Rozhľadne na Kysuciach

Dnes sa pozrieme na 3 rozhľadne na Kysuciach: rozhľadňa Tábor, rozhľadňa na Marťákovom kopci, rozhľadňa U Jantov.

Na Kysuciach sa nachádza pomerne veľa rozhľadní a nové pribúdajú každým rokom. Okrem vyššie spomínaných, ktoré si podrobnejšie popíšeme v tomto článku, sú to napríklad:

- rozhľadňa Bobovec nad Starou Bystricou

- rozhľadňa na Hladkom vrchu, ktorú nájdeme nad obcou Zborov nad Bystricou

- rozhľadňa pri hornej stanici lanovky Dedovka na Veľkej Rači

- rozhľadňa Tetřev, ktorá sa síce nachádza už v Českej republike, ale prístupová trasa ku nej vedie aj z obce Ráková

- rozhľadňa Stratenec, ktorá sa opäť nachádza už za hranicami Kysúc, ale prístupová trasa ku nej vedie z Makova (časť Kasárne)

Rozhľadňa Tábor

Nachádza sa nad Kysuckým Novým Mesto na rovnomennom vrchu Tábor (697 m n. m.). Poskytuje výhľad predovšetkým na mesto s okolitými dedinami a kopce, ktoré patria do pohorí Javorníky (tu patrí aj samotný Tábor) a Kysucká vrchovina, v diaľke možno pozorovať aj Malú Fatru.

Výstavba tejto rozhľadne s drevenou konštrukciou začala v roku 2014. Z mesta sem vedie modrá turistická značka (cca 1 hodina a 30 minút), miestni obyvatelia využívajú na trase aj rôzne skratky a výstup vedia skrátiť aj na menej ako hodinu.

Článok o rozhľadni Tábor na našom blogu YNTA.sk

Rozhľadňa na Marťákovom kopci

Je pomenovaná po vrchu, na ktorom je postavená. V rôznych článkoch sa môžete stretnúť aj s alternatívnymi názvami ako Rozhľadňa Zákopčie alebo Rozhľadňa Petránky. Zákopčie je dedina, do ktorej katastrálneho územia táto rozhľadňa patrí a Petránky sú osada, ktorá sa nachádza neďaleko.

Výhľady poskytuje podobné ako rozhľadňa Tábor, avšak výhľad smerom na západ a severozápad siaha až do Českej republiky. Pri rozhľadni je postavený aj prístrešok vhodný na opekanie.

Táto rozhľadňa s výškou 14 metrov je vybudovaná s kameňa a dreva, vzhľadom pripomína starodávnu strážnu vežu. Je dostupná z okolitých obcí Zákopčie a Ochodnica, tesne popod rozhľadňu vedie červená turistická značka, ktorá označuje hrebeňovku Javorníkov.

Článok o rozhľadni na Marťákovom kopci na našom blogu YNTA.sk

Rozhľadňa u Jantov

Najmladší prírastok do rodiny rozhľadní na Kysuciach. Oficiálne otvorená bola len 30.augusta 2020. Nachádza sa priamo nad mestom Krásno nad Kysucou.

Najlepší výhľad je práve na mesto a okolité vrchy, v diaľke sa týči aj najvyšší vrchol Kysúc - Veľká Rača ( 1 236 m n. n.). Aj pri tejto rozhľadni stojí prístrešok s možnosťou opekania. Do rozhľadne je zákaz vodenia psov a navyše je aj chránená kamerovým systémom.

Turistická značka sem nevedie, avšak trasa ku rozhľadni je pomerne jednoduchá. Na výber sú 2 možnosti. Prvá vedie cez novovybudovanú Kalváriu z mestskej časti Zákysučie, druhá cez osady Vlkov a U Jantov.

Článok o rozhľadni U Jantov na našom blogu YNTA.sk

Páčil sa ti tento článok a rád navštevuješ rozhľadne? Prečítaj si aj iné články na našom blogu YNTA.SK v sekcii Rozhľadne na Slovensku.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
24
Poslať správu
Ahoj, volám sa Miky a stojím za týmto blogom. Medzi moje hlavné záľuby patria cestovanie a turistika, práve preto takéto články nájdeš na tejto stránke YNTA- You’ll Never Travel Alone. Ako decko som cestoval s rodičmi, po 18-tke sme okúsili s kamošmi čaro roadtrip-ov, jedenkrát som si vyskúšal aj stopovanie. Cestu do niektorých krajín mi zase otvorilo štúdium na strednej alebo neskôr na vysokej škole. V posledných rokoch som cestoval najmä s priateľkou Ivkou na takzvané „City breaks“ po Európe, čo sú v podstate 2-3 dni strávené spoznávaním mesta alebo lokality. Začiatkom roka 2020 som musel tieto aktivity pozmeniť kvôli globálnej pandémii. Aktuálne cestujem (turistikujem) výhradne len po Slovensku a teda aj všetky nové články nájdeš v sekcii Slovensko. Väčšinou sa jedná o turistiku v našich najznámejších pohoriach, ale nájdeš aj články o menej známych turistických cieľoch alebo rozhľadniach, ktoré sú u nás veľmi obľúbené.

Chceš vedieť, keď Miky Ševec pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.