10.8.2020 10:33

Potulky po krásach Slovenska 35

Dovolenka na Liptove časť 1.(Likavský hrad a Liptovský hrádok)

Ahojte,

málo blogov hlavne kvôli koronakríze som si vynahradil krátkou dovolenkou na Liptove a prinášam vám zopár tipov na výlety.

Likavský hrad – najväčší hrad Liptova

zdroj: Travelguide.sk

Cesta na hrad

Parkujeme na malom parkovisku v dedinke s názvom Likavka. Už odtiaľto vidno túto majestátnu zrúcaninu hradu. Cestička vedie po štrkovej ceste až pod most budovaného úseku diaľnice. Netreba sa však báť o bezpečnosť.

Popod most vedie prístrešok, ktorý vás ochráni aj pred možnosťou pádu nejakého stavebného materiálu. Tu sa dostávame na miesto, z ktorého sa dá ísť dvoma cestami, resp. si môžete spraviť okruh tak ako my.

Takže vstupujeme do lesa pod hradom cez maličký tunel. Cesta lesom je v pohode a celý čas nás chráni príjemný lesný tieň. Len na konci nás čaká zopár strmších prírodných schodíkov.

Po ich zdolaní sa dostávame priamo pod hradnú skalu, na ktorej je hrad postavený. Cesta pohodovým tempom aj s malými deťmi trvala 30 minút.

Hrad

Keď som písal, že hrad z cesty pôsobí majestátne, tu skôr budí rešpekt. Hrad má totiž úctyhodnú výšku cca 30 metrov.

Vchádzame teda vstupnou klenbou k stánku so suvenírmi a kupujeme si lístky. Cena je viac menej symbolická 2 eurá dospelí a 1 euro deti. Tak ideme ďalej do dolného nádvoria. Tu sa dá len pokochať na hrad z iného pohľadu.

Našťastie pohľad na Ružomberok a okolie je nádherný. Bohužiaľ horné nádvorie a hlavná citadela nie sú sprístupnené. Pracuje sa na jej sprístupnení, ale ešte to nejaký rok potrvá. Tak sme navštívili ešte jednu časť a to Huňadyho vežu.

V nej sa na troch podlažiach nachádza história hradu, mučiareň a archeologické nálezy. Tak troška sklamaní sa pomaly poberáme späť na parkovisko.

Naspäť sme sa však vybrali inou cestou.

Je to pôvodná cesta k hradu. Väčšina z nej sa ide po asfaltovej ceste a ponúka takýto pohľad na hrad.

Asi po dvadsiatich minútach treba zísť na lúku, ktorá sa nachádza nad staveniskom. Opäť sa toho netreba báť.

Ide po nej vyšliapaná cestička, ktorá vás privedie späť ku prístrešku pod diaľničným mostom. Odtiaľto to už budete poznať. Táto cesta je o cca 10 minút dlhšia, ale ponúka pekný pohľad na hrad, ktorý po ceste lesom nemáte.

Vedeli ste že:

Podľa básne Sama Chalupku tu väznili aj Juraja Jánošíka. Bohužiaľ, to nezodpovedá historickým faktom, pretože v tom čase bola Likava už 6 rokov zrúcaninou po povstaní Františka II. Rákociho.

Bol som síce sklamaný z malej možnosti preskúmania hradu, ale aj tak návštevu ako vždy vrelo odporúčam. Samozrejme, ak nebývate v okolí, tak moja rada je sa tu zastaviť ako spríjemnenie cesty cez Ružomberok, ako to bolo v našom prípade a nie ako jednodňový výlet na otočku.

Avšak, ak chcete vidieť ozajstné väzenie, kde bol Juraj Jánošík väznený pred popravou, stačí ísť do Liptovského Mikuláša.

Nás však čaká ešte jeden hrad aj s kaštieľom. Tak poďme na to.

Liptovský hrádok – obec s komplexom Hradu a kaštieľa

Prichádzame do dedinky Liptovský hrádok a parkujeme na parkovisku pri pomníku padlým vojakom z 1. svetovej vojny.

Prechádzame cez cestu a ideme priamo k hradným múrom, kam nás vedie šípka s názvom Prehliadka. Máme šťastie. Stíhame poslednú prehliadku dňa o 16:00. Prehliadky sú tu každý deň od 10:00 – 16:00 a to vždy o celej hodine. Pani za okienkom sa nás pýta, či nám nevadí, že to bude detská prehliadka. Keďže máme so sebou deti, nevadí. Cena bola jednotná, 4 eurá na osobu. Normálne je to 4 eurá dospelí a 2 eurá deti.

Prehliadka

Prehliadka bola podľa mňa zaujímavejšia ako klasická historická prehliadka. Namiesto veľa údajov, rokov a mien, ktoré po prehliadke aj tak väčšina z nás hneď zabudne, to malo iný priebeh.

Prehliadkou nás sprevádzal „pán hradu a jeho princezná“ a zapájali aj deti hravou formou otázok a dedukcii o informáciách o hrade. Nadšencov histórie to asi baviť nebude, ale pre mňa také zaujímavé spestrenie.

Prešli sme len hlavné časti komplexu. Druhá polovica slúži ako ubytovanie a na usporadúvanie osláv.

Aj počas našej prehliadky tam bola svadba. Prehliadka trvala cca 40 minút. Avšak nebola to nuda a zbehlo to hneď.

Tip :

Nad parkoviskom sa nachádza malá vyhliadka so slovenským dvojkrížom.

Sú to cca 2 minúty chôdze lesíkom. Určite ju nevynechajte. Ponúkne vám pekný pohľad na hrad s kaštieľom, ako aj na časť Západných Tatier až po Kriváň.

Tu sa prvá časť poznávania Liptova končí. Druhú pridám čoskoro.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.