Niekoľko tipov ako si začať veriť

Určite sa vám stalo, že ste mali skvelý nápad a tí, ktorým ste sa s nim zverili ho zmietli zo stola. Každému z nás sa stalo, že si v nejakej situácii neveril.

Strach je prirodzený

Ak sa chceme pustiť do nových vecí, musíme počítať s tým, že nie každý bude s nami súhlasiť a že sa nájdu aj takí, ktorí nás budú kritizovať. Strach, ako aj iné emócie, sú prirodzené. Keď máme strach, pomáha uvedomiť si, že ho máme, čeliť mu. Niekedy je výhodné vyslovť nahlas, čo cítime a z čoho máme strach. Ak strach pretrváva aj naďalej, je vhodné si premyslieť svoj cieľ a zamyslieť sa, čo najhoršie sa nám môže stať. Väčšinou si uvedomíme, že nie je potrebné mať strach.

Neporovnávať sa

Asi najhoršou vecou, ktorá je ľuďom prirodzená je, že sa porovnávame. Ten to vie lepšie ako ja, ten je šikovnejší ako ja. Nikto nikdy nestanovil definíciu „šikovného človeka“. Vždy sú to len subjektívne názory. Čím viac sa porovnávame, tým viac sa zacyklujeme v myšlienkach, že nie sme dostatočne dobrý. Čo tak si stanoviť sami pre seba , čo môžeme urobiť, aby sme o sebe povedali, že sme šikovný a úspešný. Náš život je predsa v našich rukách.

Vnútorný pokoj

Ľudia, ktorí si neveria, často nemajú ujasnených množstvo vecí, ktoré sa týkajú iba ich samých. Viem, čo chcem, viem, aký som, viem, čo budem robiť. Nerobte veci, ktoré robia všetci okolo vás len preto, aby na vás nikto neukazoval prstom. Zamyslite sa nad svojím životom, nad tým, čo vás robí šťastnými a venujte sa iba tomu. Vyrovnajte sa s tým,aká bola vaša minulosť. Už ju nezmeníte. Prijmite seba samých so všetkými vlastnosťami aké máte, či už sú dobré alebo negatívne. Neexistuje človek, ktorý má iba pozitívne vlastnosti.

Spoznajte sám seba

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, v čom ste dobrý? Vymenujte nahlas v čom ste dobrý. Odpoveď v ničom, nie je správna. Každý človek má určité danosti a talent. Možno ste ho ešte neobjavili. Ak vás niečo baví, môžete v tom byť pokojne geniálny, len musíte prekročiť vlastný tieň, pretože jedinou prekážkou, ktorá pre vás existuje ste vy sami.

Obklopte sa ľuďmi, ktorí veria vám

Je dôležité byť obklopený ľuďmi, ktorí vám sami veria. Nie je podstatné, či sú to maličkosti alebo veľké veci. Je dôležité, aby verili váma vo vás. Mať okolo seba tých správnych ľuďí je kľúčové. Opýtajte sa ich, čo si na vás cenia, čo majú na vás radi, prečo by vás nechceli startiť a akú hodnotu pre nich máte.

Rozprávajte sa a buďte úprimný

Hovoriť o svojich pocitoch je dôležité hlavne pre vás. Určite poznáte rozhovory, po ktorých sa vám uľaví a veľmi sa z nich tešíte. Hovorte so svojimi blízkymi o veciach, ktoré vás trápia, aj keď sú to možno niekedy chúlostivé veci. Môže k nim patriť aj to, že si málo veríte. Uvidíte, že názor iných vám predostrie úplne iný pohľad na vec.

Buďte pozitívny

Pozitivizmus je krásna vec a hlavne je rýchlo nákazlivý. Ak sa na svet dívate príliš negatívne, skúste v každej veci, kedy máte chuť ju skritizovať, najskôr vysloviť to, čo je na nej pozitívne. Každá vec, udalosť a situácia prináša so sebou aj pozitíva aj negatíva. Svet nie je čierno-biely. Má skôr viac odtieňov sivej, teda je zmiešaninou dobrého a zlého.

Katastrofické scenáre

K našej nedôvere k sebe samým prispieva aj vízia najkatastrofickejších scenárov. Tieto scenáre sú iba v našich hlavách. Problém môže nastať, keď sa s týmto scenárom stotožníme, čím ešte prehĺbime našu nedôveru vo svoje schopnosti. Skúste si v kľúčových situáciách predstaviť ten najpozitívnejší scenár, ktorý sa vám môže stať a s úsmevom naň myslite celý čas. Váš pohľad sa ihneď zmení na celú situáciu.

Každý človek je výnimočný, ale túto výnimočnosť musí najprv objaviť sám v sebe. Naučte sa mať radi práve pre to, aký ste. To je ten najväčší prínos pre váš život. Nie je dôležité, čo si o vás myslia vaši neprajníci. Tí vás v živote nikam neposunú. Váš nový život si vyžaduje nové ja.

Moje články nájdeš aj na aygos.simplesite.com.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Som jedna z milióna, ktorá rada cestuje a všetko okolo seba sa snaží vnímať v širšom kontexte a preskúmať do hĺbky. Sú miesta, ktoré navštevujem pravidelne kvôli ľuďom, ktorí tam žijú. Ľudia a ich zmýšľanie sú totiž tá najfascinujúcejšia "vec", ktorá dáva všetkému okolo nás hodnotu. Niekedy však treba povzbudiť, aby ľudia nezabudli na svoju výnimočnosť a ukázať iný uhol pohľadu. Nie som odborník a ani sa za neho nevydávam. Keď môžem, pomôžem a povzbudím. Z mojich cestovateľských snov si chcem čoskoro splniť Irán a Kolumbiu. No najviac doma sa cítim na albánskej pláži. Inšpiráciou sú mi iné kultúry a ich vnímanie okolitého sveta. Hovorím niekoľkými jazykmi a snažím sa žiť tak, aby som nič neľutovala. Viď. viac: www.a-trips.sk

Chceš vedieť, keď Miroslava Katonová pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.