Jeseň v Tatrách – Ostrva a Batizovské pleso

V tomto článku absolvujeme trasu po ikonických serpentínach do sedla pod Ostrvou a odtiaľ sa prejdeme až po Batizovské pleso. Táto trasa ponúka výborné výhľady na najznámejšie tatranské končiare.

Keď som chodil ako dieťa s rodičmi na túry do Tatier a zastavili sme sa pri Popradskom plese, tak ma vždy fascinovali serpentíny vedúce do sedla pod Ostrvou. Vtedy som vlastne ani nevedel, kam tie serpentíny smerujú. Časom som samozrejme zistil, že vedú do sedla pod Ostrvou, avšak nikdy som sa po nich neprešiel. Ivka chce vidieť Batizovské pleso, ja vystúpať do sedla pod Ostrvou. Keďže sa Ostrva od plesa nachádza len približne hodinu a pol, tak dnes je ten deň, kedy si obaja splníme svoj cieľ – spoločne.

Podľa mapy.cz celá túra trvá približne 7 a pol hodiny, takže nám stačí prísť na Štrbské pleso o deviatej. (Upozornenie v úseku Štrba – Štrbské pleso nepremáva zubačka, ale náhradná autobusová doprava. Je potrebné mať zakúpený lístok na zubačku, v autobuse sa lístok kúpiť nedá.) Zo Štrbského plesa sa presúvame po Tatranskej magistrále (červená turistická značka) ku Popradskému plesu. Už po ceste môžeme pozorovať serpentíny, po ktorých dnes pôjdeme aj my.

Po serpentínach do sedla

Obchádzame Popradské pleso a začíname stúpať, prvé výškové metre ubehli ako voda. Začínajú sa nám otvárať výhľady na pleso aj s oboma chatami pod nami. Tiež môžeme pozorovať Kôprovský štít alebo aj asi najkrajší vrchol v Tatrách – Vysoká. Stúpanie po serpentínach je pravidelné a preto kráčame takmer neustále bez prestávok. Serpentíny sa skracujú a stráca sa aj kosodrevina, ktorá nám robila spoločnosť už od Popradského plesa. Vďaka tomu vieme, že čochvíľa sme v sedle a skutočne sa nemýlime, za pár minút už vidíme drevený smerovník v sedle.

V sedle si dávame pár-minútovú prestávku a následne začíname fotiť nádherné výhľady. Vidíme doliny pod nami – Mengusovskú a Zlomiskovú, vyššie spomínané vrcholy – Vysoká a Kôprovský štít alebo tiež hrebeň bášt s Patriou a Satanom. Presun zo sedla na samotný vrchol Ostrvy trvá približne 2-3 minúty a poskytuje podobné výhľady, plus sa objaví aj Štrbské pleso. Pomaly sa začína kopiť nízka oblačnosť, ktorá sa navyše rýchlo presúva. Chceme si užiť pekné výhľady aj pri Batizovskom plese, preto opúšťame sedlo a pokračujeme po červenej smer pleso.

Traverzujeme Tupú a Končistú až k Batizovskému plesu

Chodník sedlo pod Ostrvou – Batizovské pleso najprv mierne stúpa, potom mierne klesá, ale pri celkovom pohľade môžeme povedať, že sa jedná o traverz. Z chodníka máme výhľad na Podtatranskú kotlinu – najmä na mestá Poprad a Svit. V diaľke vypína Kráľová hoľa, ktorej vrchol sa však po chvíli stratí v oblakoch. Počas celej trasy traverzujeme 2 vrcholy – Tupá (z ktorej vybieha hrebeň končiaci Ostrvou) a Končistú. Našu pozornosť zaujme záchranársky vrtuľník, ktorý na svahy Končistej letel až 3-krát. Neskôr sme sa dočítali, že došlo k pádu turistu a kvôli slabej viditeľnosti v okolí vrchola, museli záchranári vystúpiť nižšie a pokračovať pešo.

Po hodine a pár minútach od sedla prichádzame k Batizovskému plesu. Jedná sa o stredne veľké pleso v Tatrách, ktoré sa nachádza medzi masívmi Končistej a Gerlachu. Vzadu nad plesom sa týčia Kačací štít, Batizovský štít a Kostolík. Toto všetko by sme videli, keby sme niečo videli :D Vrcholy sú úplne zahalené v oblakoch. Jediný, kto sa nehanbí ukázať je skalný špic – Kostolík. Dúfali sme, že sa nám hrebeň Gerlachu ukáže aspoň na chvíľu. Nič také sa nedeje a my máme v tomto smere dnes smolu. Nad plesom sa nachádza Batizovská próba, ktorou zostupuje pomerne veľké množstvo ľudí z Gerlachu a my im len potichu závidíme – na Gerlachovskom štíte sme ešte neboli.

Je čas vydať sa dole do tatranskej osady Vyšné Hágy, odkiaľ nám ide vlak do Popradu a následne domov. Zvyčajne zostupové trasy už v blogu neopisujeme. Dnes spravíme výnimku. Táto trasa bola jedným slovom – hrozná :D Najmä prvý úsek od Batizovského plesa cez kosodrevinu. Následne cez rúbanisko sa už kráčalo v pohode, nečakajte však pekný chodník a ani okolie. Pokiaľ máte dostatok času odporúčame pokračovať od plesa ku Sliezskemu domu a následne do Tatranskej Polianky alebo Starého Smokovca.

Parametre trasy – Ostrva a Batizovské pleso

Štart: Štrbské pleso

Hlavné body: Ostrva (1.984 m n. m.), Batizovské pleso (1.884 m n. m.)

Koniec: Vyšné Hágy

Trasa: Štrbské pleso -> Popradské pleso -> Sedlo pod Ostrvou -> Ostrva -> Sedlo pod Ostrvou -> Batizovské pleso -> Vyšné Hágy 

Vzdialenosť: 17,2 km (Mapy.cz) / 17,14 km (Strava) 

Stúpanie: 966 m (Mapy.cz) / 840 m (Strava) 

Klesanie: 1.196 m (Mapy.cz) / 1,015 m (Strava)

Čas: 7 hodín a 30 minút (Mapy.cz) / 4 hodiny a 50 minút (Strava – iba čas pohybu) 

Meranie cez aplikáciu Strava

Mapa našej trasy podľa Mapy.cz

Páčil sa ti tento článok a hľadáš viac inšpirácie na turistiku nielen vo Vysokých Tatrách? Prečítaj si aj iné články na našom blogu YNTA.SK v sekcii Turistika na Slovensku.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
36
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.