbu stanice visutej lanovky z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso a na Lomnický štít.

Parametre trasy

Štart: Tatranská Lomnica

Hlavné body: Skalnatá chata, Skalnaté pleso

Cieľ: Tatranská Lomnica

Trasa: Tatranská Lomnica 📗-> Rázcestie pri hoteli Grand 📗-> Štart 📗-> Rázcestie pri Skalnatej chate 📕📗 -> Skalnatá chata 📕📗-> Skalnaté pleso 📕📗 -> Rázcestie pri Skalnatej chate 📗 -> Tatranská Lomnica

Vzdialenosť: 11,7 km 👣

Stúpanie: 907 m 🧗‍♀️

Klesanie: 907 m

Čas podľa Mapy.cz : 5 hodín ⌚️

Naše meranie cez aplikáciu Strava

Mapa našej trasy na Skalnatú chatu

Spiatočná cesta dole zjazdovkou patrí medzi najnepríjemnejšie cesty na kolená vo Vysokých Tatrách, preto odporúčame zvážiť využitie lanovky, prípadne pokračovať po červenej značke ku Zamkovského chate a cez Hrebienok zísť až do Starého Smokovca.

Páčil sa ti tento článok a hľadáš viac inšpirácie na turistiku nielen vo Vysokých Tatrách? Prečítaj si aj iné články na našej webstránke YNTA.SK

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
40
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.